Z góry sory za mały offtop.
Czytujemy forum? Szkła z USA z GW international SĄ NAPRAWIANE NA ŻYTNIEJ W RAMACH GWARANCJI:
http://www.canon-board.info/showpost...2&postcount=15
;)
Wersja do druku
Z góry sory za mały offtop.
Czytujemy forum? Szkła z USA z GW international SĄ NAPRAWIANE NA ŻYTNIEJ W RAMACH GWARANCJI:
http://www.canon-board.info/showpost...2&postcount=15
;)
uwielbiam być zmuszonym do powrotu do zakończonej dyskusji bo ktoś nie doczytał ze zrozumieniem o czym piszę... ;)
Jeśli sklepy (a jest takich masa na allegro) daje swoją gwarancję zamiast oryginalnego ews (czy to european czy international z usa) to chyba ma ku temu jakiś ważny powód. Nie wydaje mi się, żeby kupował szkła z dystr. europejskiej z oryginalną kartą EWS, po czym wyrzucał ją do śmietnika i drukował swoją, nie dającą kupującemu możliwości wysłania sprzętu samodzielnie na żytnią, do autoryzowanego serwisu Canona w PL. Dzięki brakowi oryg. gwarancji odsyłamy sprzęt nie do serwisu a do sprzedawcy nie mając wpływu na to, gdzie będzie naprawiony - może u Józka w warsztacie, może też na żytniej za pieniądze sprzedawcy ;)
Wskazuję jedynie różnicę, skąd mogą się brać różnice w cenach - lepiej pytać o oryginalne karty EWS bo jak wiemy z doświadczenia nawet najbardziej zaufanego, najpewniejszego sklepu może za tydzień równie dobrze nie być...
EOT
Dodam jeszcze kwestię dość istotną bo chyba nie uściśliłem jej zbytnio - w USA można kupić szkła tanie (z gwar. usa) i szkła drogie (z gwar. międzynarodową). Jakie są najczęściej sprowadzane, że wymagane jest wystawianie własnych kart gwarancyjnych? Pozostawiam już własnej dedukcji :)
Argumenty o wahaniach cen walut przyjmuje. Moj komentarz o pazernosci sprzedawcow byl uogolnieniem nie skierowanym do Ciebie - z powodu braku danych nie moglbym tak napisac, bo po ostatniej prosbie o podanie cen nie otrzymalem ich od Ciebie ;) Natomiast inny sprzedawca wycial mi taki numer - na jego stronie internetowej zlozylem zamowienie i dostalem potwierdzenie przyjecia zamowienia, a po dwoch dniach napisano mi ze anuluja mi to zamowienie bo nowy pracownik sie pomylil i wystawil bledna cene, a nowa jest o 450pln wyzsza od poprzedniej :evil: Takze prosze bez urazy.
To ja tez poprosze na PM wykaz "starych zapasow" :-)
Niestety za innych nie odpowiadam, co najwyżej za siebie. Co do ostatniej prośby o podanie cen... wybacz ale nic nie otrzymałem od Ciebie, zawsze staram się odpowiedzieć na każde zapytanie. Napisz raz jeszcze a odpiszę jak tylko będę mógł :)
to miłe że jest sprzedawca chętny sprzedać kalkulując cenę "do starych zapasów" a nie do zwyżkowego trendu na rynku :) Poznań to w ogóle miasto z dobrym podejściem do biznesu
- dosłownie kilka dni temu kupowałem lampę - mając do wyboru jechać przez pół miasta do lokalnego dystrybutora + zapłacić więcej vs otrzymać od dystrybutora z Poznania paczkę kurierską do domku i zapłacić mniej - wybrałem oczywiście poznaniaka :) tak trzymać !
Ogólnie to zauważyłem, że im droższe szkło tym bardziej ostatnio drożeje.
Weźmy takiego Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS II USM. W RTV Euro, kosztuje on na dzień dzisiejszy ponad 9,5k. A jeszcze miesiąc temu wyrwałem go za 7,7k. Oczywiście w innym sklepie, ale trend zmierza ogólnie do kwoty 10tyś.