Do poruszenia tego tematu (chyba kij w mrowisku) skłoniło mnie to, że wraz z ostatnio nabytą lampą nie dostałem od razu instrukcji w języku polskim.
Po kontakcie z panami z Canon Polska, którzy powątpiewali w ważność mojej karty gwarancyjnej (wystawionej przez Canon Polska) zacząłem się zastanawiać nad prawem posiadacza aparatu do posiadania instrukcji w swoim języku narodowym.
I moje wnioski są takie:
1. Każdemu należy się instrukcja w języku kraju w którym był kupiony sprzęt (bez wyjątków).
2. Jeżeli producent (abstrahując od Canona) upublicznia swoje instrukcje, to oczywiście każdy może się z nimi zapoznać, wydrukować, itd., itd.
3. Jeżeli warunek z punktu 2 jest nie spełniony, to wszelkie upublicznianie takich instrukcji przez osoby nieuprawnione przez producenta (np. na tym forum) mogą być sprzeczne z prawami własności, autorskimi, własności intelektualnej, itd., itd.
W mojej opinii jeżeli Canon Polska nie wyraził zgody na publikację tych instrukcji na tym forum, to nie powinny one tu być zamieszczane.
Na tym forum znajdują się całe wątki poświęcone jakości serwisu Canon-a w Polsce, gdzie autorzy powołują się na słabe przestrzegania praw konsumenckich.
Oczywiście, jeżeli chcemy wymagać swoch praw, to sami nie powinniśmy omijać praw innych. Niech działają w obie strony.
Chyba, że zgodzimy się z opinią o polskim rynku jako bardzo mocno egzotycznym, a wtedy stwierdzenie "macie takiego dystrybutora na jakiego zasłużyliście" będzie bardzo adekwatne.
Pozdrawiam