Odp: :) Do zaawansowanych fotografów. Banal: fotograf prezentuje fote PRZED i PO
Ja obrabiam JPG bo tak lubię i chyba nie dorosłem jeszcze do raw, przecież dopiero 20 lat robię zdjęcia :D
Ciężko by się żyło bez obróbek, ja lubię hdr-y i cukierkowe kolory, nie do uzyskania prosto z aparatu.
Odp: :) Do zaawansowanych fotografów. Banal: fotograf prezentuje fote PRZED i PO
nie wiem jak można na jpegach cisnąć :p jak raz się bawiłem RAWem tak zostało do końca i nie wyobrażam sobie powrotu do jpegów :o
Ja za takimi kolorami nie przepadam, wygląda to bardzo sztucznie i żeby się podobało to ktoś to po prostu musi lubić :o
RAW daje zdecydowanie wiecej mozliwosci. Jpgi to sobie mozna wyeksportowac na stronke albo do wywolania. Jakies wieksze zabawy z edycja to tylko na poziomie RAW lub TIFF. Kompresja jpg przeszkadza poza tym wielu parametrow (np. balans bieli) nie mozna poprawic w latwy sposob.
Dlatego nie bawię się w raw jeszcze, zdjęcia co najwyżej lądują na fb :D
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
nie wiem jak można na jpegach cisnąć :p jak raz się bawiłem RAWem tak zostało do końca i nie wyobrażam sobie powrotu do jpegów :o
Ja za takimi kolorami nie przepadam, wygląda to bardzo sztucznie i żeby się podobało to ktoś to po prostu musi lubić :o
to b proste.
jpg jest rodzajem kompresji .
jesli wczytasz jpg do np ps nie jest juz jpgiem wiecej tylko zwyklym obrazem RBG.
fakt , ma 8 bitow , zle sie cos z niego wyciaga , ale dodac zawsze mozesz .
mozesz zaswsze dodac kolor czy cos innego.
wiekszosc zabiegow na rawie tez sie robi na obrazie RBG , fakt ze przed kompresja , fakt ze bogatszym niz tylko 8 b
ale sa zbiegi ze 8 bit specjalnie nie maja znaczenia , jesli np wzbogacasz obraz.
przy ciagnieciu swiatel , cieni , mialoby to juz znaczenie , ale jesli wprowadzasz jakis zafarb ? - bez decydujacego znaczenia.
w wolarce rawu przeprowadzisz tylko niektore zabiegi , najlepiej rozjasnienie , sciemnianie, kolorek , wb itp - ale to jest najprostsze .
przyklad obrobki na obrazie RGB , 8 b. " przed " bylo noramalnie nudne:
http://spherapan.vot.pl/179c/179c.html
(mysz + dziwiek)
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Tradycyjne zdjęcia też się obrabiało. Już na etapie pstryku/negatywu można było trochę mieszać (na ziarno, forsowanie itd.), a szczególnie przy powiększalniku.
Wiadomo, że musisz wywołać i ja też wolę mój gust niż nieznanego inżyniera. Ale można robić obróbkę globalną lub dłubać we fragmentach (warstwach, obiektach, maskach - zależy jak który program to nazwie). Nie deprecjonuję dłubania, bo sam tak robię raz na 166 zdjęć, ale tego nie lubię.
Po tym długim wstępie, pytanie.
Rozumiem, że zdjęcie nr 1 jest prosto z aparatu - dla porównania. Czy chciałoby Ci się zrobić normalną obróbkę w DPP, żeby otrzymać zdjęcie niekoniecznie takie jak 2 lub 3, ale do oglądania. Pytam, bo używam DPP, produkuję TIFFa i ewentualnie dopiero potem w innym programie dłubię.
A co do zdjęć 2 i 3: na pierwszy rzut oka mi się podobają (bardziej 3), ale im dłużej patrzę, tym mniej.
Proszę bardzo, poniżej jest taki jpeg z DPP plus DLO, a tu nawet cały tif w pełnej rozdzielczości (110 MB :o) do pobrania i zabawy (chętnie zobaczę wyniki).
https://onedrive.live.com/redir?resi...int=file%2cTIF
Zdjęcie prawie sprzed 2 lat. Dziś pewnie zrobiłbym to lepiej. Z czasem "świadomość suwaków" wzrasta ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Proszę bardzo, poniżej jest taki jpeg z DPP plus DLO, a tu nawet cały tif w pełnej rozdzielczości (110 MB :o) do pobrania i zabawy (chętnie zobaczę wyniki).
Prawie nic nie zrobiłem, bo nie lubię zbyt intensywnej obróbki, a Twoje wywołanie było bliskie mojemu gustowi. Tu efekt:
Robiłem tylko obróbkę globalną. Delikatnie poruszyłem niebieską krzywą w obszarze średniowysokim, żeby dodać trochę koloru chmurom, a na krzywej ogólnej lekko zmniejszyłem kontrast:
W zasadzie mogłem nic nie zrobić.
Ciekawe (ale chyba nic zaskakującego dla "zaawansowanych" ;)), że dopiero na porządnym monitorze widać wszystkie subtelności. Do oglądania na notebooku, Twoja obróbka może być lepsza. Przynajmniej na notebooku żony.
Szkoda, że kadr cięty w połowie.
Akurat w tym zdjęciu to pasuje.