Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: błędna ekspozycja z obiektywami manualnymi

Domyślnie błędna ekspozycja z obiektywami manualnymi

Witam wszystkich.
    Właśnie jestem po ponad godzinnych, bezskutecznych poszukiwaniach tu i na google, związanych z dobieraniem błędnej ekspozycji w połączeniu z obiektywami manualnymi.
    Jedyny wątek jaki tu znalazłem dotyczył tylko analogowego bodu (30/33) i nic nie pomógł, ale za to uświadomił że problem jest już znany.

Problem polega na błędnym ustawieniu czasu ekspozycji czy to na trybie M czy na Av.
    Co prawda kręcąc pierścieniem przysłony czasy ekspozycji się zmieniają - jednak są źle dobierane, a błąd ekspozycji jest nie liniowy.
    Korzystam z eosa 50d i obiektywów na przejściówkach (m42 i P.six).
    Próbowałem też z zamocowanym dandelionem EMF dostępnym na allegro (bez funkcji programowania) - jednak nie rozwiązuje on problemu.

Czy ktoś*zna jakieś rozwiązanie tego problemu?
    Będę wdzięczny za jakieś namiary, bo tak jak wspominałem na wstępie, ponad godzinne poszukiwania w sieci były bezowocne.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie Odp: błędna ekspozycja z obiektywami manualnymi

Nie za bardzo rozumiem, co masz na myśli mówić o błędnym ustawieniu czasu? Skąd wiesz, że aparat źle go ustawił?
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Nie za bardzo rozumiem, co masz na myśli mówić o błędnym ustawieniu czasu? Skąd wiesz, że aparat źle go ustawił?
    Bo idąc z przysłoną w górę (zmniejszanie otworu) ekspozycja jest co raz bardziej prześwietlana (tryb Av), i analogicznie w trybie M ustawiając ekspozycję według światłomierza w aparacie w punkt, to samo.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Tez to obserwuję i moim zdaniem spowodowane jest to tzw "jasną" matówką. Jasna matówka zamiast losowo rozpraszać światło na matowej powierzchni (tak jak to jest na matówkach tradycyjnych) ma powierzchnię strukturyzowaną w mikroskopijne pryzmaciki tak, by światło rozpraszać nie losowo na wszystkie strony ale kierować je w większej mierze w stronę oka co daje jaśniejszy obraz w wizjerze. Wyszperałem tę informację gdzieś w książkach, nie pamiętam gdzie.

Ale to z kolei powoduje, że jasność obrazu na tej matówce nie tak prosto zależy od otworu względnego. Najbardziej jest to widoczne przy bardzo jasnych obiektywach. Obiektyw taki przymknięty daje ciemny obraz który jaśnieje wraz z powiększaniem tego otworu aż do pewnego momentu. Na matówce w moim aparacie jest to 2,8. Otwieranie obiektywu powyżej tej wartości nie powoduje zwiększenia jasności obrazu na matówce. Można to łatwo zaobserwować korzystając z przycisku podglądu głębi ostrości.

Z drugiej strony wszyscy starzy fotografowie znają matówki z klinem optycznym. Ten klin to nic innego jak dwa duże pryzmaty na matówce, które powyżej pewnego otworu względnego szybko ciemniały. I podejrzewam, że nowoczesna matówka ciemnieje szybciej przy przymykaniu obiektywu niż by to wynikało z samej zmiany otworu względnego, co jest spójne z zaobserwowanym przez Ciebie prześwietlaniem. AE widz, że ciemno to wydłuża czasy i zdjęcie wychodzi prześwietlone.

Układ automatycznej ekspozycji, którego czujnik przecież "patrzy" na obraz na matówce, nie wiedząc jaka jest aktualna wartość przesłony nie wie, jakie poprawki należy wprowadzić ze względu na rodzaj matówki. A takie poprawki są niezbędne z powodów, które wymieniłem o czym dodatkowo świadczy to, że aparaty w których można wymieniać matówki na różne jej rodzaje, mają opcję w ustawieniach, w których trzeba powiedzieć jaka matówka jest założona. W przeciwnym wypadku będzie nieprawidłowo dobierana ekspozycja.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Jeśli dobrze kombinuję to body mierzy światło uwzględniając maksymalny możliwy otwór dla danego obiektywu oraz, ustawiony otwór już dla wykonywanego zdjęcia i w tedy dopiero sugeruje lub w automacie dobiera czas. A obiektyw manualny przymknięty nie dość że zmniejsza ilość światła i wprowadza w błąd światłomierz to jeszcze nie ma z niego informacji jaka ta przysłona jest ustawiona. Stąd problem. Poprawcie mnie jeśli się mylę ... ?

