Strona 4 z 31 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 308

Wątek: Sigma Art 24/1.4

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Sigma Art 24/1.4

moje 24 L jest bardzo ostre
    a sigma to sigma, raz af trafi dwa razy nie trafi
    jak zwykle totolotek
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez cubbus Zobacz posta
    I się doczekałem... Własnie jutro chcę jechać oglądać używaną eLke 24/1.4 w I wersji i teraz mam zagwozdkę... Czy czekać na sigmę, czy wydać ponad 2500 za używaną eLkę o takich sobie opiniach nt. ostrości.
    Nowa sigma pewnie deko więcej będzie warta ale nie obstawiam więcej niż 3,5k

Chce używać do kotleta tego szkiełka.

przede wszystkim do kotleta nie potrzeba obiektywu o najwyzszch parametrach optycznych.
    c24 bedzie mial szybszy af jak sie spodziewam , s jako ART jest koncypowana raczej do studia.

obejrzalbym tego canona i zrobil pare prob ostrzenia na zywo.
    wcale nie musi byc zle.
    do brutalnej akcji C wydaje sie bardziej dopowiedni , do studia - raczej S.

Ja bym obejrzal i podzielil sie watpliwosciami ze sprzedajacym - moze kupisz taniej ?

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    qrde chcialem jednym zdaniem , ale nie wyszlo . nie wiem jak sie to robi.
    bedzie troche wiecej , ale za to i tak krocej niz nalezaloby.

ten rysunek pokazuje zaleznosc rozdzielczosci obrazownia od nastwionej poprawki kalilbracyjnej poprzez funkcje mikrokalibracja AF w aparacie.

linia filoetowa to srednie z 6-ciu strzalow , linia zolta to wyrazone % odchalenie standardowe

widac ze dla popr -5 osiaga sie najlepsza trafnosc , ale i spada rozrzut.
    gdyby poprawki nie zastosowac wowczas rozdzilczosc srednio bylyb troche gorsza, ale trafialby sie zdjecia kompletnie nie trafione i bardzo ostre. to przypadek decydowalby o wyniku.

http://spherapan.vot.pl/ta1.jpg

na tym rysunku masz ocene pracy tego obiektywu i AF dla poprawki -5 w zakresie przslon 2,8-16

tez 6 strzalow , linia ciagla to srednia rozdzilczosc z tych 6-ciu strzalow , linie przerywane to najwyzsza i najnizsza rozdzilczsoc w tej probie dla okreslonej przyslöony.

sprawnosc AF wyliczona jako srednia rozd/ srednie max. = 88% - dobrze , ale nie b dobrze.

http://spherapan.vot.pl/ta2.jpg

i teraz to samo dla innego obiektywu c200 /2,8 L

widac ze poprawki nie potrzeba bylo stosowac :

http://spherapan.vot.pl/can1.jpg

i rozrzut rozdzielczsoci wskutek AF znacznie mniejszy , Sprawnosc AF na poziomie 96%

http://spherapan.vot.pl/can2.jpg

widac roznice klas pracy obu systemow AF ,

praca AF w praktyce limituje osiagniecie mozliwej obiektywowi rozdzielczsoci.

bez sprawdzenia tego nie wiemy co mamy , a bywa roznie. Treba wybrac taki punkt dla ktorego odchylenie std jet najmniejsze .

dobrze - to bylo przykladowo , akurat mam to pod reka.

nie mam 24 L , ale jak pisalem mam 20 mm - powinno byc gorzej niz w 24. ale mi sie dokladnie to potwierdza w 20 mm rowniez.
    po dokladnej kalibracji w zasadzie praca bez problemu. Jasne, przy szybkich strzalach ma czasem prawo niezdazyc. Przy stabilnej pracy ostrze na wszelki wypadek na sluch.

wciskam dwa razy spust do polowy - pierwszy raz zeby wyostzyc , drugi raz dla sprawdzenia.
    jesli pierwszy raz byl ok , to drugi raz juz nie szuka - silnik milczy.
    jesi pierwszy raz byl bledny , to drugi raz silnik drgnie - to slysze , wowczas powtarzam ostrzenie tak dluga , az silnik przy kolejnym wcisnieciu bedzie milczal

na sensorach bocznych w szerokich katach moze byc troche inaczej - plaszczyzna ostrzenia niekoniecznie musi byc idealnie plaska , lubi miec zafalowania .

mozna sie na to oburzac , ale tak jest i nic wiecej zrobic nie moezemy niz poprawnie dostroic.
    w sumie nie narzekam w stalkach.
    Dziękuję za obszerny post i wykresy. Obecnie nie mam 24L więc nie jestem w stanie dostarczyć danych do statystyk ale moje 5 letnie doświadczenia z tymi szkłami są takie że żadna statystyka nie ima się 24L. Należy wziąć poprawkę na to że może nie umiem ostrzyć tym szkłem, miałem kiepski 5dII, kiepskie kopie 24L .... albo ten typ tak ma.

