Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Nie pisałem o "fajności obrazka FF" tylko o "niefajności/fajności obrazka w związku z ostrzeniem na dalsze/bliższe odległości".
To też właśnie sugeruję...
Wersja do druku
W centrum tak. Dalej już nie.
http://photographylife.com/wp-conten...-DX-camera.png
Rysunki są poglądowe których celem jest pokazanie, że na całym obrazie o przekroju kołowym tworzonym przez cały obiektyw matryca FF zajmuje większy prostokąt niż matryca APS-C.
Prawdą jest że :
- pogarszają się (na ogół) własności obrazu wraz z (z wzrostem promienia) odchodzeniem od środka obrazu
- udział w każdym miejscu obrazu mają wszystkie części optyczne obiektywu.
Jak przykleisz w środku obiektywu (dowolnej soczewce obiektywu) kropkę to nadal będziesz miał na matrycy cały obraz, ciemniejszy ale cały
jp
Też lubię i doceniam ładnie wykonane przedmioty. I niestety jako do umysłu technicznego, silnie do mnie przemawiają liczby i wykresy. :( Ciężko się z tym walczy.Cytat:
A szkła? Czasem mam frajdę z kontaktu z fajnym przedmiotem niezależnie od funkcji i przeznaczenia.
Zawstydziłem się.Cytat:
Na Twojej stronce wiem na co patrzeć.Dobra fotografia.
Używałem z 40D tego szkła (35L) i moje wrażenie jak i kilku innych użytkowników tego formum jest dość słabe. Kupiłęm to szkła z myślą że docelowo bede działał na FF i tak to sie dzisiaj stało. Na FF szkło jest idealne i mucha nie siada ale na cropie nie jest warte tych pieniędzy.
Używam tego szła z 50D i muszę powiedzieć tak:
AF poezja 100%/100
Ostrość rewelacja na f1,4 - zrobiłem 90% ślubnych/5%85/1,8 oraz 5% 15-85IS i zoom nożny coś pięknego powrót do czasów analogowych i większej radości z fotografowania (bliższe obcowanie z fotografowanym obiektem) - trochę to trudno opisać ale jak ktoś robi zdjęcia od podstawówki to będzie wiedział o co chodzi....Obiektyw wymaga poruszania się i szukanie ciągle nowych perspektyw co ma zasadniczy wpływ na materiał
Obiektyw pokazał nowe możliwości 50D - rewelacyjny sraw i iso 800/1600 żadnych zastrzeżeń
Sam zamierzam przejść na 6D ale jeszcze poczekam...
Jeżeli to inwestycja na przyszłość pod ff, to bierz. Mam to szkło od prawie roku. Statystyki w Lightroomie mówą, że przy reportażu wykonuję nim około 70 % zdjęć (mam 5 obiektywów). Ale to z pełną klatką. Pod cropem roi się mniej uniwersalny kąt widzenia. Jakość, obrazu i jakość wykonania rewelacja.
No nie wiem, dokładnie sprawdź
Canon EF 35mm f/1.4 USM L - Full Format Lab Test Report / Review - Analysis
jest to popularna i oceniana jako bardzo dobra strona testowania sprzętu.
Są wyniki dla FF oraz APS-C
jp