Odp: [mystek]zdecydowanie pasja!
#igor - ciągle krążysz wokół konkretów i nadal nie trafiasz w cel. Jesteś rocznik 58, jak rozumiem, więc powinieneś w życiu już trochę przejść, powinieneś już dojrzeć do męskich argumentacji i dyskusji. Ponadto próbujesz zgrywać z siebie super profi fotografa, masz nawalone postów na forum, a ja ciągle nie widziałem twoich prac. To tak jakby miał oceniać moje zdjęcia dziennikarz piszący o fotografii, a nie trzymający aparatu nigdy w ręku lub też gdybym miał oceniać styl i technikę Pawła Korzeniowskiego, bo przecież też umiem pływać.
Nie ma "dzieł poniżej krytyki", a już na pewno nie wierzę, że moje zdjęcia takowe są. Nie wierzę, bo wiele osób mówi mi, że mam ładne zdjęcia, a jak ktoś krytykuje to rzuca argumentami, zastanawia się, namyśla, a nie, że wchodzi w temat jakiś igor, napisze 3 zdania i heja.
PS: Canon 550d profi sprzęt? To czym są obiektywy od 5000zł wzwyż? Czym jest pełna klatka itp itd?
Pełna klatka jest korpusem z inna matryca ;> zobacz moja galerie i powiedz mi, ze to aparat robi zdjecia :PPP
A pozniej przegladnij jeszcze inne i zobacz, co mozna zrobic cropem :)
Mi tam sie Twoje zdjecia podobaja, ale pelna klatka niczego nie zmieni :]
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
ie wierzę, bo wiele osób mówi mi, że mam ładne zdjęcia, a jak ktoś krytykuje to rzuca argumentami, zastanawia się, namyśla, a nie, że wchodzi w temat jakiś igor, napisze 3 zdania i heja.
Trochę luzu, to nie wystawa NG, doceń ludzi takich jak igor58. Czasem ważne przemilczenie jest ważniejsze od wielu słów.
Mogłeś napisać na priva - co się nie spodobało.
Jak mówią, że ładne - to chwała Ci. Za rok dwa, sam zmienisz zdanie i poczytasz co sam powyżej napisałeś.
Zmienisz koncepcję, docenisz kompozycję, która trwa od czasów helleńskich. Pooglądasz inne foty - na razie bez szaleństwa, mówią że super - bo Cię lubią.
Wniosek z tego - masz komu pokazywać i masz kolegów/koleżanki. Znają się na kompozycji i foceniu ? Zapytaj ich dlaczego się podobają.
Cytat:
Zamieszczone przez
hudy85
ale pelna klatka niczego nie zmieni :]
Oj zmieni, zmieni... później do tego dojdziemy i Ty, i ja, a pewnie także wielu po nas :)
27) Tak zrobione foto mi się nie podoba - dopracowałbym bardziej niebo.
P.S. Przepraszam za te uwagi, ale sam się dopiero uczę i mam wrażenie, że już ten etap przeszedłem, na którym jesteś Ty teraz.
Pozdrawiam.
#Hudy - wiadomo, że to człowiek robi zdjęcia, ale... do pewnego momentu. Tzn może inaczej - to jest na zasadzie skoku o tyczce, czy pływania - dasz sportowcowi tyczkę z lat 60tych, to skoczy te 4,60m załóżmy, a jak dasz mu tyczkę z jakiś włókien węglowych, z lepszą stopką, odbiciem czy coś (nie znam się), to skoczy te 4,70m. Albo - wrzucisz pływaka w samych slipach do wody, to zrobi 50m w 50sekund, a dasz mu jakieś ultra nowoczesne stroje, to urwie te pół sekundy. I chyba właśnie rozchodzi się o te pół sekundy :), tak jak Canon 50mm 1.4 kosztuje 1000zł, a 1.2 już 5000zł
Oczywiście w całym tym "wyścigu zbrojeń" we wszystkich kategoriach życia chodzi o to, żeby człowiek wykozrystał 100% danego sprzętu, bo jednak bez człowieka urządzenie samo zdjęcia nie zrobi.
#Robert - ale jak mam docenić kogoś takiego jak igor, skoro gościa nie znam, przychodzi do wątku, wciska na klawiaturze przycisków starczających na 3 zdania, w których nie ma żadnych konkretów i tyle. Za co mam go docenić? Za spędzone godziny na forum i napisanie 1300 postów? Jeżeli coś jest poniżej krytyki (jak on to napisał), to po co w ogóle tutaj coś próbował nieudolnie skomentować?
