stormur - jak czytam Twoje posty od początku tego testu zrobionego przez Cichego to zastanawiam się czym Ty się zajmujesz na co dzień... bo brzmisz jakbyś pracował w dziale technicznym Elinchroma albo Hensela ;)
Wersja do druku
stormur - jak czytam Twoje posty od początku tego testu zrobionego przez Cichego to zastanawiam się czym Ty się zajmujesz na co dzień... bo brzmisz jakbyś pracował w dziale technicznym Elinchroma albo Hensela ;)
Z przedłużaniem kabli to nie jest taki łatwy temat. Im dłuższy kabel tym większa utrata mocy. W generatorach prąd pod wysokim napięciem "biegnie" sobie bezpośrednio na palnik w główce. Podejrzewam, że tym mogła być pokierowana decyzja producenta. Poza tym mówicie o wieszaniu główki na boomie, to jest przecież generator plenerowy(akumulatorowy) ciągacie ze sobą statywy typu boom w plener? Mnie się nigdy nie chciało no ale ja to leniwy jestem
Cichy super teścik odpowiedział na wszystkie moje pytania.
Az tak dobrze to mi sie nie wiedzie :) Ale jestem otwarty na propozycje :):):)
Na codzien NIC nie robie :mrgreen: . I nie przeszkadza mi to wcale. Nie czuje sie tez winny. Ani odpowiedzialny.
Robie cos od czasu do czasu. Jak to freelancer ;)
Dodatkowy kabel faktycznie zabiera nieco mocy ( +5m ok 0.5 EV - z mojego doswiadczenia ). Czasem taki kabel to przyjaciel, czasem wrog...
Boom to 1y statyw jaki ze soba zabieram. Reszte mozna do drzew poprzypinac :mrgreen:
[/QUOTE]Jakoś nie zauważyłem w opisie Fomei mini słowa "profesjonalna". PRO to jest Fomei Panther PRO, przynajmniej ja tak to odczytuję.[/QUOTE]
Odniesienie do "Fomei Panther Pro" jest proste i klarowne ( ja to tak odczytuje ). "tym razem oprocz...." czarno na bialym ( tzn zalezy jak ktos ma skalibrowany monitor ;) ) .
Poza tym zaryzykuje : NIC z Fomei nie jest profesjonalne... . No to sie zacznie.... ;)
Ale : niech mi ktos wskaze znane studio / fotografa ( nie liczac moze popularnych blogerow ) , ktorzy uzywaja NA PLATNYCH ZLECENIACH czego innego niz wyzej wspomniane przeze mnie profesjonalne firmy produkujace oswietlenie studyjne. Umownie pomijamy swiatlo stale ( bo nie o nim byla mowa ).
Profesjonalna firma ma SWOJ BAGNET. To na poczatek...
---------
Tylko to wszystko moze ( ale nie musi , mimo ze prawda ) byc o kant pupy potluc... Dobre zdjecie mozna zrobic sprzetem bardziej niz przecietny.
Tylko nikt z agencji jakos tym z przecietnym sprzetem zlecen nie daje ... 1/3000 to nie regula, tylko wyjatek ( tak jak zakwalifikowanie Tyszki do kilkunastu wybitnych fotografow mody na "Swiat Obrazu" , a pominiecie np Bensimone'a ... niektorzy sie w grobach przewracaja ... . )
Swoja droga widzialem kiedys fajna reklame 911 : "czy jak byles malym chlopcem marzyles o tym aby prowadzic Nissana albo Volkswagena ???" ....
Dla mnie to tak jak chciec miec Fomei... Ale ja jestem reakcjonista ;)
Ehh, przeczytałem sobie fajny teścik, wielkie dzięki za chęci! Do tego osiągnąłem wyżyny cierpliwości i przeleciałem bajubaju pana szanownego stormura, więc za to (drugie) chciałbym dostać nagrodę za wytrwałość w czytaniu tego typu rzeczy :P - odpowiedź na pytanie:
Wszędzie jest napisane, że to coś ma 9-stopniowy zakres regulacji mocy. Nawet tutaj Cichy pisał o tym (we fragmencie o akumulatorze). Jak to się ma do tezy o min. mocy 150Ws? To jest 9 stopni, czy nie ma? Jakie to stopnie i czego one dotyczą?
Drugie pytanie: czy jest na sali posiadacz, który latał z tym samolotem? Chodzi oczywiście o niebezpieczeństwo, że zostaniemy posądzeni przez nadgorliwego celnika o wnoszenie na pokład samolotu bomby, czy innego urządzenia elektrycznego, siejącego zniszczenie i pożogę.
W zasadzie to pytanie to dotyczy każdego tego typu sprzętu, ale (jeżeli dobrze kojarzę) kluczową sprawą w dziedzinie 'udobruchania' celnika może być możliwość wyjęcia bezpieczników [?!?!?] ze sprzętu, co już będzie cechą konkretnego urządzenia.
Doszukałem się informacji n/t tych 9-stopni regulacji. To nie ma nic wspólnego z 9EV - jest to 9 kroków regulacji, w zakresie, o którym napisał Cichy.
Trochę odkopie temat. Chociaz blyskanie w plenerze chyba cały czas to gorący temat.
Dziwne Cichy, że wyszła Ci taką mała różnica w mocy miedzy 600ws a systemówka.
Ja nabyłem kilka dni temu Jinbei HD-600v i wczoraj pobawilem sie w porownanie z 580ex II.
W czasach do 1/200 czyli bez HSS wyszło mi ze Jinbei jest nieco ponad 8 razy mocniejszy. Przejście w HSS zwiększyło różnice o kolejne 1EV. Czyli 580ex na pełnej mocy błysnął podobnie jak Jinbei na 1/16 mocy. A to oznacza ze potrzeba 16 lamp 580ex aby błysnąc tak mocno jak Jinbei.
Przy testach palnik 580ex ustawiłem na 24mm bo takie ustawienie mniej wiecej odpowiadało kątowi swiecenia Jinbei że standardowym kloszem.
Myślę ze w praktyce z modyfikacjami różnica bedzie jeszcze większa. Niestety mam trudności w znalezieniu chętniej modelki na sesje we Wrocławiu.