paluszki sa chyba najbardziej uniwersalne ;-) w kazdym kiosku do kupienia :-)
Wersja do druku
paluszki sa chyba najbardziej uniwersalne ;-) w kazdym kiosku do kupienia :-)
a i lampy błyskowe są na paluszki. Zawsze można by było mieć o jeden komplet więcej... chociaż pomysł użycia aku od aparatu też jest dobry... moze nawet lepszy...nie wiem ilu masz chętnych na swój wynalazek ale przy dobrej cenie też się skuszę :) o ile są wolne miejsca na zapisy ;)
ps. jesteś "Koleś" :D powodzenia!!
Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Patrz a mi sie udalo... baterie latwo sie wyciaga 8)
Tryb LIZUS ONCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Bo do tego trzeba być Wannabe
Tryb LIZUS OFF
;-)
Pozdr
AS
Coś utknęło w wmartwym punkcie ... Jak sie rozwija sprawa sterownika ???
Wiadomo coś więcej ???
Ja zastosowal bym zasilanie z dwoch baterii AAA:Cytat:
Zamieszczone przez arturs
sa male, wszedzie do dostania, maja stosunkowo duza pojemnosc (okolo 1000 mAh).
Wyswietlacz: dedykowane wyswietlacze do telefonow Nokia - tanie, latwo dostepne (allegro), male, oszczedne, do podswietlenia 6 LED'ami. Caly kontroller mozesz zrobic jako sandwicz wpinany pod wyswietlacz.
PS: Nie mozesz wylaczac calosci bo bedzie przestawiac ci sie czas. Pozostaje wyrafinowany powermanagement. Liczac na szybko, w konfiguracjie jakiej ja bym uzyl wychodzi mi cos kolo 10 µA w "snie" i 1..5 mA w trakcie pracy - czyli cos kolo dwoch lat na jednym zestawie bateri przy uzywaniu 10 min dziennie.
Witam..
Nie utknęło w martwym punkcie tylko trochę brak czasu... Dzisiaj akurat z fazy działającego prototypu przeszedłem do zamówienia płytek na pierwszą próbną serię - znajomi będą testować.. problem jest oczywiście w obudowie, jutro robię trzecie podejście do plotera laserowego żeby wyciąć pożądne dziury. Jak pisałem wcześniej to raczej hobbystyczne więc nie nastawiam się na miniaturyzację (typu - mikroobudowa, mikroamperowy pobór prądu), założenia jakie na tym etapie są zrealizowane to wyświetlacz PLED 2x16 do tego 4 przyciski i odbiornik podczerwieni.. i do tego koszyczek na paluszki. Próbną partię płytek będę miał w czwartek/piątek i w przyszły weekend pewnie już będzie coś prawie gotowego (w sensie złożonego sterownika). Cały projekt zresztą zamierzam upublicznić w postaci płytek drukowanych i opisu wykonania w gazecie "Elektronika Praktyczna" do którego czasem pisuję..
Pozdrawiam
Artur Starz
Gdybys potrzebowal tipow w tym kierunku, moge pomoc - dalsza gadka na PW.Cytat:
Zamieszczone przez arturs
Ciekawie sie robi. Trzymam kciuki Panowie. Dajcie znać jak się coś "urodzi". :)
Jaki czas? W takim kontrolerku nie ma zadnej potrzeby trzymania daty/godziny w czasie gdy nie jest uzywany - nic nie zaszkodzi jak sie zresetuje po wylaczeniu.Cytat:
Zamieszczone przez RadiB
To znaczy mowie o porownywaniu do Canonowego TC-80N3 caly czas.
Jesli w ten wlasny twor chcesz dorzucic zegarek, kalendarz, budzik itp to oczywiscie wolna wola ;)