witam, to mój pierwszy post na tym Forum. nie ukrywam, do tej pory używałem nikona (do fotografowania, a nie doznań sprzętowo onanistycznych:-). na wieść o zbliżającej się premierze D200 szybko pozbyłem się starego cyfrowego lustra czekając na pierwsze sample z nowej puszki. obserwując kiepskie zdjęcia (nie wiem, ale najpierw należałoby nauczyć się ich robienia) i dyskusje na forum nikona zdecydowałem się na systemową przesiadkę. skłonił mnie do tego również fakt, że lampa SB-80DX (dedykowana głównie do cyfry) nie realizuje z nowym aparatem pomiaru D-TTL - porażka. po nowym roku miałem zamówić dwie e-L-ki w odpowiednich ogniskowych i body, a nikonowską szklarnię (dosyć okazałą) puscić w niepamięć na allegro. jednak teraz znów się zastanawiam, bo widzę, że fotki nie są takie złe, jak to przedstawiają nikoniarze na swoim forum. jako pejzażystę interesują mnie niskie czułości, które w D200 prezentują się przyzwoicie. póki co, chyba należy jeszcze poczekać z poważniejszymi decyzjami i ocenami nowego aparatu, ponieważ jest na to, mz nieco za wcześnie. w każdym badź razie z doborem sprzętu m-ki canon nie będę miał żadnych problemów. pozdrawiam