Odp: Pomoc w ocenie ostrości
Przed chwilą zrobiłem omawiany test na swoim 5D3 + 70-200/4. Ponieważ ze statywu bez centralnej to "wyszło" na trochę niżej niż 10cm, odległość aparat-miarka 1,9 metra. Wyniki :
9,4
9,6
9,6
10,2
9,8
10,4
9,7
9,8
9,4
9,5
9,74
0,330655914
Przedostatnia to średnia, ostatnia to odchylenie standardowe.
Nie wchodząc w statystykę (rozkład, wariancja, prawdopodobieństwo itd.) mój AF dał rozrzut rzędu +/- 0,7cm. Biorąc po uwagę że miarka była pod kątem 45 stopni można powiedzieć że :
Dla tego aparatu i tego obiektywu, dla ogniskowej 200mm, AF działa poprawnie i maksymalny rozrzut jest rzędu +/- 0,6 cm
Biorąc jednak pod uwagę, że głębia ostrości w niektórych warunkach (np. odległość 2m) wynosi tylko 1,7 cm widać wyraźnie jak wtedy starannie trzeba wykonywać zdjęcia.
Ruch (pomiędzy wciśnięciem migawki do połowy a wyzwoleniem) obiektu lub ruch aparatu rzędu 1cm, nawet mini_mini_mini_minimalne przekadrowanie mogą zrujnować wynik.
No i AF też ma swój rozrzut który może się nałożyć.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
lobuzu
Wiesz, gdy zrobisz test opisany w #16, przestawisz wyniki i pokażesz zdjęcia linijki/miarki to wtedy będziemy mogli znacznie lepiej ocenić/poradzić.
Będzie widać co to znaczy "najostrzejsze zdjęcie" dla Twojego zestawu i jak sprawuje się AF
jp
u mnie juz problem rozwiazany. poszlam za radą jednego z kolegow wypowiadajacych sie w tym watku. umowilam sie na wizyte na zytniej w celu kalibracji lub ewentualnie stwierdzeniu w czym tkwi problem, bo jakos nie przemawialy do mnie uwagi typu - to brak doswiadczenia i nieznajomosc sprzetu, kiedy na kilkadziesiat zdjec ani raz af nie trafil tam gdzie powinien. Odpuscilam sobie test z linijką (Pan w serwisie troche sie usmial jak o nim uslyszal, nie wiem dlaczego :) ) oddalam sprzet, po niecalych 2h byl juz do odbioru, skalibrowany. Dziala rewelacyjnie, af trafia za kazdym razem ;) tak czy siak bardzo dziekuje za zaangazowanie i rady. Pozdrawiam :)