tylko niemcy i jeszcze 5dni. ihmo dojdzie do 700 usd. jak nie lepiej.
Wersja do druku
tylko niemcy i jeszcze 5dni. ihmo dojdzie do 700 usd. jak nie lepiej.
Ja mam szkla Contaxa w tym Zeissa i uzywam ich z Canonem. Efekty sa swietne o czym zreszta pisalem w kilku watkach na tym forum...
a sample jakieś?Cytat:
Zamieszczone przez Andee
Sample tez byly, ale wrzuce jeszcze raz, Zeiss Planar 1.7/50:
f1.7 tylko zmniejszone
f5.6 to samo
ładna plastyka obrazu. pierwsze bardzo naprawdę.
tak sobie czytam (wcześniej) o miękkich szkłach do Mamiyi. Nie używałem szkieł sekor C i KL, może są one miękkie. Ale mam nowsze szkła sekor Z do RZ i miękie to one nadzwyczajnie nie są. A chyba obiektywy KL i Z to te same w większości konstrukcje.
Zdjęcia z velvi to taka żyleta, że życzę tego wszystkim posiadaczom optyki, ze szczególnym uwzględnieniem optyki Zeiss Jena (byłem tam osobiście zresztą za czasów DDR by kupić obiektywy do praktiki)
Jaca, chodzi o te prostsze i tańsze starsze szkła sekora - czyli do RB. szkła Z to są najnowsze i napewno dużo lepsze. nie mniej z tego co się wypowiadali ludzie posiadający i Mamiyę 67 i hassela to szkło zeissa jest ostrzejsze, z tym, że Mamiya ma wiekszy format (w przypadku publikacji typu okladka z hassela musisz ten kwadrat ściąć) na tyle że jest to równoważne. podałem jeden link w tym wątku do strony, gdzie jest to opisane.Cytat:
Zamieszczone przez jaca
a a'propos zeissa to znalazłem teraz trochę materiałów nt. różnic poszczególnych serii szkieł do hassela (czyli CF CB C CFI CFE CT*). chyba zrobię u siebie podstronkę z materiałami etc. bo nie chce mi się tu wszystkiego wrzucać, i tak przeczytają to ze 2-3 osoby ;-)
wrzucaj, bo nie 2,3 - bardzo ciekawe te linki... juz od paru godzin czytam.
Dzięki
:-)
al
Al - ja i tak to wrzucę na stronę do siebie, bo przy okazji potłumaczę trochę tych rzeczy, zostawiając linki do oryginałów.
sytuacja z hasselem i zeiss'ami jest taka, że jest mało tego. to co jest nie jest w dobrych cenach. brakuje informacji. z hassela korzystała zawsze garstka ludzi. teraz przy ekspansji cyfrówek średniaki staniały do takich sum, że kupienie ich nie oznacza już kredytu ;-) w każdym razie tych starszych typu hassele 500CM czy mamiya RB67. to jest sprzęt praktycznie nie do zajeżdżenia dający niesamowitą plastykę obrazu. może po prostu czas na forum o średniakach w Polsce? bo jeszcze nie trafiłem na coś takiego u nas... w razie co służę miejscem...
bardzo chętnie bym na takim średnioformatowym forum posiedział.
I to forum nie tylo analogowym, ale i cyfrowym, bo praktycznych porad od użytowników przystawek do średniego formatu to nie widziałem nigdzie (w polskim języku).
to co jest ze sprzętu średnioformatowego na allegro itp. jest już teraz w dobrych cenach, a pewnie będzie i w jeszcze lepszych. Wiem bo kupowałem to nowe kilka lat temu przed erą cyfry - było o 400% droższe. Tak, tak, mam na to rachunki. Zresztą nowe w sklepach nadal kosztuje tyle. Jakikolwiek niewypasiony (ciemny) stałoogniskowy obiektyw (a innych w średnim formacie prawie nie ma) kosztował od 4 - 5 tysięcy wzwyż. Teraz mozna dostać za to pentaxa 6x7 z obiektywem, mamiye RB czy RZ z pryzmatem, hasellblada czy już komplecik mamiyi 645 z 2-3 obiektywami.
co do szkieł zeissa - jak się przymierzałem do hasselblada to stwierdziłem, że większośc obietywów do nich na giełdzie stodole w warszawie to antyki (srebrne) z kiepskimi powłokami. Te nowe szkło T* było o niebo lepsze, tylko że było niedostępne z drugiej ręki, a cena nowego może zabić.