Idąc dalej mam nadzieję, że zawodowcy nie zapominają być amatorami, bo wtedy trochę ich żal, bo amator to nic innego jak "MIŁOŚNIK". Po co pracować z własnego wyboru w czymś co cię męczy:-P
Wersja do druku
Przelicz kasę i na serio... kup Tamrona 17-50 2.8, Canona 50 1.4, spawareczkę 580 EXII lub 430 EXII, jak starczy to coś dłuższego, ale... na raty kup puszkę.
Puszkę zostaw na koniec.
Uporządkowując: DRUSS - przyjmij znaną i stosowaną systematykę podziału formatu matrycy w aparatach fotograficznych.
Przy zakupie sprzętu pomyśl:
- co danym obiektywem / aparatem chcesz fotografować
- co z danym obiektywem / aparatem chcesz robić za czas kilku, kilkunastu miesięcy, kilku lat...
Przy wyborze Swoich zabawek kieruj się przede wszystkim zasadą, że z dobrego body słaby obiektyw nie wyciągnie jego możliwości. Jeżeli masz obawy to kup na początek nowe - prostsze body i dobre obiektywy / dobry obiektyw. Czy kupować używane? Zawsze należy sprawdzić. Koledzy i Koleżanki z CB napewno Ci pomogą w wyborze danego egzemplarza. Jest osobny, bardzo pomocny wątek. Oczywiście używane = mniejsza gwarancja lub jej brak (czytaj: jest ryzyko - jest zabawa). 40, czy 70 tysięcy klapnięć to nie jest kres możliwości migawki; wczoraj widziałem 40D z licznikiem 112 tysięcy. Lampę: tak. 580 EXII. jej nie będziesz tak szybko sprzedawał.
Podsumowując: po kolei szkło, body, lampa.
Dobrej zabawy.
Hmmm moze pogon za tym lepszym body bylo przez to ze znajomy ma ta 40D i chcialbym mu dorownac z tym...no nie wiem.
Faktycznie moze lepiej wziasc slabsze body i tansze a pojsc w lepsze szkola.
Jakie szkla ? napewno jeden z wieksza ogniskowa ~200 zeby bylo.
Ok a wiec jakie body ?
Moze znacie jakas dobra strone z ktorej mozna zamawiac (raty musza byc) badz zobaczyc ten sprzet.
ja Ci proponuje http://www.eltkom.pl/
Canon 70-200 f/4
A może właśnie 40D?Cytat:
Zamieszczone przez potem
dokladnie to samo mialem powiedziec, bo to onanizowanie sie FF zaczyna mnie denerwowac ,
Canon ma raptem 3 lustrzanki FF Nikon tez 3 , sony 2 - a te wyzsze modele poza zasięgiem finansowym 90% zagladajacych na forum.
Rozumiem ze ekscytujemy się ff, ale jak widać są wsrod nas użytkownicy z nieco chudszym portfelem lub tacy, ktorzy poprostu nie chca wydawac tyle kasy na sprzet foto po to tylkoaby miec FF.
Rozumiem, serią XXd nie można zarobkowo focić do kotleta,??
Czytam Forum dosc dlugo i wielu uzytkownikow robi ciekawe fotki 20, 30, 50, 60, 7-kami a to wszystko niejest ff.
Wiec Pytanie skąd w niektórych tyle "foto-homofobii".??
Powstał mit :twisted: Teraz powstaje drugi mit, że tylu jest cropofobów? Większość kolegów/koleżanek korzystających z dobrodziejstw pełnej klatki nie twierdzi jakoby tylko FF dawało możliwość zarobkowania i tylko posiadanie 5D czy jedynki czyniło z kogoś profi. Natomiast to, że ktoś tak uważa - cóż - ma do tego prawo, mamy w końcu wolność poglądów :-D
Pozdrawiam.
canon 600d+canon15-85+canon 50mm/f1.8
Na początek wystarczy. Jak trochę pofocisz będziesz wiedział czego brakuje.