Odp: Pewien problem z "nowym" obiektywem 24-105mm canon
tak paypal i amazon ebay sa super %) ile jest wątków jak jakiś idiota dostaje dobry przedmiot zgodny z opisem zgłasza sobie spór i kasa mu wraca a potem paypal stwierdza, że sprzedający nie dostarczył odpowiednich dowodów i sprzedający zostaje bez kasy i bez towaru ;)
super paypal ale tylko dla kupujących. Pełny internet wątków, jak zostali oszukani przez debilne postępowanie paypala.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
wiesz,:roll:, może dlategoze allegro nie jest sklepem, a jedynie portalem udostępniającym miejsce do handlu
inaczej
jak cie na bazarze ktoś oszuka to masz pretensje do właściciela gruntu?
a czy wystawiłeś negatyw sklepowi ,który nie dosłał słuchawek
bo jakże często ludzie psioczą na sprzedawców ale wystawić negatywu to już siły nie maja
Negatyw poszedl, wiesz ebay tez jest takim bazarem a jakos o kupujacego dbaja.
W Polsce jesli chodzi o prawa konsumenta panuje wolna amerykanka. Jestesmy sto lat za ludem z Afryki.
Sprzedajac na ebayu trzeba dobrze dokumentowac sprzedaz. Zdjecia towaru, paczki itd.
jest dużo przypadków gdzie paypal ma to w dupie :) możesz mieć filmy z pakowania, zdjęcia paczki, potwierdzenie nadania, potwierdzenie odbioru przez kupującego I GÓWNO.
kasę zabierają i towaru nie ma i rób co chcesz.
Kupowanie przez paypala jest fajne, ale sprzedaż niekoniecznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
HakunaMatata
Osobiście jak by to mnie dotyczyło i mimo powyższych czynności nie chciał by oddać, to bym mu bardzo uprzykrzył życie.
Telefony w środku nocy, żeby oddawał kasę, ciągłe emaile itp.
Może ktoś pomyśli że to nie normalne ale nie mam szacunku do takich ludzi jak ten sprzedający a kasy bym mu nie odpuścił.
Jeszcze jedno...
Daleko on mieszka od Ciebie?
Jak nie to zbieraj ekipę, zapukaj do drzwi z obiektywem i STANOWCZO żądaj zwrotu....
Z tym uprzykrzaniem - to jednak sa czynnosci karalne, a Pan mieszka dosc spory kawalek (200km w 1 strone) ode mnie i nie widzi mi sie, brac wolnego w pracy, zeby z kims sie wyklucac pod drzwiami.
Teraz wracajac do pozostalych postow - no coz, pozostalo mi czekac zalozyc spor przez allegro i tam probowac cos wywalaczyc i zasiagnac opinie u jakiegos rzecznika praw konsumenta/prawnika.
Jednak polskie prawo nie chroni ani sprzedajacego i kupujacego jak widac z co niektorych opini:cry:
Cytat:
Zamieszczone przez
psycho144
Z tym uprzykrzaniem - to jednak sa czynnosci karalne, a:cry:
oczywiscie z atakujacego mozna samemu stac sie ofiara.
pierwsze kroki przez allegro , zbieraj dokumentacje , kazdy mail moze byc dowodem.
pisac i pisac.
jesli nie zgodzi sie na zwrot ( jesli wyslesz paczke , jaka gwarancja ze wysle pieniadze ? - mialem tai przypadek ze pieniadze nie zostaly zwrocone) , dopiero podejmiesz decyzje co dalej.
krok po kroku , na razie reklamacja przez allegro.
Powiem tak, raz sprzedalem karte graficzna na ebay'u. Takie naliczyli koszty, ze byla to moja pierwsza i ostatnia rzecz ktora sprzedalem na tym portalu.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Kupowanie przez paypala jest fajne, ale sprzedaż niekoniecznie.
mowa w tym wątku o problemie kupującego, a w tym wypadku ebay/paypal to zupełnie inna bajka. Tak, dla sprzedającego jest gorzej jak trafi na nieuczciwego kupującego. Ile razy juz słyszałem, że potrafią bez gadania zabrać kase z paypala sprzedającego, tak, żeby kupujący był zadowolony. To czy kupujący faktycznie był poszkodowany schodzi na dalszy plan, ważne, że kasę odzyskał i to natychmiast
no ale POK allegro też w miarę sprawnie działa :) jak udowodni winę kupującego to kasa powinna być cofnięta. Wystarczy przeczytać regulamin. Trzeba przedstawić dowody, że towar jest niezgodny z opisem, warto wysyłać maile a nie dzwonic (co już było powiedziane) dołączasz maile, że chcesz zwrotu bo towar niezgodny z opisem on Ci odpisuje jakąś ścieme i wszystko masz jak na dłoni.
A może by się wypowiedział "miejski rzecznik konsumentów". Wydaje się, że oni są dość kompetentni, czy nie?
Ps. Podziwiam osoby które zabierają głos w KAŻDYM nowym wątku, zazdroszczę ogromu wiedzy.
Cytat:
Zamieszczone przez
eska
A może by się wypowiedział "miejski rzecznik konsumentów". Wydaje się, że oni są dość kompetentni, czy nie?
.
Juz sie kontaktowalem - telefonicznie i mailowo, zacytuje
Cytat:
Po rozpoznaniu przez Powiatowego Rzecznika Konsumentów w Tarnowskich Górach, stanu faktycznego z przesłanych dokumentów, rzecznik wskazuje, iż zawarcie umowy sprzedaży nastąpiło z osobą fizyczną, a sprzedaż obiektywu nastąpiła na aukcji internetowej. Sprawa sporu pomiędzy osobami fizycznymi znajduje oparcie w przepisach Kodeksu cywilnego i nie pozostaje we właściwości rzecznika konsumentów.
Przedstawiam Panu jednak zalecenia rzecznik w Pana sprawie: złożenie reklamacji z dokładnym opisem wadliwości obiektywu do sprzedawcy w formie pisemnej, z żądaniem odstąpienia od zawartej umowy sprzedaży. Brak polubownego rozwiązania stanowić będzie podstawę do dochodzenia żądania zapłaty w trynie procesowym z powództwa. Podstawa prawna: art. 556 i 560 Kc.