Obawiam się, że mojego poziomu nie osiągniesz... za wysokie loty :mrgreen:
Ale, miło, że to doceniasz i zdajesz z tego sprawę ;).
Wersja do druku
Panowie w kwestii "poziomu" to wybaczcie ale tego typu wpisy w żaden sposób się nie przyczyniają do podniesienia poziomu merytorycznego dyskusji więc bardzo proszę o zaprzestanie.
hmm chyba nie rozumiesz tego cytatu......
ja po latach wiem jedno. body 60d,7d nie ma znaczenia.
jedyne co to SZKŁO. Mając 6tys. pewnie kombinowałbym z używaną 5Dmk1 i dobrym szkłem, lub 5dmk2 i ze szkłem na przeczekanie.
ale ja nie foce sportu i scen dynamicznych także super szybki AF mi nie potrzebny. fotki robię dla siebie, nie jestem zawodowcem
zakładam, że zaczynasz. 70d + szkło to koło 5tys-6tys.
pomyśl o takiej opcji
40d używane 800zł
sigma 18-35 f1.8 3100zl
sigma 50 f1.4 używana (ja dostałem za 1000zł)
lampa jakies yn568 800zł
ew. można kupic canon 17-55 is f2.8 za koło 2200zł używkę i do tego canon 70-200 f4 is za 3000zł
w mojej opinii dużo fajniejszy wybór niż 70d + kit. jakość fotek też będzie lepsza.
jedyna wada 40d to jeśli focisz w kopalni to ograniczy ciebie ISO i jeśli planujesz odbitki o dłuższym boku koło 2m to 40d jest za słaba
jeśli temat dotyczy tylko samego body to ja bym brał z tej trójki 70d, a jak zaczynasz zabawę to tanie body i drogie szkła. wbrew pozorom body się starzeje bardzo szybko, a dobre szkło będzie ci służyć bardzo długo
a jak wybierasz system i bedziesz kupować szkła (bo masz na to więcej kasy) i całą resztę to wybrałbym używane body FF 5dmk2, za 4tys można już coś dostać
Oczywiście masz rację, ale nie ja zacząłem, staram się do dyskusji wnieść coś więcej niż niczym nie poparte mądrości...
Osobiście odpuszczam i dalszą prowokację ignoruję.
Doskonale rozumiem, zabrakło tam co prawda jednego słowa (idiota?), autor chciał być miły...
Ja też to potraktowałem żartem.
A 50D by nie styknął? I do tego to 18-35... Co chcesz tym focić? Masz już jakieś zdjęcia?