a o budowie i właściwościach matryc też było na fizyce? Za moich czasów nie było, a za Twoich?
Wersja do druku
słuchajcie to co kto miał w szkole to jest nieistotne.... producent powinien w instrukcji zaznaczyć co szkodzi prawidłowemu funkcjonowaniu aparatu!!!! rzecz jasna nie ma pisać ze wylanie mleka jest złe itp. podanie współczninika wilgotności mówi sam za siebie i wybija wiele z głowy ale o działaniu laserów nie mam mowy a nie ejst to pierwszy aparat i powinni w końcu zwracać na to uwagę... widać nie boją sie ale ciekawe co by było jakby ktoś wygrał sprawe i masowo ludzie by się do nich zwracali w sprawie wymiany :P
niestety ale na ten czas walka raczej przegrana i tzreba się pilnować z tym g***em
Witaj
Możesz sprawdzić jak działa soczewka przez którą przechodzą promienie słoneczne skupiające się na dowolnym przedmiocie.
Pozdrawiam
Mirek
- - - Updated - - -
Witam
Instrukcja obsługi Canon eos 350D str 6: " nie kieruj aparatu bezpośrednio na słońce lub na inne zródło silnego światła, bo możesz uszkodzić aparat, a patrząc na silne światło przez celownik możesz uszkodzić sobie wzrok."
Dla mnie przekaz jest jasny.
Pozdrawiam
Mirek
Ale piszą w instrukcji:
To mniej więcej analogiczna sytuacja do twojego mleka i wilgotności.Cytat:
During Live View shooting, do not point the lens toward the sun. The sun's heat can damage the camera's internal components.
Zapewne niezbyt oczywista dla "przeciętnego zjadacza chleba"...
Powiem szczerze - niezbyt odpowiada mi robienie z Polaków takich idiotów jakimi są mieszkańcy USA, żeby trzeba nas było ostrzegać np. przed wkładaniem dziecka do mikrofalówki...
Cieszy mnie jednak to że nie jestem odosobniony w takim myśleniu :D.
- - - Updated - - -
Zamiast bluzgać to nie używać. Rozumiem że jak sobie zniszczysz wzrok laserem to też będziesz się tłumaczył że "w szkole nie było" - tyle że tu żadne wyłudzanie gwarancji od producenta nie pomoże.
Krótko mówiąc zasłanianie się niewiedzą w coraz bardziej skomplikowanych czasach jedyne komu może zaszkodzić to nam samym - bo na pewno nie korporacjom.
no ale tutaj jest jasno napisane słońce a nie ma wymienionych np. skupionych sztucznych źródeł światła... moze takie zaklejenie luki by coś dało
źle mnie zrozumiałeś bo ja laserów unikam jak ognia dlatego nie mam z nimi problemów ale nie raz człowiek musi bardziej sie skupić na ich unikaniu niż na robieniu zdjeć....
a w instrukcji 5D Mark III na str. 384 jest tylko informacja zeby nie zotawiać aparatu z podpiętym obiektywem na słońcu bo moze to spowodować pożar.. nic więcj na temat źródeł świata mogących uszkodzić aparat nie ma....
piszą notamiast o nieużywaniu rozpuszczalnika, o przykrywaniu aparatu tkaniną czy też o noszeniu aparatu na stytywie.. wiec dlaczego nie można by tu wkleić informacji o unikaniu skupionych źródeł światła??
piszą nawet o tym aby aparat trzymać z dala od dzieci bo pasek moze spowodować uduszenia dziecka.... nie no ja się bede upierał że informacja o laserach powinna w instrukcji byc