Odp: błędna ekspozycja z obiektywami manualnymi
Przy Canonie trzeba się przyzwyczaić do przekłamywania światłomierza z przymkniętymi manualami m42. Jak komuś bardzo zależy na pomiarze światła i potwierdzeniu af to tylko Pentax.
--- Kolejny post ---
Przy Canonie trzeba się przyzwyczaić do przekłamywania światłomierza z przymkniętymi manualami m42. Jak komuś bardzo zależy na pomiarze światła i potwierdzeniu af to tylko Pentax.
--- Kolejny post ---
Piast9 - czapka z głowy!
Czy masz możliwości i chęci zrobienia takiego badania dla matówki typu S (czyli tzw. precyzyjnej)? Ona powinna być bliżej starodawnych analogowych.
Dzięki za uznanie. Ale taki pomiar dla elektronika to nic wielkiego. <reklama> Dlatego zachęcam do studiów kierunków technicznych, najlepiej na PWr ;) </reklama>
Chęć do zbadania matówki precyzyjnej mam, możliwości nie mam ponieważ takowej nie posiadam ani nawet nie miałbym jak włożyć w aparat. Do takiego pomiaru potrzebuję chętnego do użyczenia aparatu z matówką precyzyjną. Układ już jest zmontowany i wypróbowany, pomiar to kwadrans czasu.
Szkoda, bo ja mam, ale mieszkam na drugim krańcu Polski. Może kiedyś nadarzy się okazja.
A tak z ciekawości: gdzie umieściłeś fotodiodę, w wizjerze?