Pokaż wyniki od 1 do 10 z 308

Wątek: Sigma Art 24/1.4

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie Odp: Sigma Art 24/1.4

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    qrde chcialem jednym zdaniem , ale nie wyszlo . nie wiem jak sie to robi.
    bedzie troche wiecej , ale za to i tak krocej niz nalezaloby.

ten rysunek pokazuje zaleznosc rozdzielczosci obrazownia od nastwionej poprawki kalilbracyjnej poprzez funkcje mikrokalibracja AF w aparacie.

linia filoetowa to srednie z 6-ciu strzalow , linia zolta to wyrazone % odchalenie standardowe

widac ze dla popr -5 osiaga sie najlepsza trafnosc , ale i spada rozrzut.
    gdyby poprawki nie zastosowac wowczas rozdzilczosc srednio bylyb troche gorsza, ale trafialby sie zdjecia kompletnie nie trafione i bardzo ostre. to przypadek decydowalby o wyniku.

http://spherapan.vot.pl/ta1.jpg

na tym rysunku masz ocene pracy tego obiektywu i AF dla poprawki -5 w zakresie przslon 2,8-16

tez 6 strzalow , linia ciagla to srednia rozdzilczosc z tych 6-ciu strzalow , linie przerywane to najwyzsza i najnizsza rozdzilczsoc w tej probie dla okreslonej przyslöony.

sprawnosc AF wyliczona jako srednia rozd/ srednie max. = 88% - dobrze , ale nie b dobrze.

http://spherapan.vot.pl/ta2.jpg

i teraz to samo dla innego obiektywu c200 /2,8 L

widac ze poprawki nie potrzeba bylo stosowac :

http://spherapan.vot.pl/can1.jpg

i rozrzut rozdzielczsoci wskutek AF znacznie mniejszy , Sprawnosc AF na poziomie 96%

http://spherapan.vot.pl/can2.jpg

widac roznice klas pracy obu systemow AF ,

praca AF w praktyce limituje osiagniecie mozliwej obiektywowi rozdzielczsoci.

bez sprawdzenia tego nie wiemy co mamy , a bywa roznie. Treba wybrac taki punkt dla ktorego odchylenie std jet najmniejsze .

dobrze - to bylo przykladowo , akurat mam to pod reka.

nie mam 24 L , ale jak pisalem mam 20 mm - powinno byc gorzej niz w 24. ale mi sie dokladnie to potwierdza w 20 mm rowniez.
    po dokladnej kalibracji w zasadzie praca bez problemu. Jasne, przy szybkich strzalach ma czasem prawo niezdazyc. Przy stabilnej pracy ostrze na wszelki wypadek na sluch.

wciskam dwa razy spust do polowy - pierwszy raz zeby wyostzyc , drugi raz dla sprawdzenia.
    jesli pierwszy raz byl ok , to drugi raz juz nie szuka - silnik milczy.
    jesi pierwszy raz byl bledny , to drugi raz silnik drgnie - to slysze , wowczas powtarzam ostrzenie tak dluga , az silnik przy kolejnym wcisnieciu bedzie milczal

na sensorach bocznych w szerokich katach moze byc troche inaczej - plaszczyzna ostrzenia niekoniecznie musi byc idealnie plaska , lubi miec zafalowania .

mozna sie na to oburzac , ale tak jest i nic wiecej zrobic nie moezemy niz poprawnie dostroic.
    w sumie nie narzekam w stalkach.
    Fajne wykresy. Na pewno pomogą. Tylko jak się to ma do 24L kiedy podczas, np. imprezy robisz na f/1.4 w sztucznym świetle, ostrząc punktem bocznym? Nijak. To jest właśnie kapryśność 24L. Na centralnym w stabilnych warunkach jest całkiem OK jak z większością obiektywów.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Sigma Art 24/1.4

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Fajne wykresy. Na pewno pomogą. Tylko jak się to ma do 24L kiedy podczas, np. imprezy robisz na f/1.4 w sztucznym świetle, ostrząc punktem bocznym? Nijak. To jest właśnie kapryśność 24L. Na centralnym w stabilnych warunkach jest całkiem OK jak z większością obiektywów.
    no tak , jesli masz takie doswiadczenia , to nie moge twierdzic , ze to nie jest prawda.

ja mam tylko takie doswiadczenia , ktore mi sie sprawdzily wielokrotnie , ze bardzo dokladna mikrokalibracja poprawia zdecydowanie prace AF.
    w zasadzie nie skarze sie na bledna prace AF w zadnej stalce.
    wydaje mi sie , ze 24L ma za dobry obraz aby na 1,4 byl on powodem bledow.
    jakosc sygnalu powinna byc lepsza niz z wielu innych stalek.

w kazdym razie warto sie temu blizej przyjrzec , kiedy i dlaczego tak sie dzieje.
    moim zdaniem raczej nie powinno to byc problemem nie do poprawy.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    @Bechamot czym robisz tą kalibrację?
    mierze za pomoca IMATEST, wykresy sa odreczne tzn excelem.

Mam zwyczaj , kiedy sie pokloce z zona to dla rekompensaty kupowalem sobie obiektyw , ale kiedy szafa sie wypelnila , przestalem , teraz robie w to miejsce wykresy , a obiektywy wprzedalem/je ;-)

Uprawnienia umieszczania postów