Odp: Rozjaśniacz szkieł +1ev
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
na Optycznych trwa ożywiona dyskusja na temat tego wynalazku
warto poczytać
jednak i bez niej wiadomo, że booster jest przereklamowany, przeszacowany, będzie drogim i chyba zbędnym "instrumentem"
Optyczni wydali (napastliwy i utrzymany w tonie sensacji) werdykt nie tknąwszy nawet tego konwertera - bardzo profesjonalne podejście. Ich problem polega na tym że w teorii strasznie na wszystkim się znają, tylko niekoniecznie na praktycznej fotografii (vide sample w testach).
Osobiście nie widzę niczego zbędnego ani przereklamowanego w szpeju, który potencjalnie daje mi funkcjonalność lustrzanki z matrycą małoobrazkową w malutkim, lekkim i niedrogim evilu. Rzecz sprowadza się zatem do weryfikacji skuteczności tego układu, stwierdzenia ew. mankamentów którymi producent nie raczył się pochwalić i dokonania bilansu plusów dodatnich i plusów ujemnych tego rozwiązania.
Trochę mnie zastanawia jeszcze jedna rzecz, po co do małego i lekkiego evila zamontować duże ciężko szkło? To ja już wolę do większej i cięższej lustrzanki przynajmniej trzyma się to lepiej, a te kilkaset gramów więcej dam jeszcze radę udźwignąć. Głębia ostrości zostaje ta sama więc, niby światła więcej, ale też większa matryca ma lepszą czułość, więc te więcej światła to na niewiele się zdaje. W poprawę jakości dla nowych obiektywów jakoś nie bardzo na razie wierzę, dla starych projektowanych pod analoga może, ale już takimi nie dysponuję.
Najtańsza nowa lustrzanka FF to w tej chwili koszt ok. 7500PLN - NEX z adapterem spokojnie zamknie się w 4 tysiącach. Prawie 4 klocki za nieco pewniejszy chwyt to trochę sporo, do tego nie wszystkie obiektywy lustrzankowe są duże i ciężkie. O tym jak się to sprawdzi w praktyce i czy nastąpi poprawa czy pogorszenie będzie można coś powiedzieć, jak będzie możliwość praktycznego przetestowania i bezpośredniego porównania z FF.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Trochę mnie zastanawia jeszcze jedna rzecz, po co do małego i lekkiego evila zamontować duże ciężko szkło?
A właściciele małych i zgrabnych szkieł systemu Canona FD czy Minolta MD czy Nikony Ais czy Pentaxy i te Pentaxy Limited - wszystko pod pełną klatkę. A szkoda było psuć ich kąty widzenia i plastykę na APS-C, teraz problem ten wydaje się rozwiązany - oczywiście jeśli pod tyle kombinacji zrobią te adaptery.
A szkła z EF - jak np. 24/2.8, 28/2.8, 35/2.0, 40/2.8 - pod EOS-M
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Najtańsza nowa lustrzanka FF to w tej chwili koszt ok. 7500PLN - NEX z adapterem spokojnie zamknie się w 4 tysiącach. Prawie 4 klocki za nieco pewniejszy chwyt to trochę sporo,
No to jest jakiś argument.
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
do tego nie wszystkie obiektywy lustrzankowe są duże i ciężkie.
Ale tych lekkich może poza kilkoma wyjątkami (np. 50f1.4) to chyba znajdą się odpowiedniki dedykowane. Choć z drugiej strony rozumiem, jak ktoś uzna, że dla tych kilku może być warto kupić taki konwerter.
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
O tym jak się to sprawdzi w praktyce i czy nastąpi poprawa czy pogorszenie będzie można coś powiedzieć, jak będzie możliwość praktycznego przetestowania i bezpośredniego porównania z FF.
To już pisałem - zobaczymy. Na razie nie jest to dla mnie ciekawa opcja, ze względu na brak wiary.
A optyczni ze swoim "newsem" przesadzili to fakt.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
A właściciele małych i zgrabnych szkieł systemu Canona FD czy Minolta MD czy Nikony Ais czy Pentaxy i te Pentaxy Limited - wszystko pod pełną klatkę. A szkoda było psuć ich kąty widzenia i plastykę na APS-C, teraz problem ten wydaje się rozwiązany - oczywiście jeśli pod tyle kombinacji zrobią te adaptery.
a myślisz, że plastyka po potraktowaniu tym konwerterem zostanie ta sama?
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
A szkła z EF - jak np. 24/2.8, 28/2.8, 35/2.0, 40/2.8 - pod EOS-M
A nie ma dedykowanych odpowiedników? Pod eos-m na razie nie ma, ale pod m4/3 coś podobnego się chyba znajdzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
a myślisz, że plastyka po potraktowaniu tym konwerterem zostanie ta sama?
A nie ma dedykowanych odpowiedników? Pod eos-m na razie nie ma, ale pod m4/3 coś podobnego się chyba znajdzie.
Tak to wygląda - masz przykładowe wyżej w wątku fotki.
A właśnie dedykowane odpowiedniki to już nie ten obrazek co z FF.
Mnie to kusiło by takie rozwiazanie dla FF kiedy można by podłączyć obiektyw od średniego formatu np Mamiya RB/RZ67.
Sam szukam teraz możliwości podłączenia obiektywów z centralną migawką do Canona tak aby korzystać z migawki obiektywu (dużo krótszy czas synchronizacji) .
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Prawie 4 klocki za nieco pewniejszy chwyt to trochę sporo, do tego nie wszystkie obiektywy lustrzankowe są duże i ciężkie.
Tak naskoczyłeś na Optycznych a sam nie zabłysnąłeś tą opinią ;) Naprawdę lustro vs. evil to tylko większy uchwyt ? ;]
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Najtańsza nowa lustrzanka FF to w tej chwili koszt ok. 7500PLN - NEX z adapterem spokojnie zamknie się w 4 tysiącach. Prawie 4 klocki za nieco pewniejszy chwyt to trochę sporo, do tego nie wszystkie obiektywy lustrzankowe są duże i ciężkie. O tym jak się to sprawdzi w praktyce i czy nastąpi poprawa czy pogorszenie będzie można coś powiedzieć, jak będzie możliwość praktycznego przetestowania i bezpośredniego porównania z FF.
Z tą poprawą bądź pogorszeniem to lekkie nadużycie. Pogorszenie musi nastąpić, a wynika to z budowy wszechświata. Nie mniej uważam to za super gadżet dla wszystkich posiadaczy szkieł EF i NEXów (a w przyszłości - mam nadzieję - NXów, czyli i mnie :)).
mam Nexa i szkła EF, ale jak narazie nie kręci mnie ten wynalazek