Stawiam skrzynkę wódki jeśli dasz mi PDFa, który mi w ten sposób "zablokuje" (lekko "poprawionego") gv pod Linuxem :)Cytat:
Zamieszczone przez Metus
Wersja do druku
Stawiam skrzynkę wódki jeśli dasz mi PDFa, który mi w ten sposób "zablokuje" (lekko "poprawionego") gv pod Linuxem :)Cytat:
Zamieszczone przez Metus
Ale w interesie Canona.jp jest, żeby na stronie centralnej były instrukcje we wszystkich językach :>Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Dla uspokojenia dodam, że kontroler działa (porty wbudowane), ale śledzi już nie wpinałem. A sklep odrzucił reklamację, bo uszkodzenie jest "mechaniczne" :lol:Cytat:
Oj, kurde nie strasz.. ja ostatnio podłączając płytę do gniazd w obudowie założyłem że pinout jest jakiś standardowy... :-)
Jak widać tak nie jest :) Gdyby było inaczej, to te instrukcje by były - można różne rzeczy mówić o tej firmie, ale nie to, że nie potrafi zarabiać pieniędzy ;-) Lub też potencjalny zysk z takich instrukcji nie usprawiedliwia wydatków.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Canon jp może nawet nie podejrzewać, że na stronach .pl nie ma instrukcji. ;)
Jestem przekonany, że bardzo dokładnie wiedzą.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Taka jest polityka wielu koncernów, które mają roproszoną sieć dystrybucji, a przedstawicielstwa narodowe utrzymują się ze sprzedaży na własnym rynku.
Inaczej nie dałoby się utrzymać tak różnych cen w zależności od rynku. A towar jest tyle wart, ile zapłaci klient. W Polsce burżuje płacą więcej, niż biedni amerykańscy farmerzy. Bo w Polsce jest tylko kilku burżujów, a w Stanach mnóstwo farmerów.
No comments ..., ale taki jest współczesny świat.
Nikt nie obiecywał, że będzie lekko.
Pozdrawiam
UWAGA !!!
=======
Następna moja wypowiedź została przeniesiona bez mojej zgody przez muflona do innego wątku -->http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7498
Czy potrafisz konkretnie podać gdzie i w jakiej cenie można legalnie i zgodnie z prawem nabyć taką instrukcję?Cytat:
Zamieszczone przez SAM
Prowokacja Ci się udała, ale tak mniej serio ;-) to wydaje mi się, że jednak jest jakaś różnica pomiędzy kradzieżą sprzętu, a podaniem linka do instrukcji.
Jeśli komuś ukradniesz sprzet, to ten ktoś go juz nie ma - jest poszkodowany; natomiast otrzymujący linka do instrukcji być może nawet jej nie "ukradnie" (ściągnie), a jedynie otworzy i skorzysta z zawartych w niej informacji i wtedy sytuacja przypomina raczej pożyczenie sprzętu, a nie kradzież.
Mozna. Drogo jak pies (kilkaset zl. zdaje sie), ale mozna manual kupic w Canon PL - cena jest specjalnie ustawiona w zaporowy sposob, zeby "zachecic" do kupowania sprzetu w polskiej dystrybucji, Chyba ktos kiedys pisal o tym na forum.Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
Oj, wchodzisz na sliski grunt. Na kradziez oprogramowania masz takie same poglady?Cytat:
Nie wiedziałem. Przeszukałem wcześniej polską strone Canona, ale nic na ten temat nie znalazłem. Dzwonić nie bedę - wierzę na słowo.Cytat:
Co do gruntu, to zwracam uwagę, że napisałem to trochę z przymrużeniem oka ;-) Oprogramowania nie chciałbym mieszać do tego tematu.Cytat:
Wracając więc do tych kradzieży instrukcji, to ja bym jednak zdecydowanie bardziej potępił sprzedających ksero na Allegro, bo to jest dla mnie ewidentny przypadek czerpania korzyści (kradzieży) z cudzej własności intelektualnej i ten proceder moim zdaniem narusza prawo zdecydowanie bardziej, niz podanie komuś linka do instrukcji znajdującej się na dodatek na obcym serwerze (choć dopuszczam myśl, że i to moze nie do końca być zgodne z prawem).
Ja bym sie tez za to zabic nie dal ;-) ale cos mi dosc mocno dzwoni w tym temacie.Cytat:
Tu sie w 100% zgadzam. Tyle ze jest to roznica miedzy "zly" i "gorszy" :roll:Cytat:
Oczywiście, że można kupić w Canon Polska np. instrukcje do lamp 70 zł, instrukcja do 350D 260 zł. Są i czekają na klientów, normalne drukowane książeczki.Cytat:
Co do tego, czy się kradnie czy użycza, to najważniejsze jest kto ma prawa własności. A do instrukcji prawa ma Canon Polska.
To jest trochę tak jak z fałszowaniem pieniędzy, też nie musisz ich ukraść, produkujesz nowe i wprowadzasz do obiegu.