Odp: Sigma 24–105 mm f/4 DG OS HSM - kolejna świeżynka z Japonii
Optycznie może i być killer, ale nawet to nic nie da jeśli nie będzie bez tego nowego akcesorium Sigmy ostrzył poprawnie dla każdej ogniskowej i każdej odległości. Chyba większy challange w systemie C dla Sigmy byłby tylko przy wypuszczeniu 100/2.8 makro. Z zaufanymi pewniakami ciężko im będzie konkurować nie zbijając znacznie ceny.
Ale 24-105 L nie jest zaufane. Jest dość badziewne (tragiczny początek i nie najlepszy koniec). Za jego pozycją stoi tylko i wyłącznie to, że nie ma konkurencji... A teraz będzie miał. :) A Sigma to od wielu lat oznacza wysoką jakość optyczną mości panowie.
Ale lubię to polskie malkontenctwo. Jeszcze nie ma szkła, a już marudzą.
I nie ma obowiązku kupowania.
Odp: Sigma 24?105 mm f/4 DG OS HSM - kolejna świeżynka z Japonii
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
A Sigma to od wielu lat oznacza wysoką jakość optyczną mości panowie..
Z tym się zgodzic nie mogę. Sigma to dla mnie od wielu lat synonim wyjatkowego badziewia.
Ja uważam że i tak duża większość kupi jednak canona 24-105 L nawet jeśli Sigma będzie generowała lepszy obrazek - wygra czerwony pasek.
Dla niektórych Sigma może wyglądać na kitowe szkło i ludzie ze znikomą znajomością tematu też mogą je tak postrzegać.
A jak założysz z CZERWONYM PASKIEM to już profi :D
To śmieszne ale prawdziwe i z życia wzięte (jak zmieniłem 85mm f1.8 na magiczny czerwony pasek (24-105 L właśnie) na jednej imprezie to od razu znalazł się koleś, który stwierdził że ma zaj....sty obiektyw).
Ale ta sigma będzie pasować nie tylko do Canona - czy we wszystkich systemach jest taki systemowy "odpowiednik"? Są inne, ale czy te same? Ponadto w systemie Sigma pewnie takiego nie ma, a też ktoś z tego korzysta :P
Duży wybór to chyba żaden problem, nikt nie każe Wam go kupować :)
BTW to ta L jest jeszcze mechanicznym szrotem z padającą przysłoną. :) (mój jest po wymianie).
Jak ktoś kupuje obiektyw, żeby wyglądać, to chyba lepiej przerzucić się na torebki, albo szpilki.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Jak ktoś kupuje obiektyw, żeby wyglądać, to chyba lepiej przerzucić się na torebki, albo szpilki.
+1 ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
A Sigma to od wielu lat oznacza wysoką jakość optyczną mości panowie.
Dawno się tak nie rozbawiłem - kilka razy doświadczyłem tej "jakości" i nigdy więcej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dawno się tak nie rozbawiłem - kilka razy doświadczyłem tej "jakości" i nigdy więcej.
ale optycznie?
akurat pod tym wzgledem Sigma jest zupelnie niezla, choc to oczywiscie zalezy od modelu.
co do AF mozna miec zastrzezenia, to akurat wiadomo...
O obiektywach z nowej serii nie słyszałem jeszcze niczego złego. Ba, nawet zatwardziali systemowcy, których znam osobiście zmienili zdanie i część z nich ma obecnie nową 35/1.4.
Ze starej posiadam 10-20/3.5 i jestem z niego bardzo zadowolony, jest bardzo ostry.
Także wierzę, że to szkło również trochę namiesza na rynku. Osobiście sigmie mocno kibicuję.