Odp: Problem z działaniem komputera podczas obróbek
Co post to inna rada - od napięcia po dyski.
SSD to drugie życie dla starego kompa, ale nie zawsze to wystarczy jak RAM-u zabraknie, a chipset nie najnowszy.
Procesor nie jest zbyt żwawy.
http://www.benchmark.pl/produkt/rank...l-pentium-g840
Może wpierw należy spróbować programów diagnostycznych i za pomocą benchmarków spróbować okreslić "słabe" miejsce kompa.
Można określić wydajność prawie każdego elementu składowego... :) ... i zbierać na nowy sprzęt.
mam podobny konfig tyle, że grafe gtx 260 i 16gb ram i SSD (na nim winde i soft)- procek praktycznie identyczny - 2 jaja. Co do zmiany na laptopa i5 - bez sensu, nic to nie zmieni, z tego co wiem one też są 2 jajowe.
pytanie jakie raw-y ładujesz?
ja jak ładuje raw z 40D, 350D lub 5Dc to jest luzik, responsywność sytemu jest wysoka, jednak jak ładuje raw z 70D to już jest gorzej, trzeba swoje odczekać.
raw z 40D, 350D, 5D mogę przeglądać jak jpg, szybko się renderują natomiast z 70D jest lekka zwiecha, pixeloza i pojawia się obraz. Wdaje mi się, że jest to kwestia proca. Lepiej dołóż do swojego kompa jakąś i5 2500K, nie chodzą teraz ultra drogo i deka ram-u.
A ja bym skorzystał z tematu i zapytał fachowców jaki komputer najlepiej zakupić pod obrabianie zdjęć ? Nie znam się za dobrze na sprzecie a chciałbym kupić jakis dobry zestaw zeby miec na czym pracowac/uczyc/rozwijac sie zeby nie muliło. Chcodzi mi o mocny procesor , dobra karte graficzna, odpowiednią ilość ramu i dysk czy też jak czytam dwa dyski ( jeden pod system drugi pod dane)
Czy sa może gdzieś jakieś gotowe zestawy czy lepiej poskładać samemu ?
Grafika dowolna procek 4-6-8 rdzeni ram 16-32gb ssd na system i temp lightrooma hdd na zdjecia, porzadna plyta i zasilacz do tego dobry monitor eizo i juz .....
Dzieki,
A porządna płyta to jaka ? Ile trzeba na taki zestawik wydać oprócz monitora oczywiscie ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bandzi_
A porządna płyta to jaka ? Ile trzeba na taki zestawik wydać oprócz monitora oczywiscie ?
Proszę oto gotowce:
Jaki komputer kupić? Zestawy komputerowe na Sierpień 2014 | PurePC.pl
http://www.purepc.pl/o_serwisie/jaki...zdziernik_2014
Kierunek to dobre CPU np. Intel Core i7-4790K BOX, za to grafika nie ma wielkiego znaczenia, może być z "dolnej półki".
Zestaw powinien się zamknąć 3000-3500, za naprawdę mocną maszynę, ale bez monitora.
Bardzo dziekuję, juz mam o czym myslec ;]
Są 3 wyraźnie różne cykle pracy z plikami w programach graficznych.
1.
Wczytanie pliku z dysku do pamięci operacyjnej
2.
Praca programów graficznych na plikach które są w pamięci operacyjnej
3.
Wczytanie pliku z pamięci operacyjnej na dysk
Jeśli pliki otwierają się i zamykają powoli ale praca z nimi jest rozsądnie szybka to masz kłopot z dyskiem.
Jeśli we wszystkich 3 cyklach jest wolno to masz kłopot z pamięcią karty, kompa
jp
PS
Mam nadzieję, że sprawdziłeś/oczyściłeś jakimś programem rejestr
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Mam nadzieję, że sprawdziłeś/oczyściłeś jakimś programem rejestr
czyszczenie rejestru nic nie da. Na 200 000 kluczy usunie 4000. Jedynie co mozna zrobic w ten sposob to destabilizowac system. Inne gusla jak zmiane priorytetu cpu tez bym odpuscil :)
Jesli chcesz mozesz przeinstalowac windowsa i zobaczyc czy problem nadal wystepuje.
Co kupic? Minimum 4 rdzenie intela, jesli duzo siedzisz w PS grafe nvidii z cuda.
Ram minimum 16gb. Dobre plyty robi asus, dyski ssd samsung (nie kupuj 128 bo sa lipne 265 to rozsadne minimum).
Nie zaluj kasy na dobry zasilacz, kupisz tani mozesz (ale nie musisz) miec problemy w przyszlosci z restartami. Dodatkowo przy smierci koles moze pociagnac ze soba polowe zestawu.
Poczytaj o ustawieniach windowsa przy ssd, nie wszystkie opcje dzialaja wtedy na jego korzysc.
Co do monitora nie bede sie wypowiadal, bo normalnie lamie temat. Na szczescie chlopaki na forum dobrze go ogarniaja.
Good luck.
U mnie jest tak:
Płyta główna - ASUS P8H61-M LE
Procesor - Intel Pentium G850 2.9 GHz
RAM - Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G) - 2 x 4 GB
Grafika Gainward GTS450 CUDA 512MB DDR5 128bitChieftec CTG-500-80P bulk
Napęd optyczny Sony AD-7280S-0B
za powyższe w lutym 2012 zapłaciłem ok. 1250 PLN.
2 dyski SATA (magazyny, tradycyjne dyski)
1 dysk SSD pod system ten, o którym pisałem, tj. CRUCIAL M500 DYSK SSD 120GB 2.5" SATA3 CT120M500SSD1
Do tego jeszcze podpowiem, że dużo pomogli mi użytkownicy tego forum:
Forum Komputerowe ForumPC.pl, a dokładnie tu jest taki wątek, co można pytać Zestawy komputerowe - Forum Komputerowe ForumPC.pl
Forum jest "sponsorowane" przez morele, ale to nie przeszkadza, bo ja część rzeczy kupiłem w różnych miejscach.
Ponadto posiłkowałem się też tą stroną Strona główna - infoBIT.pl - testy sprzętu komputerowego, recenzje oprogramowania, porady
Działa to bardzo płynnie i nie mam potrzeby zmieniać, mam to od ok. roku, z tym, że dysk SSD od paru miesięcy.
Jedyne co mi teraz brakuje to USB 3.0 w płycie, bo ma dysk zewnętrzny taki i nie w pełni mogę go wykorzystać
Aha i zasilacz jest bardzo ważny, stary jakiś noname spalił mi kiedyś grafikę i płytę główną