Odp: Prośba o pomoc w rozterce zakupowej
Cytat:
Zamieszczone przez
iwc1
Dzień Dobry.
Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Do Canona 50D używam jako obiektywu uniwersalnego Tamrona 17-50 (drugi obiektyw to Sigma 70-300 no taka sobie) i ponieważ różnie bywało z tym 17-50 i nie zawsze byłem zadowolony ze zdjęć myślałem o kupnie Canona 24-105 ale...jestem na emeryturze i taki wydatek teraz w promocji c.2600,- pln. nie jest dla mnie czymś łatwym. Czy to ma sens w sytuacji jak fotografuję czysto amatorsko i warto tak bardzo się sprężać finansowo?
Z góry dziękuję.
Roman
W mojej ocenie dublowanie ogniskowych w Twoim przypadku raczej nie ma sensu (na pewno nie nowy obiektyw), optycznie może trochę będzie lepiej niż z tamronem 17-50, na pewno pewniejszy AF, za to światło gorsze, ale jak zauważyłeś musisz zwracać uwagę mocno na budżet i do fotografii czysto amatorskiej ... osobiście bym nie kupował. Jeżeli Ci nie przeszkadza brak AF to spojrzałbym się na Twoim miejscu na szkła manualne, można tanio kupić coś sensownego.
Cytat:
Zamieszczone przez
iwc1
...myślałem o kupnie Canona 24-105 ale...jestem na emeryturze i taki wydatek teraz w promocji c.2600,- pln. ...
Jeśli taki zakres ogniskowej Ci odpowiada to obiektyw jest super (używam z 6D), ale moim zdaniem lepiej kupić używany w BDB stanie - cena około 1600zł.
Poszukaj kogoś kto ma taki obiektyw (ewentualnie gdzieś w sklepie), podepnij do swojego body i wypróbuj. Obiektyw jest dość ciężki i 1EV ciemniejszy od Tamrona 17-50 2.8.
Przeglądam z ciekawości różne stopki:
i takie sobie wnioski wyciągam:
- niektórzy amatorzy posiadają kilkanaście obiektywów,a ilu z nich aktywnie używają ?
jasne:
nie moja sprawa ,ale inni nie chcą być gorsi i też dublują ogniskowe.
Większość z nas przez to przeszła i z zestawu kilkunastu szkiel uywała kilka.
IMHO:
wystarczy aby ogniskowe się zazębiały :
U mnie :10-18,16-28,24-105,70-200,100-400
Stałek nie mam.
Dziękuję za rady i mam sprawę załatwioną na chwilę obecną , czyli nic nie kupuję ale tak naprawdę w przyszłości jak coś wpadnie do kieszeni( trzeba być optymistą ) to może L Canona np.70-200 ale to na razie pobożne życzenia.
Serdecznie Pozdrawiam.
Roman
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
...
IMHO:
Stałek nie mam.
Nie do końca. Ogniskowa to tylko jeden z parametrów obiektywu, trzeba jeszcze wziąć pod uwagę inne parametry m.in. jasność, wagę, gabaryty itd.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
trzeba jeszcze wziąć pod uwagę inne parametry m.in. jasność, wagę, gabaryty itd.
-Jasność : z tym się zgodzę ,ale ja nie potrzebuję ,jak i wiekszosc papierowej GO z 1,4 ,moje to 2,8 ,mnie wystarcza.
-waga i gabaryty: narzekanie na to ,to żałosne biadolenie niedotlenionych panienek.
Cóż za różnica czy zestaw waży 2 kg czy 3 kg ?
Dla tych ,którym to wadzi ,producenci sprzętu maja przebogatą ofertę .
Tylko brać/kupować :mrgreen: .
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Stałek nie mam.
Niekoniecznie muszą się zazębiać - wszystko zależy od ogniskowych - brak ogniskowych 200-400 przy obiektywach 70-200L i 400L nie będzie taki dokuczliwy jak brak w okolicach 50
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
-Jasność : z tym się zgodzę ,ale ja nie potrzebuję ,jak i wiekszosc papierowej GO z 1,4 ,moje to 2,8 ,mnie wystarcza.
Ja też nie zawsze. Często właśnie brakuje GO
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
-waga i gabaryty: narzekanie na to ,to żałosne biadolenie niedotlenionych panienek.
To zależy co się robi. Idąc np. na spacer to rzeczywiście nie ma różnicy, ale idąc do znajomych to czy wezmę body + 50 1.4, a body + 24-105 + lampa to już robi ogromną róznicę nie tyle w wadze co w gabarytach.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Cóż za różnica czy zestaw waży 2 kg czy 3 kg ?
Jeśli pakujesz np. w bagaż podręczny do samolotu to ten 1kg może robić dużą różnicę.
To że dla Ciebie liczy się tylko długość ogniskowej to nie znaczy, że dla każdego.