Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 77

Wątek: Pewien problem z "nowym" obiektywem 24-105mm canon

Dopiero zaczyna Awatar psycho144
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie Pewien problem z "nowym" obiektywem 24-105mm canon

Wiec tak na poczatku - mam nadzieje, ze dobrze trafilem z tematem i działem.
    Zakupilem obiektyw via allegro:
    Nowy Canon 24-105mm f/4 IS USM gwar.PL 2lata c-30% (4817516733) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    Cena fajna (2500zł nówka) , "Obiektyw jest absolutnie nowy - użyty tylko jeden raz w celu sprawdzenia ostrości." - wszystko oh i ah, wiec czego tu zalowac.
    Dlatego go sobie zakupiłem - paczka dzisiaj przyszła i jakie było moje zdziwienie po otwarciu...
    Pierwsze co się rzuciło w oczy - to brak oryginalnego pokrowca i tulupana, ok - nie było wspomniane, więc jak obiektyw jest w porządku to nie mam mieć o co problemu. Zdjąłem dekielek i tutaj pojawiło się niezłe rozczarowanie...
    Pewnie jak widać na zdjęciach już zauważyliście - mowa o wgnieceniu koło mocowania filtra, więc zaraz wykonałem telefon z informacją co to jest - miły Pan sprzedawca (na szczęście spokojny człowiek) powiedział, że każdy egzemplarz taki miał gdy kupował obiektyw i musiało to powstać w fabryce. Dałem na chwile na wstrzymanie i powiedziałem, że oddzwonie za parę minut.

Dalej co zauwazylem :
    - pylki w srodku obiektwu
    - drobna ryska na obiektwie (zdjecie numer 3)
    - poobijane krawedzie mocowania filtra
    - pierscien ostrosci czasami wydaje odglosy jakby w srodku znajdowaly sie jakies pylki... czyli po prostu czuc/slyszec ocieranie w srodku
    - drobno porysowane miejsca na plastiku (czy to metal nie wiem) kolo soczewki
    - delikatne ryski na tubusie - watpie, zeby prawie nowy sprzet tak mial

Wiec po tych wszystkich ogledzianch, zadzwonilem do sprzedajacego i powiedzialem, ze towar jest niezgodny z opisem i chce oddac i tutaj pojawily sie schody. Sprzedajacy nie chce sie zgodzic na przyjecie (chociaz mam prawo 10 dni na reklamacje) i powiedzial, ze jak odesle towar to go nie przyjme - wiec nie widze sensu wysylania paczki za darmo po polsce. Dodatkowo sie dowiedzialem, ze byl pare razy uzyty (ok niech bedzie, jezeli stan bylby idealny) no i to, ze obiektyw nie jest jego, a od syna. Tutaj sie wtracilem i powidzialem, ze z Panem zawieralem umowe, a nie z synem, dostalem odpowiedz, ze tak - z nim zawieralem umowe gdyz on to sprzedawal. Nigdzie nie bylo informacji, ze obiektyw nie jest od sprzeajacego.
    No i sie nie dogadalismy, po prostu dostalem informacje, ze nie przyjmuje zwrotu i tyle, a szkoda - gdyz nie lubie robic komus problemow i chcialem sprawe zalatwic polubownie, teraz musze czekac na spor na allegro (7 dni od zakonczenia aukcji).

I teraz pytanie do Was - jak najlepiej rozwiazac ten problem ? Szkoda tego, ze wydalem ponad 2100zl (z przesylka) na obiektyw ktory mial byc nowy/jak nowy, a taki nie jest... Wczesniej skorzystalem z podobnych aukcji i nigdy nie bylo problemow.
    Teraz to nawet nie wiem czy obiektyw z takim wgnieceniem bedzie przyjety na serwis Canon'a - chociaz nie chce tego sprawdzac, gdyz obiektyw chce najzwyczajniej w swiecie oddac.

Chetnie uslysze jakies opinie/pomoc w danym temacie.

