moje 24 L jest bardzo ostre
a sigma to sigma, raz af trafi dwa razy nie trafi
jak zwykle totolotek
Wersja do druku
moje 24 L jest bardzo ostre
a sigma to sigma, raz af trafi dwa razy nie trafi
jak zwykle totolotek
przede wszystkim do kotleta nie potrzeba obiektywu o najwyzszch parametrach optycznych.
c24 bedzie mial szybszy af jak sie spodziewam , s jako ART jest koncypowana raczej do studia.
obejrzalbym tego canona i zrobil pare prob ostrzenia na zywo.
wcale nie musi byc zle.
do brutalnej akcji C wydaje sie bardziej dopowiedni , do studia - raczej S.
Ja bym obejrzal i podzielil sie watpliwosciami ze sprzedajacym - moze kupisz taniej ?
Dziękuję za obszerny post i wykresy. Obecnie nie mam 24L więc nie jestem w stanie dostarczyć danych do statystyk ale moje 5 letnie doświadczenia z tymi szkłami są takie że żadna statystyka nie ima się 24L. Należy wziąć poprawkę na to że może nie umiem ostrzyć tym szkłem, miałem kiepski 5dII, kiepskie kopie 24L .... albo ten typ tak ma.
Mam nadzieje ze 24A będzie dobre i tanie. EOT
@Bechamot czym robisz tą kalibrację?
Fajne wykresy. Na pewno pomogą. Tylko jak się to ma do 24L kiedy podczas, np. imprezy robisz na f/1.4 w sztucznym świetle, ostrząc punktem bocznym? Nijak. To jest właśnie kapryśność 24L. Na centralnym w stabilnych warunkach jest całkiem OK jak z większością obiektywów.
Trochę Off... Ostatnio policzyłem. Miałem w sumie 18 różnych szkieł, 7 było od sigmy. Z żadnym nie miałem problemów. To jest jakiś mit forumowy. Jak nie trafia kanon to wina słabych warunków a jak nie tarfia Sigma to wina... Sigmy. Oczywiście pomija się to że szkął sa w różnym stanie technicznym i podpięte do różnych puszek. Ważne że sigma to AF musi być do d...
Lubie takie szkła które pozwalają mi zrobić fajne zdjęcia wiec odcinam się od fanbojstwa. Śluby trzaskałem tamronami sigmami i canonami - każdy dawał rade.
A w temacie, bardzo mnie cieszy ta premiera - jeszcze bardziej mnie ucieszy cena na p;oziomie 3599 :) za nowe szkło.
Sigma sigmą, genialna nie będzie i ma swoje za uszami (marka), jako tańszy odpowiednik eLek owszem.
Canon święty nie jest, w ofercie ma przestarzałe konstrukcje trzymające cenę lepiej niż faszyści karabiny w Auschwitz. Faktem jednak jest, że niejedne współczesne szkło potrafią zawstydzić...
Mnie życie nauczyło jednego: "jak kochać to księżniczkę" a jak kupować szkła to albo L albo nic (no i jeszcze Fuji X) ;)
no tak , jesli masz takie doswiadczenia , to nie moge twierdzic , ze to nie jest prawda.
ja mam tylko takie doswiadczenia , ktore mi sie sprawdzily wielokrotnie , ze bardzo dokladna mikrokalibracja poprawia zdecydowanie prace AF.
w zasadzie nie skarze sie na bledna prace AF w zadnej stalce.
wydaje mi sie , ze 24L ma za dobry obraz aby na 1,4 byl on powodem bledow.
jakosc sygnalu powinna byc lepsza niz z wielu innych stalek.
w kazdym razie warto sie temu blizej przyjrzec , kiedy i dlaczego tak sie dzieje.
moim zdaniem raczej nie powinno to byc problemem nie do poprawy.
--- Kolejny post ---
mierze za pomoca IMATEST, wykresy sa odreczne tzn excelem.
Mam zwyczaj , kiedy sie pokloce z zona to dla rekompensaty kupowalem sobie obiektyw , ale kiedy szafa sie wypelnila , przestalem , teraz robie w to miejsce wykresy , a obiektywy wprzedalem/je ;-)
"HurricanE" fajnie, że to poruszyłeś, bo w sumie sam chciałem :)
Za każdym razem jak pojawi się tego typu NEWS jak ten o Sigmie, nagle robi się wielka burza o słabym AF w Sigmie, i w tym momencie się zastanawiam ile w tych wypowiedziach jest szczerej prawdy a ile właśnie "fanbojstwa", że jednak ta magiczna literka "L" rządzi i poniewiera umysłem. Patrzę na to też z perspektywy osławionej Sigmy 35mm A, u której większość się wypowiada w superlatywach i nagle mało kto widzi jakieś problemy, i w tym momencie wygląda to na zasadzie: "większość ma, używa i nie narzeka to ja też nie będę bo moje ego upadnie".
Taka moja mała dygresja na popołudnie :lol:
wspomnialem tez wczesniej ze mialem 4 sigmy i nie mialem zadnych zarzutow do AF
15-30 , ktorej dawno juz nie mam miala jeden z najlepiej pracujacych af w zaleznosci od ogniskowej , na ktore mi sie udalo trafic.
Ja mysle ze wiekszosc tzw mylacych sie obiektywow to tylko brak prawidlowej kalibracji - a to dotyczy wszystkich marek.