Odp: Tamron 17-35 2.8-4.0
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
Wlasnie o to chodzi. Bylem gotow kupic 16-35, ale po przetestowaniu zalamalem sie nieostrymi rogami i potezna beczka. Sorrka, ale za te kase chcialbym troche wiecej. W Nikonie byl doskonaly 14-24, a tu w Canonie marniutko ;) Dlatego z koniecznosci wzialem Tamiego, a od dobrej jakosci mam Fujinona 14/2.8 ostrego od rogu do rogu :)
No cóż za Napis Canon trzeba płacić. Popatrz jeszcze w stronę Tokiny 16-28/2.8 świetne szkło i jest połowe tańsze od Canona :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
Co Twoim zdaniem nie jest kompromisem? W tym zakresie ogniskowych, swiatla i z AF-em?
Póki co korzystam z Tokiny 16-28 2.8... 24mm ma lepsze ;) Dół również. Mogę się tylko powtórzyć - jeśli ktoś szuka czegoś poniżej 24mm na FF to Tamron nie jest dobrym wyborem... lub dużym kompromisem.
24 to ma 24LII lepsze, niestety Tokina, to tez kompromis jesli chodzi o zoom szerokokatny. Olbrzym, problem z filtrami, zakres tylko do 28 (bardzo duze ograniczenie) i jakosc optyczna na F2.8 rowniez pozostawia wiele do zyczenia. Dodam, ze jest rowniez wielokrotnie drozsza od Tamiego.
nie uzywalem, ale z tego co wiem to optycznie ta tokinka 16-28 jest bardzo fajna i ostrość na 2.8 dla obu końców oraz rogi jak na UWA dobre..
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
24 to ma 24LII lepsze, niestety Tokina, to tez kompromis jesli chodzi o zoom szerokokatny. Olbrzym, problem z filtrami, zakres tylko do 28 (bardzo duze ograniczenie) i jakosc optyczna na F2.8 rowniez pozostawia wiele do zyczenia. Dodam, ze jest rowniez wielokrotnie drozsza od Tamiego.
Chyba widzieliśmy inną Tokine ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Chyba widzieliśmy inną Tokine ;)
A co jest innego w Tokinie, ktora Ty widziales? Jest mala? Mozna przykrecac do niej normalne filtry? Ma zakres do 35mm, czy tez ma rogi ostre na 16/2.8? Czy moze jest tansza od Tamrona 17-35?
PS. Wrzucaj smialo foty, mnie latwo przekonac do dobrego ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
24 to ma 24LII lepsze, niestety Tokina, to tez kompromis jesli chodzi o zoom szerokokatny.
A 24L to zoom szerokokątny ? ;) Nie bardzo wiem do czego Ty chcesz mnie przekonać...
Cytat:
Zamieszczone przez
Pelson
A 24L to zoom szerokokątny ? ;) Nie bardzo wiem do czego Ty chcesz mnie przekonać...
Do tego co napisalem, wystarczy przeczytac i zrozumiec... Nigdzie nie napisalem, ze 24L, to zoom szerokokatny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
Do tego co napisalem, wystarczy przeczytac i zrozumiec...
Łudzę się, że nie do tego iż Tamron to świetnie szkło bo je masz...
Ograniczenia o których pisałeś w kontekście Tokiny są imo niczym w porównaniu do cech Tamrona... ale każdemu przeszkadza co innego...
Cytat:
Zamieszczone przez
Pelson
Łudzę się, że nie do tego iż Tamron to świetnie szkło bo je masz...
Ograniczenia o których pisałeś w kontekście Tokiny są imo niczym w porównaniu do cech Tamrona... ale każdemu przeszkadza co innego...
Dziwi mnie Twoja interpretacja, slow, ktore napisalem. Nigdzie nie ma nawet wzmianki o tym, ze Tamron, to swietne szklo(?????) To ty napisales w kontekscie Tokiny, ze Tamron nie jest dobrym wyborem lub duzym kompromisem. Ja staram sie jedynie udowodic, ze Tokina jest rowniez kompromisem, z jakich powodow, nie bede sie powtarzal. Glownie chodzi o to, ze wyglada na to, ze w systemie Canona nie ma bezkompromisowego zooma szerokatnego. Tylko tyle, bez zadnych kontekstow, nie obawiaj sie Twoja Tokina nie jest gorszym szklem od Tamrona. :)