Odp: 6d i problemy AF ???
Wysyłałem trochę tańszy sprzęt (sigmę 17-50 2.8 i C 50D) do kalibracji kurierem przez Strefa Paczki (DPD) tam max ubezpieczenie jest chyba na 5 lub 6 tyś. Koszt niewielki bo 21 zł z ubezp. na 4 tyś.
Jeśli aparat masz na gwarancji to wysyłasz kurierem wskazanym przez serwis.
Ale jest sens wysyłać? Jak to się mówi "lepsze jest wrogiem dobrego" i aby nie okazało się że będzie jeszcze gorzej.
Jeden znajomy - bezpośredni ;) - przerabiał kalibrację i był mega zadowolony, a mnie już trochę drażni. Szczególnie 50-tka, która z bliska trafia, a z dalsza już nie... :( Tzn. nie trafia bez korekta, ale wtedy korekta z bliska jest problemem, itd... :(
A może coś ze szkłem się stało? 50 canona jest delikatna. Mogłeś uderzyć tubusem i teraz wariuje. Sprawdź na wszelki wypadek inne jasne szkła.
Przy zakupie 50tki warto od razu dokupić osłonę przeciwsłoneczną. Jako że mocowana jest do obudowy, a nie do toru optycznego, znacząco podnosi wytrzymałość tego szkła.
Wysłane z mojego Venue 7 3730 przy użyciu Tapatalka
To nie wina 50-tki. Niestety podobna tendencja jest na każdym szkle, nawet na 100-400 to widać, gdzie GO przy dalszych obiekatch jest już całkiem duża, to i tak korekta + 10 daje lespzy efekt (jest ostrzej).
Kalibrację chcę zrobić bo w sumie w chiwli obecnej cały system (bez jednego szkła) mam na gwarancji i nie muszę w sumie płacić.
Sorki za podpis, pierwszy raz użyłem taptalka i taki psikus mnie spotkał :-)
Ja przerabiałem wysyłkę i kalibrację body do wzorca jakiś miesiąc temu.
Wysyłałem po pierwsze dlatego, że po kilku latach nicnierobienia w tym kierunku stwierdziłem, że przyda się czyszczenie. AF na 50/1,8 wariował nawet w dość kontrastowych miejscach więc od razu zrobiłem regulację body do wzorca.
Użyłem dedykowanego kuriera UPS, przesyłka około 15 PLN ubezpieczona z gwarancją dostawy następnego dnia. Przesyłka zwrotna tyle samo, ale słabo rozwiązują kwestię płatności, bo wolą dać płatność przy dostawie ( +10PLN za przesyłkę) niż załatwić z klientem przelew, ale nie o tym ;)
Po regulacji body problem z moją 50-tką zniknął i zauważalnie AF jest szybszy i ma o wiele mniej kłopotów z ustawieniem ostrości na moim całkowicie czarnym kocie ;).... niemniej jednak chwilę po tym dostałem nowe szkło 24-105L, poszedłem strzelić kilka fotek w słoneczny dzień, i kilka strzałów było totalnie nie w punkt ( tu niestety nie wiem czy jeszcze brak mi wprawy, czy szkło, czy może ta regulacja :| ).
Sam w ten weekend planowałem zrobić testy na karcie pomiaru AF i zobaczyć jak to trafia, ewentualnie wyregulować. Dam znać.
Podsumowanie...kalibracja w moim przypadku przyniosła odczuwalną poprawę pracy AF, przydałoby się może wyregulować także fotografa ;)
P.S. Body było już bez gwarancji.
A macie pewność, że ta przesyłka UPS jest ubezpieczona? Pytam bo na wzorze z ich strony nie ma miejsca na kwotę, a przecież trzeba ją zadeklarować.
Pytam, bo przewertowałem ogólne warunki UPS i tam jest mowa, że standardowo odpowiadają do jakiś 300 iluśtam złotych…
???
Teraz to już sam zwątpiłem...nie mam juz potwierdzenia nadania i sprawdzić nie mogę...fakt nie pamietam abym deklarowal wartość przesylki... Na stronie serwisu w instrukcji wysylki podany jest ich numer klienta...moze zgodnie z umowa wszystkie przesylki maja ubezpieczone...ale to juz chyba do sprawdzenia albo w serwisie albo w upsie..ale Ci drudzy pewnie nie zdradza warunkow umowy...
Sent from my Nokia 6310i using Tapatalk
Najważniejsze, że nic się nie wydarzło ze sprzętem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Canonierzysta
Teraz to już sam zwątpiłem...nie mam juz potwierdzenia nadania i sprawdzić nie mogę...fakt nie pamietam abym deklarowal wartość przesylki... Na stronie serwisu w instrukcji wysylki podany jest ich numer klienta...moze zgodnie z umowa wszystkie przesylki maja ubezpieczone...ale to juz chyba do sprawdzenia albo w serwisie albo w upsie..ale Ci drudzy pewnie nie zdradza warunkow umowy...
Sent from my Nokia 6310i using Tapatalk