Takich ludzi nie szanuję, sami sobie winni.
Co do "ładności zdjęć" i oceny ich przez normalnych ludzi nie będących w temacie. Czy nie jest tak, że pokażesz im zdjęcie przeciętne, a oni powiedzą "ale ładne"? Oni nie patrzą na kompozycję, na kontrast, nie zauważą pewnych rzeczy - to jest odbiorca. Kiedy przeglądam zdjęcia, które wypuścił mój aparat, to zawsze staram się patrzyć okiem odbiorcy i staram się jakby stanąć obok i widzieć to, co moje oko zauważa najpierw. To jest wg mnie istotne. Czyli przeglądasz zdjęcia, dajesz "następne" i... ta pierwsza reakcja - na co człowiek patrzy? Co rejestruje najpierw Twoje oko itp. Wg mnie to jest podstawa oceny zdjęcia.
Nie lubię "warsztatowców". Naoglądałem się zdjęć kolesi 50 letnich, którzy "fotografują już od 30 lat", w rękach nie jeden sprzęt mieli, znają się na tym niesamowicie, a... nadal nie umieją robić zdjęć. A widziałem zdjęcia dzieciaków z gimnazjum robione najtańszymi lustrzankami z kitami, które mają potencjał i nie jedno z ich zdjęć jest dużo lepsze od tego "doświadczonego".
W fotografii liczy się oko, zmysł, emocje, a nie szkoła, warsztat, "doświadczenie". Wydaje mi się, że najlepsi fotografowie to są ci, którzy to czują. To jak z tańcem - jak nie czujesz rytmu, to nawet po najlepszej szkole i po 10 latach ćwiczeń nie zatańczysz tak, jak ten podchodzący z emocjami do tego.
PS: nie przepraszaj za uwagi, bo Twoja krytyka jest konstruktywna, coś wnosi - "dopracowałbym to niebo". I wtedy taki ja patrzę ponownie na zdjęcie i widzę faktycznie szarą plamę. To jest to, tak rozmawiajmy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Nie lubię "warsztatowców". Naoglądałem się zdjęć kolesi 50 letnich, którzy "fotografują już od 30 lat", w rękach nie jeden sprzęt mieli, znają się na tym niesamowicie, a... nadal nie umieją robić zdjęć. A widziałem zdjęcia dzieciaków z gimnazjum robione najtańszymi lustrzankami z kitami, które mają potencjał i nie jedno z ich zdjęć jest dużo lepsze od tego "doświadczonego".
Czy czasem czytasz ,to co wypisujesz ?, może warto toto przeczytać, zanim klikniesz:odpowiedź.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Tak i co w tym dziwnego?
Owszem dziwne:
w swoim powyższym wypasionym poście, tak się nawymądrzałeś się tak,że jak to powiedział klasyk"klękajcie narody".
Nie będe analizował tekstu.
Tymczasem nie widzę żadnej galerii.Jeżeli bardziej uczeni w fotografowaniu koledzy nie odpowiadają,to tym bardziej ja nie zajmę stanowiska.
btw
więcej skromności przyjacielu.
#Zysk - Einstein kiedyś też podważył teorię. Widzę Twoje zdjęcia na Twojej stronie i właśnie to są głównie zdjęcia, o których pisałem, czyli "50 latka, z doświadczeniem 30 letnim w fotografii" ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
#Zysk - Einstein kiedyś też podważył teorię. Widzę Twoje zdjęcia na Twojej stronie i właśnie to są głównie zdjęcia, o których pisałem, czyli "50 latka, z doświadczeniem 30 letnim w fotografii"
Lubię agresywnych :) ,takim najłatwiej skopać 4 litery , niewiele wysiłku,a frajda duża :) .A co do moich fotek,to przynajmniej można je obejrzeć.Poza tym ,ja uprawiam "dokumentalizm" ,nie siląc się na"artyzm".Pozdrawiam
Więc do czego pijesz? To tak jakby piłkarz rozmawiał z siatkarzem - łączy nas piłka, drużyna, ale jednak to ciągle coś innego :). Ja lubię fotografię artystyczną, a "dokumentalizm" zostawiam na dysku komputera. Chcesz mi skopać tyłek? Za dyskusję? Dobre sobie :)