Mam nadzieje ze 24A będzie dobre i tanie. EOT

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

@Bechamot czym robisz tą kalibrację?
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    qrde chcialem jednym zdaniem , ale nie wyszlo . nie wiem jak sie to robi.
    bedzie troche wiecej , ale za to i tak krocej niz nalezaloby.

ten rysunek pokazuje zaleznosc rozdzielczosci obrazownia od nastwionej poprawki kalilbracyjnej poprzez funkcje mikrokalibracja AF w aparacie.

linia filoetowa to srednie z 6-ciu strzalow , linia zolta to wyrazone % odchalenie standardowe

widac ze dla popr -5 osiaga sie najlepsza trafnosc , ale i spada rozrzut.
    gdyby poprawki nie zastosowac wowczas rozdzilczosc srednio bylyb troche gorsza, ale trafialby sie zdjecia kompletnie nie trafione i bardzo ostre. to przypadek decydowalby o wyniku.

http://spherapan.vot.pl/ta1.jpg

na tym rysunku masz ocene pracy tego obiektywu i AF dla poprawki -5 w zakresie przslon 2,8-16

tez 6 strzalow , linia ciagla to srednia rozdzilczosc z tych 6-ciu strzalow , linie przerywane to najwyzsza i najnizsza rozdzilczsoc w tej probie dla okreslonej przyslöony.

sprawnosc AF wyliczona jako srednia rozd/ srednie max. = 88% - dobrze , ale nie b dobrze.

http://spherapan.vot.pl/ta2.jpg

i teraz to samo dla innego obiektywu c200 /2,8 L

widac ze poprawki nie potrzeba bylo stosowac :

http://spherapan.vot.pl/can1.jpg

i rozrzut rozdzielczsoci wskutek AF znacznie mniejszy , Sprawnosc AF na poziomie 96%

http://spherapan.vot.pl/can2.jpg

widac roznice klas pracy obu systemow AF ,

praca AF w praktyce limituje osiagniecie mozliwej obiektywowi rozdzielczsoci.

bez sprawdzenia tego nie wiemy co mamy , a bywa roznie. Treba wybrac taki punkt dla ktorego odchylenie std jet najmniejsze .

dobrze - to bylo przykladowo , akurat mam to pod reka.

nie mam 24 L , ale jak pisalem mam 20 mm - powinno byc gorzej niz w 24. ale mi sie dokladnie to potwierdza w 20 mm rowniez.
    po dokladnej kalibracji w zasadzie praca bez problemu. Jasne, przy szybkich strzalach ma czasem prawo niezdazyc. Przy stabilnej pracy ostrze na wszelki wypadek na sluch.

wciskam dwa razy spust do polowy - pierwszy raz zeby wyostzyc , drugi raz dla sprawdzenia.
    jesli pierwszy raz byl ok , to drugi raz juz nie szuka - silnik milczy.
    jesi pierwszy raz byl bledny , to drugi raz silnik drgnie - to slysze , wowczas powtarzam ostrzenie tak dluga , az silnik przy kolejnym wcisnieciu bedzie milczal

na sensorach bocznych w szerokich katach moze byc troche inaczej - plaszczyzna ostrzenia niekoniecznie musi byc idealnie plaska , lubi miec zafalowania .

mozna sie na to oburzac , ale tak jest i nic wiecej zrobic nie moezemy niz poprawnie dostroic.
    w sumie nie narzekam w stalkach.
    Fajne wykresy. Na pewno pomogą. Tylko jak się to ma do 24L kiedy podczas, np. imprezy robisz na f/1.4 w sztucznym świetle, ostrząc punktem bocznym? Nijak. To jest właśnie kapryśność 24L. Na centralnym w stabilnych warunkach jest całkiem OK jak z większością obiektywów.

Coś już napisał Awatar HurricanE
    Miasto
    Żary

Trochę Off... Ostatnio policzyłem. Miałem w sumie 18 różnych szkieł, 7 było od sigmy. Z żadnym nie miałem problemów. To jest jakiś mit forumowy. Jak nie trafia kanon to wina słabych warunków a jak nie tarfia Sigma to wina... Sigmy. Oczywiście pomija się to że szkął sa w różnym stanie technicznym i podpięte do różnych puszek. Ważne że sigma to AF musi być do d...
    Lubie takie szkła które pozwalają mi zrobić fajne zdjęcia wiec odcinam się od fanbojstwa. Śluby trzaskałem tamronami sigmami i canonami - każdy dawał rade.

