Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Pomoc w ocenie ostrości

Domyślnie Pomoc w ocenie ostrości

Witam, jestem początkujący i proszę o konsultacje. Moj zestaw to Canon 400d i obiektyw 28-80mm.Powiedzcie czy z tego zestawu się da wycisnąć coś więcej( nie do końca odpowiada mi ostrość tych fotek). A może to ja popełniam jakieś błędy. fotki były rozbione ze statywu, i martwi mie, ostrość przyszała dopiero przy duzej przysłonie. Może jakieś porady. Z góry dziękuję

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie Odp: Pomoc w ocenie ostrości

wszystko wygląda w porządku odłącz internet, nie czytaj forum, rób zdjęcia wróć szczęśliwy
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Coś już napisał

I tak ma być, poczytaj o głębi ostrości

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Ostrość zdjęcia zależy od kilku czynników, np:
    - jakości obiektywu, np. rozdzielczość w zależności od przesłony
    - ustawienia punktu ostrości (np. jakość AF)
    - głębi ostrości
    - ustawień w aparacie np. stopnia wostrzania
    - jakości statywu, samo postawienie na statywie nie jest gwarantem nieporuszonych/nie rozmytych zdjęć.

Postaraj się :
    - poznać swój obiektyw, dla jakich przesłon masz najlepszą ostrość w centrum kadru (internet)
    - sprawdzić gdzie ustawiona jest ostrość, albo ustawiać ręcznie
    - znać głębię ostrości dla danej odległości/przesłony/ogniskowej (kalkulator głębi ostrości)
    - wiedzieć jaki jest wpływ ustawień w aparacie na ostrość na zdjęciu (instrukcja, doświadczenia)
    - na statywie wszystko mocno dokręcić i ustawić :
    -- tryb w wstępnym podniesieniem lustra
    -- 2 sekundowa zwłoka
    -- zdalne wyzwalanie/samowyzwalacz

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 14-03-2014 o 09:09
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Cytat Zamieszczone przez lobuzu Zobacz posta
    Powiedzcie czy z tego zestawu się da wycisnąć coś więcej( nie do końca odpowiada mi ostrość tych fotek).
    To napisz jeszcze (albo zaznacz) gdzie celowałeś z tą ostrością - na płatki, liście, do środka?...
    I powiem szczerze, że bez sensu jest twoje pytanie o ocenę ostrości jak odcinasz exif i dajesz zmniejszone fotki.
    Jak chowasz exif, to chowasz Wszystkie informację o tym zdjęciu.
    Wiadomo, że w poście nie wstawisz pełnej rozdzielczości, ale możesz to zdjęcie podlinkować do pobrania.

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Obiektyw masz nie najwyższych lotów a dodatkowo oświetlenie nie za bardzo. Zdjęcie wyszło mdłe, przez oświetlenie i zły balans bieli, nie pomogło też nadmierne przykręcenie przysłony. Bawiąc się suwakami, rozjaśniając trochę zdjęcie i podciągnięcie lekko kontrast, widać że nie ma tu ostrości. Reasumując, chcesz mieć ostre zdjęcia musisz niestety zainwestować w lepszy obiektyw.

witam, to moze ja sie podepne. nie bede owijac w bawelne. moze mi ktos powiedziec w czym tkwi problem

punkty af na psie, a jak na moje oko ewidentnie ostrosc zlapana na trawie przed psem. Troche sie podłamałam bo jak na moja kieszen to sporo kasy poszlo na sprzet co prawda uzywany ale i tak swoje kosztowal, zamienilam z alphy390 z soligorem 70-210/ 2.8 bo byl dla mnie po prostu za wolny, chcialam zajac sie fotografia psow sportowych, alpha dzielnie sluzyla mi 3 lata, co prawda sprzet wolny ale i na zawodach dalo sie cos z niej wycisnąć, przy zdjeciach na ktorych za wiele ruchu nie bylo typu portret, dawal sobie rade calkiem dobrze. kupilam canona i wlasciwie jeszcze ani jednego ostrego zdjecia nie zrobilam. albo mam bardzo slabe podstawy, albo jeszcze dobrze sie z canonem nie poznalam. czy problem tkwi w zle skalibrowanym obiektywie pod body ? prosze pomóżcie. jesli cos napisalam niejasno, za malo, o czyms zapomnialam, potrzeba wiecej zdjec i informacji do "postawienia diagnozy" prosze nie krzyczcie nie atakujcie po prostu powiedzcie

Jakie body i jaki obiektyw ?

Czy oglądałeś zdjęcie w DPP ?. Tam można sprawdzić gdzie był ustawiony na prawdę punkt ostrzenia.
    Za dużo pytań, po prostu podeślij plik (tak jak był zapisany) na
    jan.pawlak@onet.pl

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 22-03-2014 o 02:54
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

sprzet canon 40d z canonem 70-200 f4 L USM. punkty ostrzenia mam pokazane przy przegladaniu zdjec na aparacie, sprawdzilam - na tym zdjeciu o na tylnej podniesionej lapie. dzieki za odp - zdjecie poszlo - Monika

Cytat Zamieszczone przez koko90 Zobacz posta
    sprzet canon 40d z canonem 70-200 f4 L USM. punkty ostrzenia mam pokazane przy przegladaniu zdjec na aparacie, sprawdzilam - na tym zdjeciu o na tylnej podniesionej lapie. dzieki za odp - zdjecie poszlo - Monika
    Doszło, poczekaj jakieś 10 minut

jp

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów