Odp: [Majorka636] Pierwszy aparat i pierwsze próby
Cytat:
Zamieszczone przez
Majorka636
Podejrzewam że korzystanie z blendy wymaga obecności kogoś dodatkowego? U mnie niestety chętnych pomocników brak :/
Agrowłóknina? Czy celem tego jest zupełne nieprzepuszczanie światła? Jeśli tak to mam gumowane rolety więc jestem w stanie zaciemnić pomieszczenie, ale nie jestem w stanie go doświetlić - tak jak mówiłam zabawa stricte amatorska, a lampka biurkowa chyba nie spełni swojej roli ;)
Blende możesz zamocować na uchwycie do blend tyle że wtedy zaczynaja juz sie znowu koszta oraz to że musisz od czegoś odbić te świato, w razie focenia wieczorem albo w pochmurny dzień leżysz, może lepiej zainwestować w lampę światła stałego z softboxem. Pytanie dlaczego stałego a nie błysk? Otóż walenie w niemowlaka światłem błyskowym nie jest niczym specjanie zdrowym...
Cytat:
Zamieszczone przez
Majorka636
Podejrzewam że korzystanie z blendy wymaga obecności kogoś dodatkowego? U mnie niestety chętnych pomocników brak :/
Agrowłóknina? Czy celem tego jest zupełne nieprzepuszczanie światła? Jeśli tak to mam gumowane rolety więc jestem w stanie zaciemnić pomieszczenie, ale nie jestem w stanie go doświetlić - tak jak mówiłam zabawa stricte amatorska, a lampka biurkowa chyba nie spełni swojej roli ;)
Blendę możesz zrobić nawet z sreberka aluminiowego do pieczenia, blendy są różnych wielkości i kształtów od średnicy 30cm do 180cmx140cm , te mniejsze można trzymać w jednej ręce (trudne ale da się), choć możesz pokombinować opierając ją o "coś", tudzież przypinając ją np klamerką , ściskiem stolarskich do kupienia w sklepie budowlanym za około 2-5zł. Także z blendą można sobie pokombinować bez pomocników :-)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
Blende możesz zamocować na uchwycie do blend tyle że wtedy zaczynaja juz sie znowu koszta oraz to że musisz od czegoś odbić te świato, w razie focenia wieczorem albo w pochmurny dzień leżysz, może lepiej zainwestować w lampę światła stałego z softboxem. Pytanie dlaczego stałego a nie błysk? Otóż walenie w niemowlaka światłem błyskowym nie jest niczym specjanie zdrowym...
Kolega mnie tutaj wyprzedził :-)
Lampa światła stałego to także są koszta (notabene wyższe od blendy), jednakże warte wydania. W początkach realizowania swojej pasji można iść w półśrodki, i kupno żarówki, uchwytu,stojaka (na serwisach aukcyjnych nawet używane komplety można znaleźć),zrobienie softboxa DIY to koszt w sumie 100-150zł. Wtedy sporo się zmniejsza problem z potrzebą pomocników,zachmurzenia itp :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Majorka636
Biała agrowłóknina ładnie wyrównuje ostre promienie wpadające przez okno, ale to jak mówię tylko moje odczucie..., może są bardziej profesjonalne metody...
jak masz miejsce oczywiście to za jakieś nie duże złotówki można kupić blendę którą można zamocować za pomocą statywu.
Taki zestaw oświetleniowy na początek może być?
H70 STUDIO FOTOGRAFICZNE SOFTBOX SUPER ZESTAW FOTO (3156278659) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Tak się składa że mam za 3 tygodnie urodziny więc mogę podszepnąć mężowi conieco ;)
A z blendą ze sreberka pokombinuje :D a poza tym to czy za blendę nie mogłaby posłużyć taka srebrna folia na szybę samochodu, którą zakłada się w mroźne dni? :)
może być, a jak masz ją pod ręką (tą folie samochodową) pokombinuj i zobacz jak Ci światło odbija
a pamiętam że swoje zabawki kupowałem wysyłkowo w eltec`u w Warszawie, bardzo fajne ceny mają i bardzo pomocni są podczas wyboru
Cytat:
Zamieszczone przez
Majorka636
na początek do zabawy świetna opcja, relatywnie nie drogo a efekty możesz uzyskać ciekawe
Cytat:
Zamieszczone przez
Majorka636
(..)
A z blendą ze sreberka pokombinuje :D a poza tym to czy za blendę nie mogłaby posłużyć taka srebrna folia na szybę samochodu, którą zakłada się w mroźne dni? :)
Jasne, że możesz to bo zasada działa identyczna, tylko bledna jest "gładsza" (mniej załamań) a ta folia jest mocno pofalowana i ciężej o ten sam efekt. wystarczy ją do czegoś sztywnego przymocować i można pokombinować przy oknie.
i warto zakupić folię "Jana niezbędnego" w wersji grubej (dla mnie to grubość ma jak papier do pieczenia) trochę zabawy jest by ładnie ją zamocować, ale w przeciwieństwie do folii tanich/cienkich mniej zagnieceń mamy
Cytat:
Zamieszczone przez
exile
i warto zakupić folię "Jana niezbędnego" w wersji grubej (dla mnie to grubość ma jak papier do pieczenia) trochę zabawy jest by ładnie ją zamocować, ale w przeciwieństwie do folii tanich/cienkich mniej zagnieceń mamy
To już nie Jan Niezbędny, a Adam Słodowy :D 8-)