Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Jak jest się osobą fizyczną to ma się gwarancję producenta oraz dwuletni okres ochronny na zgodność towaru z umową (zgodnie z zapisami ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej).
To również dla mnie jakaś rewelacja bo jakiś czas temu kupując na paragon/os. fiz. mowa była o jednym roku po czasie gwarancji z tytułu niezgodności... Podaj podstawę prawną skoro nawet pro dealer'om nie można ufać...
Kilka googli później...
"Art. 10.
1. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu" - od wydania towaru a nie od końca gwarancji producenta...
Cytat:
Zamieszczone przez
Pelson
To również dla mnie jakaś rewelacja bo jakiś czas temu kupując na paragon/os. fiz. mowa była o jednym roku po czasie gwarancji z tytułu niezgodności... Podaj podstawę prawną skoro nawet pro dealer'om nie można ufać...
Kilka googli później...
"Art. 10.
1. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu" - od wydania towaru a nie od końca gwarancji producenta...
Źle interpretujesz i wprowadzasz w błąd. Nie działa to na zasadzie: 12 miesięcy Canon i 24 miesiące sklep.
Masz wybór tylko w pierwszych 12 miesiącach dochodzenia swoich roszczeń: serwis Canona lub sprzedawca. Ale zawsze sprzedawca w ciągu 24 miesięcy od zakupu. czyli dłużej jak 2 lata i tak nie będzie.
Za kolejne lata trzeba zapłacić na zasadzie ubezpieczenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pelson
Nie wiem, może ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, którą później sam cytujesz?
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Źle interpretujesz i wprowadzasz w błąd. Nie działa to na zasadzie: 12 miesięcy Canon i 24 miesiące sklep.
Masz wybór tylko w pierwszych 12 miesiącach dochodzenia swoich roszczeń: serwis Canona lub sprzedawca. Ale zawsze sprzedawca w ciągu 24 miesięcy od zakupu. czyli dłużej jak 2 lata i tak nie będzie.
Za kolejne lata trzeba zapłacić na zasadzie ubezpieczenia.
Nigdy nie twierdziłem, że działa to na tej zasadzie. W błąd wprowadził mnie strideer. Czyli wszystko jest jasne i bez zmian w stosunku do tego co obowiązywało kilka lat temu... z bogiem
Cytat:
Zamieszczone przez
Pelson
W błąd wprowadził mnie strideer.
Że w którym miejscu?
Widzę, że nie bardzo Koledzy zrozumieliście. Chodziło mi o to, że w pierwszym roku Serwis naprawia bez problemu, ale w drugim roku powołując się na niezgodność towaru z umową, to zostaje nam już tylko Sklep :(
można by temat osobny o gwarancjach canon polska bo śmiecicie w wątku o 6D i tak monstrualnie rozdmuchanym...
tez mialem zaproponowac to wydzielenie. jutro w ciagu dnia usiade i wytne to do osobnego watku
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Rękojmia to rok i dotyczy przedsiębiorców.
Ej! Rok to zgoda ale reszta to coś walnąłeś - chyba nie z k.c.?!
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Wskaż proszę konkretnie o co chodzi. Z małymi wyjątkami, które tutaj nie są istotne - dotyczy przedsiębiorców.
Rozumiem, że to dotyczy mnie?
Odp: Art. 558. § 1. Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć. Jednakże w umowach z udziałem konsumentów ograniczenie lub wyłączenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest dopuszczalne tylko w wypadkach określonych w przepisach szczególnych.
Rękojmia generalnie dotyczy konsumentów. Przedsiębiorcy mogą ją wyłączyć, a wyłączenie w umowach z konsumentami jest ( mówiąc najkrócej) ograniczone do przepisów szczególnych. Pozdrawiam.