Odp: Canon 85mm f/1.2 USM L II vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Widocznie użytkownicy mają różne wersje tych samych szkiełek :) Dla mnie 85L było optycznie genialne, pod względem AF najbardziej niepewne szkło jakie używałem (na kilku puszkach 5dmk2). Tam gdzie mogłem wolałem ostrzyć na LV żeby mieć pewność trafienia w punkt. Dodam, że z Sigmą jest dużo lepiej, ale też nie idealnie.
Bardziej niepewne od 24L lub 50L? Niemożliwe :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Kapryśmy AF to ma 24L
kaprysny?
dla mnie to jest zwyczajnie niepewne szklo, jezeli chodzi o AF.
w plenerze po prostu ostrzylem LV jak chcialem miec pewnosc ze ostrosc mam trafiona w punkt.
Z 24L nie miałem żadnych problemów akurat. Do 50L miałem kilka podejść i za każdym razem porażka.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
kaprysny?
w plenerze po prostu ostrzylem LV jak chcialem miec pewnosc ze ostrosc mam trafiona w punkt.
Coś niesamowitego :shock: u mnie spokojnie min. 95 % trafień (5dII, 5dIII). Mam wersję 24/1.4L II z 2009 r.
Natomiast miałem duże problemy, szczególnie w terenie z 85/1.2LII na 5d II.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Z 24L nie miałem żadnych problemów akurat. Do 50L miałem kilka podejść i za każdym razem porażka.
Jak już pisałem, w moich rękach 85L w drugiej wersji działał pewnie (choć wolno) praktycznie zawsze. Jedyny problem miałem na dłuższych dystansach, ale tu po korekcji i wyrobieniu sobie pewnych nawyków również przestały występować kłopoty.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Z 24L nie miałem żadnych problemów akurat.
Z 24L II problemy miałem na 5D I. Na 5D II dużo lepiej. 85L II trafia u mnie bez pudła.
No to z tego co czytam odnośnie opinii różnych użytkowników tych szkieł, canon ma rewelacyjną powtarzalność. No bo czym to inaczej wytłumaczyć?
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
kaprysny?
Niepewnym bym nie nazwał, bo w większości przypadków trafia. Z bliska tzn. do 5m mam niewiele pudeł, problem zaczyna się przy ostrzeniu na większe odległości. Ale z drugiej strony przy tak jasnym szerokim szkle nie ma się co za bardzo dziwić.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Do 50L miałem kilka podejść i za każdym razem porażka.
Masz na myśli AF? Poważnie rozważam zakup tego szkiełka, bo 50/1.4 pewne też nie jest a z eLki obrazek jest o niebo lepszy. Miałem ją w rękach 2 razy i z 5DII nie było tragedii, ale wolałbym wiedzieć jak to jest z perspektywy kogoś kto miał okazję to szkło użytkować dłużej.
to moze inaczej, jak w plenerze ostrze z bliska (3m i mniej), obojetnie ktorym szklem to jest git (obojetnie czy jasno czy ciemno czy polmrok)
schody zaczynaja sie kiedy zwieksza sie odleglosc od obiektu.
ujecia jak np. to:
http://www.maciej-kozlowski.pl/wp-co...0/IMG_6602.jpg
http://www.maciej-kozlowski.pl/wp-co...0/IMG_0201.jpg
to nie ma mowy, zeby 24L trafilo mi normalnie - musze ostrzyc LV
moze centralnym punktem by trafial, ale ja malo kiedy umieszczam temat zdjecia w srodku kadru - a na bocznych w 24L loteria.
raz trafia w punkt, raz pudluje.
nie znalazlem zadnej regularnosci w tym wszystkim.
moze jakbym bawil sie w testy pracy AF na zasadzie, ktory czujnik w plenerze nie pudluje (precyzyjny czy normalny) to bym znalazl jakas prawidlowosc.
ale nie jak ide w plener robic zdjecia za kase, wtedy pi...dole ten caly AF canona i obiektywow (rece opadaja)
LV zalatwia sprawe, tylko troche dluzej to trwa.
aczkolwiek nadmienie, ze powyzsze uwagi tycza sie w przypadku ostrzenia na bocznych punktach AF w 5DIII
na centralnym czujniku jest cholernie celnie - z kazdym obiektywem (w tym z Sigma 85/1.4)
w plenerze jak ostrze centralnym to Sigma trafia raz za razem, bez wzgledu na odleglosc czy ilosc swiatla.
obrazek z tego szkla rekompensuje mordęgę ostrzenia z LV, bo jak przywioze takie zdjecie do domu:
http://www.maciej-kozlowski.pl/wp-co.../10/IMG_04.jpg
to niechec do AF Sigmy 85/1.4 mija ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
kaprysny?
Nie wiem jak Ty, koledzy, ja nie umiem utrzymać "dobrze/stabilnie" aparatu przy LV.
Do tego kadrowanie do bani. (wyjątek statyw i krajobraz, ale to już nie te przesłony)
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Nie wiem jak Ty, koledzy, ja nie umiem utrzymać "dobrze/stabilnie" aparatu przy LV.
Do tego kadrowanie do bani. (wyjątek statyw i krajobraz, ale to już nie te przesłony)
Kwestia wprawy. Mi ten manewr wyszedł trzymając aparat z obiektywem 135 mm, z ręki, ostrzony manualnie (z użyciem lupki w LV). 24 mm z ręki to bułka z masłem :-)