Odp: Zakup nowego body (6d) + szkło ?
Witam .Ja bym te 1200 które zostało zostawił w skarpecie albo na koncie i dokładał do czegoś konkretniejszego. Po co wydawać na siłę na jakieś pierdołki jak za jakiś czas można kupić konkretne szkło dokładając parę grosików. Pozdrawiam i życzę udanych zakupów :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomero
Grip - ? P.s. W moim zamyśle chodziło mi o sposób kadrowania panorama/portret (wygoda),ale może rzeczywiście szkoda kasy.
Taka drobna sugestia: grip do statywu będzie tak czy siak przeszkadzał, bo wyraźnie przesuwa środek ciężkości do góry i w zależności od tego jak dobrą masz głowicę, tracisz na stabilności całego układu: mniej lub bardziej.
Jak nie masz pomysłu na co wydać pozostałe 1200 zł, to proponuję bilet w jakieś fajne miejsce, gdzie będziesz mógł przetestować cały zestaw :-) Ewentualnie pomyśleć o tym 24-70/4L, zyskasz w ten sposób lepszą jakość obrazu.
Witajcie
Oczywiście dziękuję za uwagi i sugestie.
O gripie już zapomniałem , a te 1200,- to sprawa wygląda tak , że Ktoś wspaniałomyślny zafundował mi taki prezent ;-) i mam do wykorzystania 12kPLN , bez możliwości zwrotu ew. mogę dołożyć. Tak więc nic tylko wybierać , rozsądnie oczywiście.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Jak nie masz pomysłu na co wydać pozostałe 1200 zł, to proponuję bilet w jakieś fajne miejsce, gdzie będziesz mógł przetestować cały zestaw :-)
....i to jest pomysł za następny 1000000$, ale tak jak wspomniałem wyżej ,nie da rady ;-).
Pozdr.
jakaś dziwna ta dotacja, 12k 8-)
"Darowanemu koniowi w zęby ....." :-)
Witam ponownie
Minęło parę dni i po kilku rozmowach (pertraktacjach) jedzie do mnie kurier.
Zdecydowałem się na opcję 6D+24-105L+akcesoria(niezbędne) tj. aku, karty sd, filtry PL i ND, wężyk elek. i matówka do precyzyjnego ostrzenia .
Nie ukrywam że jestem dość mocno podniecony tym faktem i z niecierpliwością czekam na przesyłkę.
W między czasie , kolega (nie fotograf) wygrzebał w swoich klamotach Sonnara 180/2.8 i przytargał go mi.
Okazało się że przysłona jest zaklejona i trochę paprochów siedzi wewnątrz optyki. Sonnar posiada przejściówkę P-Six->M42 , ja z kolei M42->EOS (z potwierdzeniem).
Gdzie mogę oddać to szkło do naprawy - czyszczenia i spodziewać się rzetelnej i fachowej usługi , macie jakieś propozycje?
Szkoda mi tego "Oldskula", bo może to niezły egzemplarz . Ten jest bez powłok i nie "Zebra".
Pozdr.
Tomek
W jakich okolicach mieszkasz? Jest takich dwóch magików w Poznaniu od starych i nowych szkieł, jakbyś potrzebował podam namiary.
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
W jakich okolicach mieszkasz? Jest takich dwóch magików w Poznaniu od starych i nowych szkieł, jakbyś potrzebował podam namiary.
Jelenia Góra->Karpacz
Pozdr.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomero
Witam ponownie
Minęło parę dni i po kilku rozmowach (pertraktacjach) jedzie do mnie kurier.
Zdecydowałem się na opcję 6D+24-105L+akcesoria(niezbędne)
IMHO dobry wybór. Mam dokładnie taki sam zestaw + kilka stałek. 24-105L to bardzo dobry i uniwersalny obiektyw do wszystkiego. Na specjalne okazje są stałki.
Życzę udanych łowów z tym sprzętem. :)
Witaj
Dziękuję za słowa poparcia .
Do całości dolożylem jeszcze lampę Metz52 i sarczy na razie.