Odp: Zmiana 40D na 60D - jakie szkła
Właśnie, gdyby nie praca z długimi rurkami i konieczność częstego cropowania to nie zmieniłbym 40D na 50D. Ale z perspektywy czasu wiem, że dobrze zrobiłem. Jeśli chodzi o normalne focenie u cioci na imieninach, wycieczkach itp. to 10Mpix w zupełności wystarczało. W samym obrazku zresztą nie ma żadnych zauważalnych różnic między nimi, jak to w Canonie;). Jednak dla mnie te 15Mpix vs 10Mpix to często jest różnica w stylu mieć zdjęcie, które można wydrukować na A4 czy mieć to samo zdjęcie, ale w rozdziałce i jakości najwyżej na tapetę w lapku. Z tym że ta zasada ma zastosowanie głównie przy dzikiej przyrodzie, ptakach, samolotach (jak w moim wypadku).
To powiedzmy jasno i wyraźnie, że główne zastosowanie zestawu to makro. Jak narazie ciągnę na systemie M42 i jest dobrze (w zależności od szkła oczywiście). Potem w kolejce stoją zdjęcia okolicznościowe czyli wychodzę z aparatem na dwór, jest coś wartego uwagi to robię - w 90% przypadków T17-50.
Zakładamy, że zostawiam tego Tamrona i oprócz tego (chyba z sentymentu) kupionego dziś Pentacona 50mm f/1.8 M42 (gdybym miał go sprzedawać to zyskam dodatkowe 80zł) - kwota jaką bym miał to jakieś 1500zł z aparatu plus powiedzmy mogę dołożyć 1000zł.
Kupując 60D zostaje Tamron bo mam używalny dół i górę (17 i 50), zostaje jakieś 500zł.
Kupując 5D (jednak Classic) mam 2 wyjścia:
1. sprzedać Tamrona i kupić dół (w tym wypadku 28 lub 35) i górę (chyba, że Pentacon mi to pokryje to nie muszę nawet). Zostaje jakiś 1000zł na szkiełko(a) - dół plus albo góra albo typowo makro (nawet bardziej by mi pasowało).
2. zostawić Tamrona i za te 500zł zainwestować w akcesoria typu dodatkowy aku czy spróbować doskrobać grosza na szkło makro.
No i oczywiście przeznaczeniem zdjęć są billboardy :D - nieno, poważnie to zdjęcia na stronę www, a jakbym odbitki robił to nie większe niż standardowe 10x15
Twoje przeliczenia i ceny są dziwne xD
Jak macro to nie ma sensu brac 5d wiec bierz 60d i jedno szkło do macro 100mm f/2.8 macro od canona za 1000zł
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
kwota jaką bym miał to jakieś 1500zł z aparatu
Musiałbyś trafić na desperata żeby zapłacił za 40d 1500zł. Nie masz Allegro? Tylko nie patrz ile kto chce, tylko za ile ostatnio się sprzedały.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
sprzedać Tamrona i kupić dół (w tym wypadku 28 lub 35) i górę (chyba, że Pentacon mi to pokryje to nie muszę nawet). Zostaje jakiś 1000zł na szkiełko(a) - dół plus albo góra albo typowo makro (nawet bardziej by mi pasowało)
I jeszcze jedno, czemu uparłeś się żeby co tam Ci się "pokryło"?
Nie musiz mieć wszystkich ogniskowtch od 8mm do ~ 1000mm
Kurde, skrót myślowy to 1500zł - chodziło o body i 55-250IS wsio ryba czy sprzedawane razem czy osobno. Wiadomo może być mniej ale też może mi pójść coś co jeszcze mam na sprzedaż i wtedy będę miał więcej kasy. Zmieniał sprzęt będę jak się 40D sprzeda.
Co do tego pokrycia to chodzi o to, że najczęściej robię na ogniskowej 17 i 50 więc chodziło mi o to, że na FF taki sam kąt osiągnę obiektywami o wyższych ogniskowych.
Nie ma sensu pakować się w 5D do makro i do zdjęć na dworze, jak to napisałeś. Ja przykładowo do makro wolę aparat z odchylanym wyświetlaczem i LV. Daje mi to pełne panowanie nad punktem ostrości i określeniem GO, oraz uwalnia od tarzania w runie leśnym. Mój 600D bardzo dobrze pracuje ze szkłami makro Industar 50/2.8 i Takumar 100/4. Pełen komfort w ustawianiu ostrości, można się naprawdę pobawić.
Mały EDIT:
Dzisiaj macałem w sklepie Pentaxa K-50 z kitem 18-135. Bardzo solidne wrażenie. Piękny wizjer, pełne uszczelki, rozmiar w sam raz na wycieczki, kit nie kręci mordką i zero luzów, stabilizacja nawet z M42, zasilanie na zwykłe paluszki, mikroadjust AF. Jedna wada niestety, to brak odchylanego wyświetlacza. Kusi mnie ten aparacik.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Nie ma sensu pakować się w 5D do makro i do zdjęć na dworze, jak to napisałeś. Ja przykładowo do makro wolę aparat z odchylanym wyświetlaczem i LV. Daje mi to pełne panowanie nad punktem ostrości i określeniem GO, oraz uwalnia od tarzania w runie leśnym. Mój 600D bardzo dobrze pracuje ze szkłami makro Industar 50/2.8 i Takumar 100/4. Pełen komfort w ustawianiu ostrości, można się naprawdę pobawić.
To powiedz mi jeszcze jak na LV ostrzysz? Na pełnej dziurze i domykasz przysłonę czy da radę domknąć do jakiejś wartości i ostrzyć? W 40D muszę ostrzyć na pełnej dziurze i to jeszcze z zaniżonym czasem naświetlania a i tak doświetlam lampą więc czas mi styka 1/250s co skutecznie ogranicza mi ostrzenie.
Ostrzę na pełnej dziurze, powiększam maksymalnie i ustawiam w punkt. Na wyświetlaczu pięknie widać jak GO się przesuwa :) Praca ze statywem i odchylanym wyświetlaczem to coś pięknego, komfort, wygoda, precyzja. Tak sobie dumam, aby 5D sprzedać i dozbierać do używanego 180/3.5 USM makro. Brakuje mi tego szkła, bo lubię fotografować jaszczurki i węże, a z manualami to co najwyżej salamandry, spokojne żaby i kwiatki.
A dałbyś radę podesłać sample makro z tego Industara z 5D i 600D ? Byle co, chciałbym zobaczyć różnicę w obrazku (nawet jpgi mogą być)
Z 5D to nie mam, bo go do tego nie używam. Mogę jutro zrobić zdjęcia kaktusa na parapecie lub liść jesienny.