Odp: AF Canon - Nikon , czy taka tragiczna różnica ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Da__FreaK
5D3 nie biore pod uwage z racji tego ze foce troche sportow halowych, wiec i praca na duzym ISO bierze tu bardzo duzy udział, a AF to w tym wypadku pierwszoplanowa część :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Da__FreaK
salas, pisze o sprzecie który jest w moim zasiegu i tyle :) 13d , 1d4 , D3 :) Swoje rozpatrywania miałem cały czas wokół tego sprzętu, a nie 5d3 :D
już więcej nie piszę
Do autora: czy wziąłes pod uwagę że testy najczęściej sa robione w oparciu o jeden, centralny czujnik AF? Kiedy pobawimy sie bocznymi punktami juz nie jest tak kolorow w N
poza tym maja spory rozjazd jakościowy w body, najbardziej jestem zaskoczony negatywnie D800 i D600
Cytat:
Zamieszczone przez
tkosiada
Do autora: czy wziąłes pod uwagę że testy najczęściej sa robione w oparciu o jeden, centralny czujnik AF? Kiedy pobawimy sie bocznymi punktami juz nie jest tak kolorow w N
poza tym maja spory rozjazd jakościowy w body, najbardziej jestem zaskoczony negatywnie D800 i D600
Być moze testują wyłącznie centralny ,ale np przy testach ISO to już nie ma znaczenia. A szkoda jest mieć coraz to nowszą puszkę której szum przez lata zatrzymuje sie na ISO 3200 ..
Cytat:
Zamieszczone przez
Da__FreaK
Być moze testują wyłącznie centralny ,ale np przy testach ISO to już nie ma znaczenia. A szkoda jest mieć coraz to nowszą puszkę której szum przez lata zatrzymuje sie na ISO 3200 ..
A może warto zapytać kogoś, kto pracował na Canonie 1D mk II i III oraz 5D mk II i przesiadł się na Nikona (D3s i D4), a nie kupił sobie Canona 5D mk III: EURO 2012 ‹ Piotr Bławicki fotoblog
Canon 1D Mark IV (vs Nikon D3s) [JuzaPhoto]
na samym dole strony
Fakt ze to D3s a nie D3 ale ilosc szumu mówi za siebie ..
Czy to faktycznie zasługa matrycy w Nikonie - jest FF i przez to mniej szumi ? Więc porownujac x1,3 canona do nikona, stosunek szumu bedzie zawsze inny i nie da się dokładnie porownac ?Niestety nie wiem jak wygląda roznica między małymi matrycami, a matrycami FF wzgledem szumu ..Czy w ogóle jest sens porównywac taki typ matryc pod wzglemem szumu ?!
Sens jest porównywać wszystko. Problem jakie kto z tego wyciąga wnioski ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
A może warto zapytać kogoś, kto pracował na Canonie 1D mk II i III oraz 5D mk II i przesiadł się na Nikona (D3s i D4), a nie kupił sobie Canona 5D mk III:
EURO 2012 ‹ Piotr Bławicki fotoblog
Napewno warto. Czy ktoś zna odpowiedź? Panie Piotrze, możemy prosić o uchylenie rąbka tajemnicy?
Cytat:
Zamieszczone przez
Da__FreaK
Canon 1D Mark IV (vs Nikon D3s) [JuzaPhoto]
na samym dole strony
Fakt ze to D3s a nie D3 ale ilosc szumu mówi za siebie ..
Czy to faktycznie zasługa matrycy w Nikonie - jest FF i przez to mniej szumi ? Więc porownujac x1,3 canona do nikona, stosunek szumu bedzie zawsze inny i nie da się dokładnie porownac ?Niestety nie wiem jak wygląda roznica między małymi matrycami, a matrycami FF wzgledem szumu ..Czy w ogóle jest sens porównywac taki typ matryc pod wzglemem szumu ?!
Prawdopodobnie pamiętasz, że D3S po jego wyjściu dostał przydomek "Noktowizor". Proponowałem Ci zakup tej puszki, jako jeden ze sposobów na rozwiazanie problemu z którym się zmagasz. Cóż wiecej można dodać? Chyba tylko banał w rodzaju "Kup najlepsza puszkę, na jaką Cię stać w danej chwili".
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
A może warto zapytać kogoś, kto pracował na Canonie 1D mk II i III oraz 5D mk II i przesiadł się na Nikona (D3s i D4), a nie kupił sobie Canona 5D mk III:
Piękny przykład kogoś, kto przesiadł się z Canona na Nikona i nie uwzględnił konsekwencji tej przesiadki w swoim workflow.
Ktoś napisał że AF w D700 nie robił wrażenia. To teraz niech sobie porówna w praktyce AF
5dmk2 z 24-70 vs D700 z 24-70 - ale nie na centralnym punkcie w one shot. Niebo a ziemia, różnica jest kolosalna na korzyść D700 tam boczne ( nie krzyżowe ) są precyzyjniejsze niż centralny w 5dmk2
chyba że ktoś rzuca aluzją "Ja 90procent zdjęć robię na centralnym"
Nikon daje dobry system AF'u do nawet amatorskich puszek, w Canonie żeby się nacieszyć lepszym AF'em ( nie mówię o one-shot) trzeba przynajmniej kupić 5dmk3 i wyżej.
Kolego, myślę że bardzo odpowiednią puszką pod Twoje wymagania będzie D3s
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
cobalt, podzielisz sie z nami tajemnicą, bo napięcie robi sie nie do wytrzymania...