Zdjęcia obiektywu - po wejsciu w link, zdjecie mozna jeszcze powiekszyc klikajac na nie
    Ostatnio edytowane przez psycho144 ; 25-11-2014 o 21:43

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Pewien problem z "nowym" obiektywem 24-105mm canon

pan Bolek02 miał więcej tych obiektywów Nowy Canon 24-105mm f/4 IS USM gwar.PL 2lata c-30% (4706471259) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

na początek załóż mu spór do transakcji o niezgodność z opisem

Miasto
    Śląsk

@Dzieki za informacje

szkoda, ze nie sprawdzilem wczesniej - gdyz to juz byloby podejrzane. Jedyne co szkoda, to to, ze obiektyw naprawde rozni sie od tego co bylo obiecywane. Wiec bede musial czekac na spor z allegro (na szczescie jescze nie korzystalem), gdyz nie widzi mi sie, "namawianie" do przyjecie sprzetu. Obiektwu nawet nie podpinalem do mego body i czeka sobie grzecznie na zakonczenei calej sprawy - mam nadzieje, ze szcesliwie.

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Obiektyw zciorchany, więc ewidentnie niezgodny z opisem.
    To nasz forumowy kolega robi takie numery, czy zbieżność przypadkowa?

Uzależniony Awatar italy

A w sklepie można kupić taniej..... i na co to Allegro, zakupy u wujka Józka? i pomacać można i porobić zdjęcia a tak ZONK.

Miasto
    Śląsk

@Ligo
    Oj - tego sam nie wiem, dlatego nikogo nie chce osadzac, mozliwe, ze zbieznosc, gdyz sporo jest osob o takim nicku (patrz google)

@Italy
    Zonk jest - dlatego mam nauczke na przylosc, zawsze liczba komentarzy dobrze swiadczy o sprzedajacym - jednak nie zawsze. Jak wspominalem - wczesniej kupowalem inne rzeczy (rama fs do roweru / felgi / telefony komorkowe ) i wszystko bylo zgodne z opisem, sprzet nowy/jak nowy i taki byl

No chyba, ze jest opcja, ze po prostu zly obiektyw zostal spakowany (jak bylo ich wiecej) i sie tak trafilo - raz tak mialem z laptopem od media markt - otrzymalem nowke laptop z innymi parametrami niz na pudelku i w dodatku uzywka, wlascicielke nawet na fb znalazlem i poinformowalem
    Ostatnio edytowane przez psycho144 ; 25-11-2014 o 22:14

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Obiektyw najprawdopodobniej jest po upadku. Towar niezgodny z opisem. Spór do transakcji za niezgodność z opisem. Obawiam się, że czeka Cię długi i żmudny proces sądowy. Szczerze współczuję.
    Oprócz sporu na Allegro listem poleconym wyślij pismo z potwierdzeniem nadania z opisem sytuacji, stwierdzeniem niezgodności z opisem, z żądaniem zwrotu gotówki. Zrobiłeś Print Screen ze strony Allegro (mam nadzieję).
    Niestety przy zakupie od osoby prywatnej nie masz 10 dni na zwrot (tak mi się wydaje) ... chyba, że to firma i masz paragon albo fakturę.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

jak sie ma
    cena fajna (2500zł nówka) , "Obiektyw jest absolutnie nowy - użyty tylko jeden raz w celu sprawdzenia ostrości." - wszystko oh i ah, wiec czego tu zalowac.

do
    I teraz pytanie do Was - jak najlepiej rozwiazac ten problem ? Szkoda tego, ze wydalem ponad 2100zl (z przesylka)

tylko ja mam dysonans poznawczy

i napisze to co zawsze
    przeczytaj regulamin allegro, tam masz wszystko ,krok po kroku wyjaśnione co masz robić
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 25-11-2014 o 23:01
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Miasto
    Śląsk

@up
    Chodziło mi o to, że nówka w sklepie kosztuje 2500zł

@down
    To, ze gwrancja jest od lipca 2014 - to wiedzialem. Stan "nowy" na allegro + "Obiektyw jest absolutnie nowy - użyty tylko jeden raz w celu sprawdzenia ostrości." - sugeruja, ze tak owy jest, jak wspomnialem we wczesniejszych postach - nigdy nie mialem problemu z tego typu aukcjami. Dla niektorych nowy to obiektyw co swoje przerobil :/ No niestety szkoda...
    Ostatnio edytowane przez psycho144 ; 25-11-2014 o 23:29

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Zakupiony lipiec 2014. Nie przyszło Ci do głowy, że słowo nowy pasuje tu jak gorący pogrzebacz wsadzony zimnym końcem do ... Tekst jest sprytnie napisany. 2 - letnia gwarancja od dnia zakupu ... czyli od lipca 2014. Ani słowa o nienagannej obudowie. Soczewki w idealnym stanie ... przecież rys nie mają. Niestety "polak" często jak Cię nie okradnie to oszuka. Przykre.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów