Twoje pobudki do zmiany aparatu są co najmniej dziwne..
Nigdy bym nie zmienił d700 na 5dm2 ;]
Wersja do druku
Twoje pobudki do zmiany aparatu są co najmniej dziwne..
Nigdy bym nie zmienił d700 na 5dm2 ;]
Rozwinięcie czego? Analizować powodów dla których autor chce zmienić aparat nie będę. Dla mnie to takie "widzi mi się"
Co do samej zamiany, z mojego punktu widzenia, jedyną ewidentną różnicą pomiędzy tymi aparatami jest możliwość filmowania w 5dm2. Za to to z czysto fotograficznego punktu widzenia, d700 ma lepszy AF, jest szybsze, bardziej ergonomiczne i lepiej zbudowane. Fakt, że kolory potrafi wypluć dziwne, ale w RAW to kwestia odpowiedniego profilu, nic więcej.
Co do szkieł, wydaje mi się, że przynajmniej aktualnie Nikon idzie w lepszym kierunku, "magiczne szkła" też w ofercie posiada. A ceny to kwestia czasu.
Oczywiście to tylko moja opinia i nikt nie musi się z nią zgadzać.
Zgodzę się.
Może właśnie dlatego, pomimo tych zalet D700, Ci którzy zmieniają cenią po prostu bez wielkich zabiegów kolory z Canona.Cytat:
Fakt, że kolory potrafi wypluć dziwne, ale w RAW to kwestia odpowiedniego profilu, nic więcej.
Nie wiem jak w Nikonie, ale jak widziałem co jest z kolorem, kontrastem po podpięciu do mojej puchy 16-35L II i 70-200 2.8 IS to... robiło wrażenie. Aż nie chcę myśleć by nie zwariować co FF Canona robi z takimi szkłami jak 35L, 50L i 85L II.
Reasumując. Jak ktoś chcę coś w stosunku do czegoś z konkurencji to wybiera to co mu jest potrzebne.
nie no tutaj decyzja juz podjeta wiec nie ma o czym dyskutowac :)
michael_key no jasne, że są tacy ludzie. Ale to jest błędne myślenie ;]
5dm2 stricte reporterską puszką nie jest, wszyscy robią w RAW (podobno ;)), a tam kolor również poddawany jest obróbce.
Co do Lek, to mogę się wypowiedzieć tylko o 135/2 i 5tce ;)
domelek, jasne, że nie dla każdego światła i nie każdych warunków. Ale da się to ograniczyć do, powiedzmy 3
Moot^h, każdy robi co uważa za słuszne, aczkolwiek moja opinia tyczy się bezpośrednio Twojego "problemu"
W RAW kolory? Nie ma kolorów w RAW.Cytat:
5dm2 stricte reporterską puszką nie jest, wszyscy robią w RAW (podobno ), a tam kolor również poddawany jest o
Skrót myślowy, nie czepiajmy się ;)