A to lustrzanki na film za darmo rozdają? :)
Poza tym, kto powiedział, że zdjęcia IR trzeba robić lustrzanką.
Nikon 950, F/3.3, 1/30s, ISO80, filtr IR720nm.
Wersja do druku
Witam,
Dziś otrzymałam zamówiony filtr Massa IR 720. Mam lustrzankę Canon 500D i obiektyw 18-55mm. Kompletnie nie wiem, jak używać ten IR? Co mam ustawić w lustrzance? Wiem tylko, że trzeba ustawić na M, ale ile ISO, ile przysłony trzeba dać i ile sekund...? Tak żeby był efekt... Dzięki za rady z góry :)
Mam nadzieję, że ktoś mi odpowie na moje pytanie ;)
1. Zakładasz filtr na obiektyw.
2. Ustawiasz balans bieli z założonym filtrem, kierując obiektyw aparatu na zieloną roślinę.
3. Z tak ustawionym balansem bieli i z założonym filtrem robisz zdjęcia.
Musisz pamiętać, że ostrość w IR ustawia się inaczej niż w świetle widzialnym.
Co do ustawień, to każdy aparat łapie podczerwień inaczej, więc nie da się powiedzieć jak masz ustawić parametry ekspozycji, ale warto się trzymać pewnych zasad. ISO względnie niskie, co do przysłony to przy fotografowaniu przedmiotu w odległości 4m od aparatu na ogniskowej 18mm i przysłonie 4.5 uzyskujesz ostrość do nieskończoności, a czas... musisz sama dobrać, ale coś mi się zdaje, że z takim aparatem to co najmniej 30 sekund.
ustawiasz aparat na AV , bez załozonego filtra ustawiasz kadr i ostrość ,poczym nakrecasz delikatnie filtr IR ,przysłona nastawiona na ok f 11 ,aparat sam dobierze długość ekspozycji ,wszystko, w programie graficznym zdjecia konwertujesz do czarno-białych, dodam tylko ze do takiej fotografi nadają sie bardziej stare manualne obiektywy,np Helios za ok 50zł uzywany .Jesli chcesz próbować uzyskać jakies kolory na zdjeciach IR ustaw balans bieli na zieleń .
Niektóre obiektywy mają indeksy dla ustawiania ostrości przy fotografowaniu w IR.
np.czerwona kreseczka obok czarnej używanej standardowo.
Nie ma jednej odpowiedzi dla wszystkich typów aparatów i obiektywów.
Są instrukcje obsługi,jest literatura i net.oraz dużo prób i błędów.