No i na dodatek te z przeniesieniem automatyki są dość drogie... A odwrócony Helios ?
Wersja do druku
No i na dodatek te z przeniesieniem automatyki są dość drogie... A odwrócony Helios ?
soligor/kenko i jeszcze jessops czasem się pojawiają :p one działają kiedy są podpięte wszystkie 3 razem.
Jessopsy wygrałem za 150zł z przesyłką używki a na ebayu jakimś nówki można dostać w podobnej cenie.
Kenko u nas to okolice 350zł
Soligor troszkę taniej chociaż to to samo..
Odwortka to lepiej 28mm - największa skala
Viltrox AF Macro Zwischenringe 12mm 20mm 36mm FÜR Canon EOS EF EF S | eBay Coś takiego? Ok 250zł z przesyłką :)
aktualnie mam kenko ale wcześniej miałem pożyczone Digital
DELTA PIERŚCIENIE POŚREDNIE 13/ 21/ 31MM DO APARATÓW Z BAGNETEM CANON EF WERSJA ECO - Cyfrowe.pl
działały tak samo jak kenko :lol: nawet spięte razem z kenko.
Odwrócony helios potrzebuje też pierścieni pośrednich + przejściówka :p wyjdzie taniej ale będziesz zmuszony pracować na przymkniętej przesłonie co w niektórych przypadkach może ograniczać.
na pewno wygląda dużo bardziej solidnie niż to wszystko co jest u nas plastik za 150zł i metal za 220zł - wyślij pytanie czy AF i przysłona działa przy połączeniu wszystkich 3 razem i już :p lepiej się upewnić ;) a te pierścienie będą pasowały i do kita i do 50tki także warto :)
/ja nawet pytałem kilku sprzedawców jak chciałem kupić i dwóch się przyznało, że nie działają kiedy są wszystkie razem..
odpuściłem, bo podejrzewam, że wszystko to samo z chin sprowadzone :< ale jak Tobie działają to może warto próbować na miejscu i kupić w którymś sklepie foto