A w temacie, bardzo mnie cieszy ta premiera - jeszcze bardziej mnie ucieszy cena na p;oziomie 3599 za nowe szkło.
    http://moj-aparat.blogspot.com/
    C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
    C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Sigma sigmą, genialna nie będzie i ma swoje za uszami (marka), jako tańszy odpowiednik eLek owszem.
    Canon święty nie jest, w ofercie ma przestarzałe konstrukcje trzymające cenę lepiej niż faszyści karabiny w Auschwitz. Faktem jednak jest, że niejedne współczesne szkło potrafią zawstydzić...
    Mnie życie nauczyło jednego: "jak kochać to księżniczkę" a jak kupować szkła to albo L albo nic (no i jeszcze Fuji X)

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Fajne wykresy. Na pewno pomogą. Tylko jak się to ma do 24L kiedy podczas, np. imprezy robisz na f/1.4 w sztucznym świetle, ostrząc punktem bocznym? Nijak. To jest właśnie kapryśność 24L. Na centralnym w stabilnych warunkach jest całkiem OK jak z większością obiektywów.
    no tak , jesli masz takie doswiadczenia , to nie moge twierdzic , ze to nie jest prawda.

ja mam tylko takie doswiadczenia , ktore mi sie sprawdzily wielokrotnie , ze bardzo dokladna mikrokalibracja poprawia zdecydowanie prace AF.
    w zasadzie nie skarze sie na bledna prace AF w zadnej stalce.
    wydaje mi sie , ze 24L ma za dobry obraz aby na 1,4 byl on powodem bledow.
    jakosc sygnalu powinna byc lepsza niz z wielu innych stalek.

w kazdym razie warto sie temu blizej przyjrzec , kiedy i dlaczego tak sie dzieje.
    moim zdaniem raczej nie powinno to byc problemem nie do poprawy.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    @Bechamot czym robisz tą kalibrację?
    mierze za pomoca IMATEST, wykresy sa odreczne tzn excelem.

Mam zwyczaj , kiedy sie pokloce z zona to dla rekompensaty kupowalem sobie obiektyw , ale kiedy szafa sie wypelnila , przestalem , teraz robie w to miejsce wykresy , a obiektywy wprzedalem/je ;-)

Początki nałogu Awatar 5pirit

"HurricanE" fajnie, że to poruszyłeś, bo w sumie sam chciałem

Za każdym razem jak pojawi się tego typu NEWS jak ten o Sigmie, nagle robi się wielka burza o słabym AF w Sigmie, i w tym momencie się zastanawiam ile w tych wypowiedziach jest szczerej prawdy a ile właśnie "fanbojstwa", że jednak ta magiczna literka "L" rządzi i poniewiera umysłem. Patrzę na to też z perspektywy osławionej Sigmy 35mm A, u której większość się wypowiada w superlatywach i nagle mało kto widzi jakieś problemy, i w tym momencie wygląda to na zasadzie: "większość ma, używa i nie narzeka to ja też nie będę bo moje ego upadnie".

Taka moja mała dygresja na popołudnie
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez 5pirit Zobacz posta
    "HurricanE" fajnie, że to poruszyłeś, bo w sumie sam chciałem

Za każdym razem jak pojawi się tego typu NEWS jak ten o Sigmie, nagle robi się wielka burza o słabym AF w Sigmie, i w tym momencie się zastanawiam ile w tych wypowiedziach jest szczerej prawdy a ile właśnie "fanbojstwa", że jednak ta magiczna literka "L" rządzi i poniewiera umysłem. Patrzę na to też z perspektywy osławionej Sigmy 35mm A, u której większość się wypowiada w superlatywach i nagle mało kto widzi jakieś problemy, i w tym momencie wygląda to na zasadzie: "większość ma, używa i nie narzeka to ja też nie będę bo moje ego upadnie".

Taka moja mała dygresja na popołudnie
    wspomnialem tez wczesniej ze mialem 4 sigmy i nie mialem zadnych zarzutow do AF

15-30 , ktorej dawno juz nie mam miala jeden z najlepiej pracujacych af w zaleznosci od ogniskowej , na ktore mi sie udalo trafic.

Ja mysle ze wiekszosc tzw mylacych sie obiektywow to tylko brak prawidlowej kalibracji - a to dotyczy wszystkich marek.

Strona 4 z 31 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów