Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja
Cytat:
Zamieszczone przez
Flanel
...i spodziewałem się że pod takimi względami nie będzie różnic...
Ponieważ w porównaniu 50 było podobnie to jako ciekawostkę zadam pytanie. A skąd wiadomo, że to canon trzyma idealnie deklarowaną ogniskową?
P.S.
Odpowiedzi typu canon to canon lub bo tak nie wchodzą w rachubę :)
Odp: Dlaczego lubimy testować obiektywy?
@Jacek: ani to do lampy, ani do gripa... Pilot od telewizora przestał działać?
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
dyskutowanie o tym czy obiektywy się różnią 1/3 EV, czy 2/3 EV, czy dowolna inna wartość, czy rzeczywista ogniskowa daje węższy lub szerszy kąt widzenia na matrycy, to jest tak trochę jak stanie na polu i mówienie, że Ziemia jest płaska - bo przecież w zasięgu wzroku faktycznie tak może być.
Przesada, Flanel podał po prostu wnioski z porównania, którego miał okazję dokonać, a nie obalał jakiegoś "dogmatu" naukowego.
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
W dzisiejszych czasach nie jest przecież żadną tajemnicą, że ogniskowa lub wartość przysłony to są pewne umowne liczby. Proponuję przejrzeć jak wyglądają wnioski patentowe dotyczące konstrukcji optycznych obiektywów: tam nie ma mowy o tym, że obiektyw ma dokładnie 35 mm. Często są to wartości typu 34,58 mm lub 35,72 mm (dodatkowo ze wskazaniem, czy przy MFD, czy przy nieskończoności), podobnie jest z przysłonami. Jeśli wziąć pod uwagę to co napisałem wyżej, tu, oraz nie wspomniany wcześniej fakt, że dwa obiektywy mogą się jeszcze dodatkowo różnie zachowywać podczas zmiany odległości ostrzenia (bo to przecież też wpływa na rzeczywistą ogniskową w danym momencie!), to uwidaczniają się rzeczywiste różnice między dwoma produktami. I faktycznie można pójść za nimi, tylko właściwie po co?
Dla wiedzy - mi też się wydaje, że mogą znaleźć się tacy dla których te różnice okażą się istotne.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Ponieważ w porównaniu 50 było podobnie to jako ciekawostkę zadam pytanie. A skąd wiadomo, że to canon trzyma idealnie deklarowaną ogniskową?
Nie wiadomo, ale to jest IMO jeszcze mniej istotne od różnic opisanych przez Flanela. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
P.S.
Odpowiedzi typu canon to canon lub bo tak nie wchodzą w rachubę :)
Nie wiedziałem, że w przypadku 50tek było tak samo.
Nigdzie tak nie twierdziłem, i nie twierdzę. Tylko stwierdzam że na zdjęciu jest różnica. Kto jest bliżej idealnej ogniskowej, nie wiem :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Przesada, Flanel podał po prostu wnioski z porównania, którego miał okazję dokonać, a nie obalał jakiegoś "dogmatu" naukowego.
Cieszę się, że ktoś zrozumiał moje intencje. Kłaniam się nisko.
Cytat:
Zamieszczone przez
filharmoniusz
Chyba trochę nieostre ;)
na moje potrzeby aż za bardzo
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
@Jacek: ani to do lampy, ani do gripa... Pilot od telewizora przestał działać?
telewizor mam stary. czarno-biały, lampowy i nie obsługiwany przez pilota.
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
wiosna idzie wiec do zdjec koledzy. nie ma co sie spinac:)
Nie ma sprawy, idź robić zdjęcia - nikt nie broni 8-).
BTW: tej wiośnie to jakoś ciężko dojść w tym roku ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Dla wiedzy - mi też się wydaje, że mogą znaleźć się tacy dla których te różnice okażą się istotne.
Dla wiedzy to należałoby szerzej opisać warunki testowe i nadać im kontekst. Bez tego taki opis jest jak stwierdzenie, że ziemia jest płaska po wyjściu z domu na pole :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Dla wiedzy to należałoby szerzej opisać warunki testowe i nadać im kontekst. Bez tego taki opis jest jak stwierdzenie, że ziemia jest płaska po wyjściu z domu na pole :-)
No cóż, wydaje mi się że przesadzasz. To o czym napisałem wystarczy by ktoś się tym zainteresował/olał to. Pozwólmy by każdy sobie wnioski sam wyciągnął (lub nie wyciągał ). :)