Odp: Canon 5d MkII problem z AF
Pozwolę sobie deczko odkopać temat. Ilości moich nieostrych zdjęć doszukiwałem się do tej pory w moich obiektywach marki Tamron, które przy nieco gorszym świetle jeździły po całym zakresie szukając ostrości. Przyszedł czas na inwestycję zamieniłem szkła na elki i tutaj dla przykładu załączam zdjęcie z ostatniej imprezy. Kadr niby ładny, ale co z tego jak spora ilość zdjęć jest zwyczajnie nieostra!
Winy zaczynam się doszukiwać w swoim body i jeżeli tak poradzicie aparat wyląduje w serwisie.
Czas niby dobry, a zdjęcie jak na załączonym obrazku, zdjęcie zdjęte z karty, bez żadnych modyfikacji na komputerze. Tryb AF One-shot, jedyny punkt, którego można używać w 5DMKII czyli środkowy i taka kiszka.
Będę wdzięczny za jakieś porady.
Odp: Canon 5d MkII problem z AF
Trudno mi sobie wyobrazić, że w takich warunkach środkowy punkt AF 5D2 nie złapał ostrości w kontrastowym punkcie (koszula), może punkt AF widział tylko gładką dłoń?
Kilka dni temu zrobiłem 40 zdjęć biegającemu dziecku 5D2 (AF servo) + 50 1.4 USM wszystkie na F1.4. Otrzymałem 38 zdjęć idealnie w punkt, co ciekawe ponad połowa zdjęć na skrajnych punktach AF (nie chciałem centralnych kadrów).