Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Fotografia IR

Domyślnie Fotografia IR

Witam.
    Napiszę jak najkrócej,żeby nie przynudzać. Ostatnio spodobała mi się fotografia z użyciem filtra IR. Trochę poczytałem i zabrałem się do rzeczy. Gdzieś przeczytałem,że lepiej użyć aparatu z wyjętym filtrem z przed matrycy. A więc zakupiłem starą puszkę Canona D60 i wydłubałem go. Kupiłem filtr IR 850 na obiektyw i zaczęły się próby. No i tu zaczęły się schody. Ustawiłem balans bieli na kolor mocno zielony (trawa). Niby coś wychodzi,ale bardziej wygląda mi to na zdjęcia BW. Jedno jest pewne. Używając tego filtra na zwykłym 30D,musiałem naświetlać klatki parę sekund,natomiast w D60 bez filtra przed matrycą używałem 1/180 na ISO 400,więc różnica jest wielka.

Tutaj załączam dwa przykładowe zdjęcia,może wy coś poradzicie.Co zrobić,żeby chociaż niebo było niebieskie? Coś bardziej kolorowo by się przydało.

Nie wiem czy to dobre miejsce na takie pytanie,dlatego w razie czego proszę moderatora o przeniesienie tego postu w odpowiednie miejsce.

Domyślnie

tak,tak. Znam ten i jeszcze parę innych tutoriali,ale wolałbym wypowiedź kogoś kto kuma temat,niż jakieś linki

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja ustawiłem balans bieli wg. wzorca, zdjęło mi to dominanty czerwone i miałem jako takie żółtawo-niebieskawe kolorki. To, co widzisz na stronach www, to często efekt podmiany kanałów w photoshopie.

Ja aparatu IR używam tylko do czarno-bieli, mz kolor w tym to straszny kicz i paskudztwo

Moim zdankiem najlepiej nadający się do tego sprzęt, to jakiś Canon z Live-view (najlepiej z możliwością ustawiania ostrości w tym trybie), bo każde szkło ma inny punkt ostrości w IR, a w zoomach to się zmienia w zależności od ogniskowej. Sam używam 1000D i w łatwy sposób daje pieruńsko ostre, chociaż małe pliczki

Trzeba też uważać na słońce, bo od samych filtrów robią się brzydkie flary.

Pozdrawiam.

IMG_5427-Edit by _igi, on Flickr
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Coś już napisał Awatar 7osiem
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

tak tak znasz temat, linki itd a pytasz jak zrobic niebieskie niebo

dobre!)

Domyślnie

sorki 78,nie chcę być nieuprzejmy,ale pomyśl troszeczkę. Gdybym dał radę to zrobić to bym się nie pytał,to chyba oczywiste (choć jak widać nie dla wszystkich). Gdzieś robię błąd i chciałbym wiedzieć gdzie. Dlatego napisałem też jak ustawiłem balans i pokazałem jak wyszły te zdjęcia. Niestety nieba niebieskiego pomimo przestudiowania kilku tutków nie udało mi się zrobić. Czy to takie trudne do zrozumienia?

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Wziąłeś pod uwagę to, że tego typu fotki mogą być robione stosując
    dublowanie ujęcia bez filtra IR i „nakładanie” zdjęć w programie graficznym na siebie tak,
    aby tło z roślinnością było w podczerwieni a element inny (np. niebo ) pozostawał w naturalnej kolorystyce?

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Metoda z linka działa. Kanał czerwony podmieniamy z niebieskim, jeśli chcesz, mogę podesłać na maila odpowiednią akcję do ps-a
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

dziobolek-o tym nie pomyślałem,dzięki za uwagę

_igi-jeżeli możesz,to podeślij,będę wdzięczny.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stonberg Zobacz posta
    dziobolek-o tym nie pomyślałem,dzięki za uwagę

_igi-jeżeli możesz,to podeślij,będę wdzięczny.
    Podeślij mi, jak możesz, maila na pw, to ci to wyślę.

Metoda z nakładaniem normalnego zdjęcia jest bardzo uporczywa, raz, że trzeba założyć drugi aparat z tym samym obiektywem i ustawić go w ten sam sposób, to później musimy to połączyć, a w większości motywów pod IR (drzewa, krzaki), nie da się zrobić dwóch identycznych klatek. Też kiedyś o tym myślałem, ale szybko mi przeszło

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów