Odp: Przepalone niebo - jak uniknąć?
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jeśli czujesz, że fotografia dla Ciebie to będzie coś więcej niż zdjęcia "u cioci na imieninach" to zapisuj w RAW i zacznij na serio walczyć z LR
Zgadzam się, a jak już trochę zapoznasz się z możliwościami programów i formatu to sama stwierdzisz że jpg nie ma sensu, no chyba że u cioci na imieninach
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Niestety, wszystko wymaga wysiłku, trzeba się nauczyć by doceniać i stosować skutecznie.
Domyślne parametry w LR (najprawdopodobniej u Ciebie) to tak jakby aparat "wewnątrz" zrobił plik jpg.
Gdybyś zapisała zdjęcie w aparacie w RAW i jpg to po domyślnym wywołanie RAW w LR powinnaś na ekranie widzieć to samo co patrząc na jpg z aparatu
Cały dowcip polega na tym, że można teraz z RAW w LR (albo ACR, albo DPP, albo...) zrobić znacznie więcej/lepiej niż robi to oprogramowanie aparatu bo w aparacie :
- nie ma czasu na dokładną interpretację, musi zdążyć zinterpretować kilka zdjęć na sekundę i zapisać na kartę
- masz ustawiony jeden sposób interpretacji (style, dynamika. kolor, ...)
- moc komputerka w aparacie ma się nijak do komputera
Jeśli czujesz, że fotografia dla Ciebie to będzie coś więcej niż zdjęcia "u cioci na imieninach" to zapisuj w RAW i zacznij na serio walczyć z LR
jp
Tak, wiem że wywołanie zdjęć w LR na standardowych ustawieniach to tak samo jakby zapisywać je od razu w jpg. :) RAWy mam nadal, więc w święta się nimi pobawię. Póki co nie czuję LR totalnie i nie potrafię osiągnąć więcej niż w PS. Co nie oznacza, że nie będę próbować się go nauczyć. :P
Ja nie cierpię LR. Nie czuję go za dużo tam wszystkiego w jednym miejscu. W CR za to czuję się swobodniej.. Bardziej przejrzysty jest dla mnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Yavanna
Tak, wiem że wywołanie zdjęć w LR na standardowych ustawieniach to tak samo jakby zapisywać je od razu w jpg. :) RAWy mam nadal, więc w święta się nimi pobawię. Póki co nie czuję LR totalnie i nie potrafię osiągnąć więcej niż w PS. Co nie oznacza, że nie będę próbować się go nauczyć. :P
http://www.canon-board.info/tips-and...szkolka-55279/
http://www.canon-board.info/tips-and...obrobki-12828/
Może przebrniesz jakoś8-)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomphoto
Ooo super, dziękuję bardzo. :) Nie no, przebrnęłam przez metody numeryczne, to LR mnie tak łatwo nie pokona. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Ja nie cierpię LR. Nie czuję go za dużo tam wszystkiego w jednym miejscu. W CR za to czuję się swobodniej.. Bardziej przejrzysty jest dla mnie.
Popatrz na to tak :
1. ACR to wywoływanie RAW
2. LR to :
- zakładka Develop : dokładnie to samo co ACR ale inaczej ułożone
- zakładka Library : rewelacyjna baza danych zdjęć z intuicyjnym zarządzanim
- zakładka Map - gdy masz info o pozycji to pokazuje na mapie gdzie robiłeś zdjęcie
- zakładka ....
- ....
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
przestrzeń 0-255 to opis 8 bitowy.
A "matryca" pracuje na 14 bitach które są dopiero transponowane "na końcu" do owych 8 bitów.
To że po transformacji jest 255,255,255 nie oznacza że nie ma informacji w pliku RAW o kolorze.
jp
A to racja, chodzilo mi o przepalenie RAW'a, a napisalem co napialem. Niemniej zakres tonalny matrycy jest staly i przy wiekszej rozpietosci kadru, trzeba cos poswiecic, albo swiatla, albo cienie (przy jedej klatce)
tutaj powinnaś przede wszystkim zmienić nieco kadrowanie - np zmienić nieco perspektywę żeby uniknąć przepaleń w prawy górnym rogu; nawet najlepszy soft nie pomoże na wypalone całkowicie niebo; szukaj też optymalnych warunków
Także nie mogłem się skłonić do używania LR, do czasu - aż nastała konieczność użycia narzędzia Adjustment Brush i "zamalowania" wybiórczych przepaleń i niedoświetleń.
To narzędzie AB jest nawet lepsze w niektórych miejscach niż Graduatet Filter w LR
Ja w lesie staram się fotografować obiektywami o większej ogniskowej - dzięki temu problem z przepalonym niebem mam z głowy.