--- Kolejny post ---

A jeszcze prosciej przy domkniętym manualnym szkle np jakimś m42. Aparat widzi ciemność " z resztą w wizjerze też ją widać" I dlatego sugeruje dłuższy czas i w tedy wychodzą prześwietlone fotki.
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Coś już napisał

A jak to wygląda na LV? Ustaw drabinkę na 0 i zmieniaj czas aż uzyskasz dobry obraz /wzrokowo/. Jest różnica? U mnie nie działało to tylko z pancolarem 50/1,8 i puszką 1000D

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez maciek12ss Zobacz posta
    Jeśli dobrze kombinuję to body mierzy światło uwzględniając maksymalny możliwy otwór dla danego obiektywu oraz, ustawiony otwór już dla wykonywanego zdjęcia i w tedy dopiero sugeruje lub w automacie dobiera czas. A obiektyw manualny przymknięty nie dość że zmniejsza ilość światła i wprowadza w błąd światłomierz to jeszcze nie ma z niego informacji jaka ta przysłona jest ustawiona. Stąd problem. Poprawcie mnie jeśli się mylę ... ?
    Nie sądzę by to było przyczyną. W wypadku obiektywów manualnych światłomierz powinien przyjąć, że zdjęcie zostanie zrobione na takiej przesłonie na jakiej ustawiano ekspozycję. Tak jak w starych aparatach mierzących ekspozycję przy przesłonie roboczej. Inaczej nie ma to sensu. O ile niby miałby światłomierz myśleć, że obiektyw się przymknie, skoro nie otrzymuje żadnej informacji o przesłonie.

Chyba zmierzę charakterystykę matówki. To znaczy to, jak jasny jest na niej obraz w zależności od przesłony. Idę o zakład, że nie będzie ta jasność liniowo zależała od pola źrenicy wejściowej.
    Ostatnio edytowane przez piast9 ; 03-10-2013 o 08:40
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

--- Kolejny post ---

A jeszcze prosciej przy domkniętym manualnym szkle np jakimś m42. Aparat widzi ciemność " z resztą w wizjerze też ją widać" I dlatego sugeruje dłuższy czas i w tedy wychodzą prześwietlone fotki.
    Ma to sens. Spróbowałem zrobić zdjęcie z automatycznym obiektywem cały czas trzymając przycisk podglądu głębi ostrości na body i okazało się że tuż przed klapnięciem przesłona się otwiera na chwilę (zapewne do pełnej dziury) i pewnie wtedy następuje pomiar światła.

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    ... aparaty w których można wymieniać matówki na różne jej rodzaje, mają opcję w ustawieniach, w których trzeba powiedzieć jaka matówka jest założona. W przeciwnym wypadku będzie nieprawidłowo dobierana ekspozycja.
    Tak jest i w eosie 50d, w którym to posiadam i mam ustawioną standardową matówkę.

--- Kolejny post ---

Mała uwaga - mój (nieprogramowalny) dandelion sygnalizuje stałą wartość przesłony na poziome 1.4 i jest to niezmienne, bez względu na to jaką wartość ustawimy na pierścieniu.
    Może tu jest problem.
    W programowalnych dandelionach jest opcja dot. programowania przesłony, ale nie mam żadnych informacji na temat jak/czy te nastawy wpływają na ekspozycję.

Ktoś ma może jakieś doświadczenia z zaprogramowanym dandelionem?

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    W wypadku obiektywów manualnych światłomierz powinien przyjąć, że zdjęcie zostanie zrobione na takiej przesłonie na jakiej ustawiano ekspozycję. Tak jak w starych aparatach mierzących ekspozycję przy przesłonie roboczej
    Tak tylko że w starych aparatach np Zenit (którego akurat posiadam). Przysłona też domyka się dopiero przy robieniu zdjęcia ale jest to wszystko mechanicznie. Nie da się tak zrobić ze szkłem m42 ( te które ja mam w stopce) aby automatycznie same się domknęły z jakimkolwiek współczesnym canonem. Tak więc sumując a zenicie te same szkło i na canonie . W zenicie ustawiasz przysłonę i aparat dopiero domyka jak wciśniesz spust. W canonie ze szkłem systemowym to samo. Ale już w canonie ze szkłem m42 przysłona będzie cały czas domknięta
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Tak tylko że w starych aparatach np Zenit (którego akurat posiadam). Przysłona też domyka się dopiero przy robieniu zdjęcia ale jest to wszystko mechanicznie. Nie da się tak zrobić ze szkłem m42 ( te które ja mam w stopce) aby automatycznie same się domknęły z jakimkolwiek współczesnym canonem. Tak więc sumując a zenicie te same szkło i na canonie . W zenicie ustawiasz przysłonę i aparat dopiero domyka jak wciśniesz spust. W canonie ze szkłem systemowym to samo. Ale już w canonie ze szkłem m42 przysłona będzie cały czas domknięta
    To jeszcze zależy czy mówisz o pomiarze TTL czy zewnętrznym światłomierzem (które starsze Zenity tez posiadały).

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów