Odp: Obiektyw na wycieczkę objazdową do Włoch
Cytat:
Zamieszczone przez
marbudzyk
Chociaż osobiście nie jestem zwolennikiem zoomów to myślę że 24-70/2.
osobiście myślę że to jeden z gorszych wyborów na wycieczkę, 24-70 na cropie to obiektyw nijaki, bo nie ma ani szerokiego ani tele z prawdziwego zdarzenia pomijając że jest cięzki i nieporęczny, zoomy aps-c są na wycieczkach potwornie wygodne i to mz najlepsze rozwiązanie, 15-85 spokojnie da radę no chyba że chce ci się taszczyć coś pokroju 200 lub 300 mm ale z doświadczenia wiem, że tagranie na wycieczkę wicej niz jednego szkła jest po prostu niewygodne i z tego co czytam, cała masa naprawdę profesjonalnych fotografów uzywa na prywatnych wycieczkach kompaków z dużymi zoomami bądź lekkich luster ze spacerzoomami...
Cytat:
Zamieszczone przez
fancik
witam
Może ktoś z forumowiczów był na takiej wycieczce i ma jakieś spostrzeżenia co do zastosownia obiektywów.
Mimo iz zadowolony jestem z pracy mojego canona 15-85 mm to zastanawiam się nad np.28 /1.8 USM tylko że na APS-C to ten obiektyw w testach jakoś nie wypada za dobrze przynajmniej na Optyczne.pl.
Jesli chodzi o miejsca to głównie Rzym i Wenecja , niestety nie miałem jeszcze okazji i dlatego takie pytanie.
ps. inna sprawa że będzie mało czasu na ewentualne zmiany optyki i szukanie dobrych ujęć.
pozdrawiam Wojtek
Prawie każdy ma jakieś swoje preferencje a z własnego doświadczenia wiem że :
- albo będziesz miał ze sobą zestaw umożliwiający fotografowanie od14mm do 200mm
- albo zawsze Ci czegoś będzie brakowało.
Przemyśl sprawę.
"Szklarnię" się kolekcjonuje dochodząc do optymalnego dla siebie zestawu a body się wymienia na nowsze.
Inna taktyka to tylko zbędne koszty.
Kup najlepszy na jaki Cię stać obiektyw myśląc o całym przyszłym zestawie a jeśli teraz nie masz kasę na dobry to jedź z tym co masz.
jp
jest taki mega wypasny obiektyw na cropa-tamron 18-270
w miarę szeroki,ma mega zooma i stabilizacje
czyli 3in 1
i kosztuje tyle co obiektyw z jednym składnikiem;)
Cytat:
Prawie każdy ma jakieś swoje preferencje a z własnego doświadczenia wiem że :
- albo będziesz miał ze sobą zestaw umożliwiający fotografowanie od14mm do 200mm
- albo zawsze Ci czegoś będzie brakowało.
Brakuje to tlenu. Potem wody. A potem jedzenia. Bez reszty rzeczy można się obyć. :) Po prostu najwyżej nie zrobi się jakiegoś zdjęcia. Świat się z tego powodu nie zwali.
Co do fascynacji długimi tele... To dobre dla ptasiarzy i spoterów. Ale na wycieczce to raczej mało praktyczne. Zazwyczaj zanim się na nie zmieni, to wycieczka jest już daleko. Poza tym to raczej tylko do odległych widoków. 15-85 to uniwersalny zakres ogniskowych.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
jest taki mega wypasny obiektyw na cropa-tamron 18-270
w miarę szeroki,ma mega zooma i stabilizacje
czyli 3in 1
i kosztuje tyle co obiektyw z jednym składnikiem;)
Tyle kosztuje, bo tyle jest wart.
Optycznie to padaczka.
Witam
Ja na wycieczki na FF biorę zawsze 24-105.
Tobie polecam 17-55 f/2.8. Jest zoom, jest w miarę szeroko i dość sporo światła.
Chociaż szczerze światło to chyba ostatnie czego na takich wycieczkach brakuje.
W zależności od wycieczki odrzucam potem (w kolejności):
50 f/1.4
70-200 f/4 IS
35 f/2
24-70 f/2.8
Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD
Cytat:
Zamieszczone przez
fancik
(...) i albo jakaś tania używka albo zostanę przy tym co mam....
Na Twoim miejscu zostałbym przy tym co masz. Posiadasz fajny zostaw obiektywów. Tak jak już zostało tu wspomniane światła Ci nie będzie brakować.
Kiedyś jeździłem na podobne wyjazdy z zestawem 50D+ 17-55IS USM. W związku z tym, że światła często we wnętrzach było za mało, a na użycie statywu czasu było za mało, dokupiłem 24L II i byłem zadowolony. Obecnie zabieram najczęściej 5D II + 24-105L + 24L II, bo pomimo lepszej matrycy 5D II światła nierzadko bywa za mało na użycie f/4.
Mając Twój zestaw pozostałbym przy 15-85IS USM. Pomysł z zakupem 28/1,8USM też uważam za kiepski - zbierałbym na 24L-IMO wystarczyłaby wersja I.
fancik - sorry umknęło mi że masz cropa i dlatego poleciłem Ci 24-70/2.8 :)
Na Twoim miejscu bym zostawił ten zoom, 15-85 na cropie pokryje Ci szeroki kąt i małe tele. Skoncentrujesz się na ujęciach a nie na zmianach obiektywów.
Żonglowanie obiektywami na wycieczce objazdowej która przeważnie szybko zalicza "atrakcje turystyczne" jest mocno upierdliwe...
Na tego typu wycieczki (byłem we Włoszech 3 razy) sprawdzał się Tamron 17-50 f/2,8 VC - podstawowy obiektyw oraz coś szerokiego. Teraz mam Tokinę 11-16 f/2,8 i wiem, że następnym razem w pomieszczeniach i przy wysokich budowlach będzie OK.