Odp: nieuwzgledniona gwarancja na migawke(1d) brak czesci !!! pomocy
pisalem do Berlina
bez problemu koszt migawki 330e Wymiana od reki. Doprezyzowalem pytanie co z gwarancja CANONA na te 200tys klikniec migawki bo tak jakos nie odniesli sie do mojego sugestywnego free of charge ;)))
"
The costs to repair the camera can be app. 330,00€ ( under reserve )for a new Shutter.
"
Zaczyna do mnie niestety dochodzic ze chyba mnie zlali na tej zytniej ;/
Nie chce tam za bardzo dymic bo blizej do warszawy niz do Berlina. Zlecenia sa aparatu nie ma a nie mam czasu sie klocic bo jak stana okoniem to ch... zdzialam. A jak nawet to sprawa sie przeciagnie .....
zobaczymy jak berlin sie odniesie do wymiany w ramach gwarancji. No i czekam na odp z CANON Polska.
co do Kolegi z markiem III to ja temat gryzlem chyba z pol roku. WSZYSTKIE puszki ktore mialem w reku ( ok 12 z allegro, tablicy itp ogloszen) byly zajechane na maxa lub z wadliwej serii (AF na ALL SERVO ). Nagminnie palono glupa ze nie wiedza jak stan migawki bo nie potrafia sprawdzic itp. Dlatego marek II dla mnie osobiscie jest w pyte ( sport wyscigi moto/sam / reporterka). Nawet studio tym obskakiwalem chociaz no FF to nie jest wiadomo. Lipa natomiast jest w ciemnym kosciele i generalnie jak sie juz cos niedoswietli to sie tego nie wyciagnie - szum potezny.
ale ze sloikiem 100-400L to mozna smialo na ustawke isc i siac spustoszenie <lol>
Sam nie wiem dlaczego przy tak niskim zuzyciu to szlag trafil. Moze jakos ten licznik byl cofniety. Ale pucha ma zero sladow uzytkowania obtarc itp. co raczej wskazuje na stan faktyczny. Tym bardziej ze sa papiery jak byl serwisowany na zytniej to pisali stan migawy. Sory ze tak smuce ale zal dupsko sciska - tym bardziej ze akurat trafilo mnie jak sie wyplukalem z mamony ;/
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
swi3ty
Sory ze tak smuce ale zal dupsko sciska - tym bardziej ze akurat trafilo mnie jak sie wyplukalem z mamony ;/
Obrazowe podsumowanie, ale ma się już ku dobremu.
I tym optymistycznym akcentem...
P.S. Znaczek euro działa €, prawy Alt+U :)
Z całą uwagą przypatruje się tym wpisom
Też mam 1d MK II N i zastanawiam się czy go w tej sytuacji odsprzedać czy ...oszczędzać
Sprzedać szkoda bo to bardzo dobry aparat, a oszczędzać jedynkę bez sensu.
Mam nadzieję że dobije do 300 tys bo teraz jeszcze nie mam połowy.
A teraz bardzo rzadko fotografuje.
Poza tym mikroskopijny 1000D gdy nie trzeba prędkościi orecyzji wystarcza.
Postawienie 1000D(najmniejszego C) koło 1D MK IIN (najwiekszego C) robi kolosalne wrażenie
Wiem że z migawkami jest bardzo różnie, ale wiem że jedynki biją inne na głowę pod względem trwałości.
Pewnie to naiwne ale myślę że jeszcze wytrzyma dłużej niż nowy XXXD,czy XXD.
Wszystkim życzę niezniszczalnych migawek.
wyscigi moto zaczynalem z 1000D... z sigma 70-500.... Kolesie z "elkami" w Brnie tarzali sie ze smiechu ;))) Mam jako jedyny z tego wyscigu bogata kolekcje rozmytych kadrow oraz "tyłów" Nie ma co AF z 1000D to jest magia <lol>
f### it Liczy sie pasja ;))
Jest takie powiedzenie że jak coś jest do wszystkiego tzn że jest do niczego
Dlatego 1000 d nie dorówna jedynce w szybkości i celności,ale i jedynka nie zawsze jest poręczna.
Czyli jedyka jeżeli chodzi o szybkość pewność a 1000d gdy chodzi o dyskrecjęi wygodę
Ale mam takie pytanie
Jak sprawdzić stan migawki?
Czy ktoś wiek jak objawia się psucie migawki?
Tzn nie chodzi mi o efekt padnietej migawki a padającej?
stan migawki najszybciej tutaj.
Camera Shutter Count
Ladujesz rawa (cr2) i cyk Tam tez lista puszek ktore jest to w stanie sprawdzic. Zasadniczo w tagach to jest zapisanie foty.
Ale moj widok na Krywaniu na zachodzie slonca jak rozstawialem na statywie ta jedynke - skrzynie niczym starodawny fotograf z malutkim szerokim 10-20 tez budzil usmiech politowania ;))) Jeszcze brakowalo zebym zarzucil ta plachte na plecy i blysnąl fosforem ;)))))
co do tej roznicy to moje doswiadczenia sa takie
padajaca - pasek poziomy zwlaszcza gdy zrodlo swiatla z boku lub ogolnie jakies niespodziewane efekty swietlne na zdjeciach . Najbardziej widac w trybie AV i bez obiektywu strzal ze swiatlem. Lub z obiektywem na mocno zamknietej dziurze.
padnieta - efekt zaluzji czyli tak chocby tryb interlace mnostwo cienkich linii , ew czern jak juz nie odbija mechanizm.
Tez trudno jest tak na oko wywnioskowac czy migawka, mechanizm podnoszenia czy kurtyna. Ale to chyba jakos tak razem ze soba gra.
Niemcy odpisali ze jak podesle aparat to sprawdzaja migawke i jak bedzie w ramach tych 200 000 klikniec to wymieniaja bezplatnie tylko kasuja 50€ za przesylke do PL. Jezeli nie 330€ + 50 za wysylke€.
Czyli w kraju maja mnie w dupie a za granica nie ma problemu ... smutne
sam już nie wiem co o tym myśleć, mój aparat ma 155tys. a za wymianę migawki zapłaciłem 1000pln niby było mechaniczne uszkodzenie lemelki a to nie obowiązuje jako wymiana darmowa
Mój 1d2 ma juz 102k i dalej działa jak diabeł :D Ale, zobaczymy jak kupie dobry egzemplarz 1d3 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
swi3ty
Niemcy odpisali ze jak podesle aparat to sprawdzaja migawke i jak bedzie w ramach tych 200 000 klikniec to wymieniaja bezplatnie tylko kasuja 50€ za przesylke do PL. Jezeli nie 330€ + 50 za wysylke€.
Czyli w kraju maja mnie w dupie a za granica nie ma problemu ... smutne
To teraz już masz podstawy, aby ubiegać się o bezpłatną wymianę na Żytniej.
Zamiast z nimi polemizować mailowo, po prostu wyślij sprzęt na ich koszt - szczegóły na stronie csi i już. Jeśli masz absolutną pewność odnośnie przebiegu, to masz prawo skorzystać ze szczególnej gwarancji producenta i wtedy Serwis pokrywa wszelkie koszty łącznie z transportem. W 2013r korzystałem z takiej gwarancji więc sprawdzone, musi być tylko wysłane Kurierem którego serwis wskazuje i z którym ma umowę.