Odp: Obiektywy w podróż Tajlandia
również uważam zabieranie więcej niż jednego szkłą jest upierdliwe i juz nie chodzi tylko o noszenie ale przede wszytskim o wymiane której za którymś razem masz po porstu dość i stwierdzasz że ci się nie chce albo po prostu już jest za późno ... obecnie jakość megazumów bardzo się poprawiła a użytczne wyskoie iso w puszkach czy magia fotoszopa stuktecznie pomagają zniwelować niedostatki ... zauważyłem że wielu dobrych fotografów coraz częściej zabiera na wakacje lekki sprzęt czy nawet kompakty ...
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
zauważyłem że wielu dobrych fotografów coraz częściej zabiera na wakacje lekki sprzęt czy nawet kompakty ...
Owszem ,ale Ci "dobrzy fotografowie" maja sprzętu w bród ,do różnych zastosowań, a te ich "kompakty" kosztują tyle co niejeden pełny plecak. A my przeważnie dysponujemy tylko jedną lustrzanką wychuchaną.
Załóżmy ,ze ktoś bywa systematycznie w ciekawych odległych miejscach.Nie zrobi fotek teraz,zropi następnym razem.
Przy wyjazdach sporadycznych do atrakcyjnych (subiektywnie) miejsc wolę potargać sprzetu za dużo niż za mało.
A na tym miejscu docelowym ,to już przecież można wybierać: świątynia buddyjska=jasno i szeroko , itd wg potrzeb.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Owszem ,ale Ci "dobrzy fotografowie" maja sprzętu w bród ,do różnych zastosowań, a te ich "kompakty" kosztują tyle co niejeden pełny plecak. A my przeważnie dysponujemy tylko jedną lustrzanką wychuchaną.
Załóżmy ,ze ktoś bywa systematycznie w ciekawych odległych miejscach.Nie zrobi fotek teraz,zropi następnym razem.
Przy wyjazdach sporadycznych do atrakcyjnych (subiektywnie) miejsc wolę potargać sprzetu za dużo niż za mało.
A na tym miejscu docelowym ,to już przecież można wybierać: świątynia buddyjska=jasno i szeroko , itd wg potrzeb.
+1
z kompaktem to ja mogę na tydzień do olleksluzif w egipcie pojechać a nie na miesięczną wyprawę np. do azji
Ja tarmoszę dwie lustrzanki i kilka obiektywów i nie narzekam. Fakt że świątynie i zwiedzanie traktuje jako dodatek,a foce głównie przyrodę i zwierzaki. Wydaje mi się jednak że Tajlandia jest dużo atrakcyjniejsza niż Myślenice i okolice (bez urazy;)) No chyba że jedziesz się opalać do resortu wtedy ok, sam szerokokątny wystarczy
wtedy to chyba bardziej zoom, żeby oglądać c###ki turystek na plaży
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Owszem ,ale Ci "dobrzy fotografowie" maja sprzętu w bród ,do różnych zastosowań, a te ich "kompakty" kosztują tyle co niejeden pełny plecak.
mylisz się, miałem na myśli ixusy czy powershoty... w mojej podróży czasem brakowało mi tylko czegoś pokroju 200-300 mm dlatego dziś,z prespektywy czasu, uważam że taki tami 16-300 całkowicie zapokoiłby moje potrzeby ... niestety szkoda że nie znamy warsztatu autora wątku i nie wiemy czy mają to być typowo zdjęcia wakacyjne czy zdjęcia na wystawy lub do sprzedaży bo to robi ogromną różnicę. Widywałem też gości którzy zabierali na wycieczki drogie zestawy a ich umiejętności sugerowałyby raczej na kompakt ze średniej półki. Ja wiem jedno, lepiej zrobić gorsze jakościwo zdjęcie niż nie zrobić go w ogóle z pwoodu braku odpowiedniej ogniskowej czy obiektywu lub z powodu straty czasu przy wymianie obiektywu ...
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
Ja wiem jedno, lepiej zrobić gorsze jakościwo zdjęcie niż nie zrobić go w ogóle
Zgadzam się całkowicie i jeszcze bardziej :lol:.Lepiej mieć cokolwiek niż :NIC.Ale to trudno niektórym wytłumaczyć /przekonać.
Dlatego w mojej galerii jest tyle nędznych fotek :mrgreen: .
Cytat:
weź to czego będziesz używał
Tu kolega mial sporo racji. Chociaz lepiej "to co bedzie ci potrzebne" ;)
Wszystko zalezy od tego co to za podroz i jak dluga. Czy kolega jedzie z rodzina (zona, dzieci), czy sam, czy z grupom przyjaciol
Jezeli to wycieczka do kurortu typu Phuket, to nie ma co nastwiac sie na fotograficzna przygode 24-105 i 70-200 wystarczy.
Wystarczy nawet ten pierwszy, ale jak OP bedzie chcial zrobic dziecia zdjecia z zabawy na falach to bedzie za krotko (nawet i z 200).
W takich miejscach nie ma zbyt duzo ciekawych tematow. Miejscowi zyja w wiekszosci z turystyki, wiec egzotycznych klimatow tam nie bedzie zbyt duzo.
O ile nie planujemy "romantyczno-artystycznych" sesji zony/dziewczny/chlopaka o wschodzie i zachodzie to tez nie ma sensu zabierac stalek.
Z obiektywow ktore ma kolega mark3 to i tak nie ma duzego wyboru.
Opcja minimum: 24-105
Opcja rodzinno-wypoczynkowa: 24-105 i 70-200
Opcja turystyczno-fotograficzna: 16-35 i 24-105 lub 16-35 i 70-200
Opcja maksimum: 16-35, 24-105 i 70-200
Ja osobiscie bym zabral 16-35 i 70-200.
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Ogniskowa uzależniona od pogody i od rejonu na mapie no co za totalna bzdura :/
Tu wymiękłem, nie masz problemu z koncepcją/pomyslem na zdjęcia a nie wiesz jakie szkła zabrać?
Z takim podejściem to bierz wszystkie szkła i jeszcze fisha dokup, no przeciez jedziesz do Tajlandii.
widzę że użytkownik namoamo ciężko myśli, lub jest zwyczajnie zakompleksiony.
podstawową z wielu różnic pomiędzy Tajlandią a Myślenicami jest taka - że jadąc do Myślenic mogę do samochodu na upartego oprócz blend nawet softboxy zabrać,
a jak coś nie wyjdzie pojechać jeszcze raz za tydzień. Wrzucę fotki po powrocie i niech kolega namo...coś tam .. pyknie podobne w Myślenicach.
Ludzie - przecież ja nie napisałem tego tematu żeby szpanować że jadę do Tajlandii - zresztą no i po co ? :(
po raz kolejny proszę - ludzi nie mających nic do powiedzenia o nierozdziawianie się.
16-35 4.0 - testuje od wczoraj i od razu widzę że trzeba podbijać światło żeby niwelować winetę,
na razie tylko w pomieszczeniach - na zewnątrz nie widzę słońca, jutro może podjadę do Myślenic - to coś więcej się dowiem o tym szkle :)
35 i 85. Więcej nie trzeba, tylko bądź kreatywny.