Canon trzyma sie ok, za to w Nikonie zawsze cos nie zagra. Ich ostatnia puszka tez juz ma problemy (D750).
Najgorsze jest to, ze tam takie kwiatki pojawic moga sie po kilku miesiacach od premiery, wiec nigdy do konca nie wiesz co kupujesz.
Wersja do druku
Canon trzyma sie ok, za to w Nikonie zawsze cos nie zagra. Ich ostatnia puszka tez juz ma problemy (D750).
Najgorsze jest to, ze tam takie kwiatki pojawic moga sie po kilku miesiacach od premiery, wiec nigdy do konca nie wiesz co kupujesz.
Wydaje się, jakby wydawali prototypy, a nie pełnoprawne aparaty. Mocno to zniechęca do Nikona.
w watku o 7d2 opisałem moje spotkanie z jakąś niesamowinie beznadziejna sztuką
Pewna pani miała problem zarówno z aparatem jak i z samym serwisem, w swoim czasie głośna sprawa, a ponieważ pani to znana bloggerka, zrobiła stosowną do obsługi reklamę:
http://socialpress.pl/wp-content/upl...gritta-mem.jpg
Jeżeli to rozwiąże twój problem, to po prostu zmień system. Masz ich 5 do wyboru jeżeli chodzi o lustrzanki, jeden już zaliczony. A tak po prawdzie to Canon lub Pentax. Bierz jednak pod uwagę nie tylko puszki ale i dostępność szkieł oraz akcesoriów.
Wszystko zależy jakie ktoś ma wymagania i co chce fotografować oraz jakie ma plany rozbudowy szklarni, bo dla wielu osób wybór jest tylko pomiędzy N i C, a wtedy jest naprawdę niezły szkopuł.
Na pewno reklama i popularność robią swoje, wtedy właśnie to, o czym się nie mówi odpowiednio głośno i często idzie w zapomnienie, lub po prostu nie istnieje. Jeden bagnet w pentaksie do wszystkich szkieł systemowych to coś, o czym możemy pomarzyć, z drugiej strony spotkałem się z opiniami, że użytkownicy tego systemu zmieniają go na inny ( najczęściej c )ze względu na brak dostępności nowej optyki w Polsce.
A w Nikonie czy w Canonie jest pięć bagnetów? Nie bardzo rozumiem co miałeś na myśli?
Pentax rzeczywiście robi świetne aparaty, ale jak się popatrzy na allegro w poszukiwaniu jakiegoś obiektywu niesystemowego, to niestety wybór jest bardzo mały. Nie ma też za bardzo gdzie pomacać Pentaxa. Ogólnie szkła niesystemowe by mi wystarczyły. Obecnie najwięcej używam Tamrona 60mm. Mam też Sigmę 10-20mm i Nikkora 35mm. Jak widać nie mam zbyt wielu szkieł systemowych. Jaki jest odpowiednik 70D i D7100 w Pentaxie?
Ponoć 70-200mm Sigmy jest całkiem dobrym obiektywem. Także myślę, że niewielka liczba szkieł systemowych nie jest aż takim wielkim problemem. Gorzej, że tych niesystemowych jest na allegro mało.
70D posiada mikroregulację szkieł?