Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 75

Wątek: Polskie instrukcje - czy się nam wszystkim należą ?

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie Polskie instrukcje - czy się nam wszystkim należą ?

Do poruszenia tego tematu (chyba kij w mrowisku) skłoniło mnie to, że wraz z ostatnio nabytą lampą nie dostałem od razu instrukcji w języku polskim.
    Po kontakcie z panami z Canon Polska, którzy powątpiewali w ważność mojej karty gwarancyjnej (wystawionej przez Canon Polska) zacząłem się zastanawiać nad prawem posiadacza aparatu do posiadania instrukcji w swoim języku narodowym.

I moje wnioski są takie:
    1. Każdemu należy się instrukcja w języku kraju w którym był kupiony sprzęt (bez wyjątków).
    2. Jeżeli producent (abstrahując od Canona) upublicznia swoje instrukcje, to oczywiście każdy może się z nimi zapoznać, wydrukować, itd., itd.
    3. Jeżeli warunek z punktu 2 jest nie spełniony, to wszelkie upublicznianie takich instrukcji przez osoby nieuprawnione przez producenta (np. na tym forum) mogą być sprzeczne z prawami własności, autorskimi, własności intelektualnej, itd., itd.

W mojej opinii jeżeli Canon Polska nie wyraził zgody na publikację tych instrukcji na tym forum, to nie powinny one tu być zamieszczane.

Na tym forum znajdują się całe wątki poświęcone jakości serwisu Canon-a w Polsce, gdzie autorzy powołują się na słabe przestrzegania praw konsumenckich.

Oczywiście, jeżeli chcemy wymagać swoch praw, to sami nie powinniśmy omijać praw innych. Niech działają w obie strony.

Chyba, że zgodzimy się z opinią o polskim rynku jako bardzo mocno egzotycznym, a wtedy stwierdzenie "macie takiego dystrybutora na jakiego zasłużyliście" będzie bardzo adekwatne.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez SAM ; 15-12-2005 o 20:49

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Canon Polska do pudełka ze sprzętem wkłada kartę gwarancyjną , oraz instrukcję obsługi po polsku . Zdarzały się sytuacje , że zapomnieli coś włozyć ( np . Instrukcję ), ale to już sprawa sprzedawcy by dopełnił obowiązków wynikających z przepisów sprzedaży na terenie RP .

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

SAM, jeśli dokumenty które publikujemy w niezmienionej formie (z logo producenta, oryginalną formą i treścią) nie zawierają klauzuli o zakazie publikacji i kopiowania, to nie łamiemy żadnych przepisów. Co więcej, ponieważ producent umieszcza je w dziale download na swojej stronie i umożliwia wejście w ich posiadanie wszystkim a nie tylko właścicielom sprzętu producenta, to w domyśle nie ma ograniczeń w dostepie do takich dokumenów.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Jeśli chodzi o sprzęt kupiony oficjalnie w Polsce - to tak, chyba nawet jest jakiś przepis który nakazuje dołączanie instrukcji po polsku. Przy czym jest to chyba jakoś tak dziwnie sformułowane, czytałem kiedyś, że sprzedawca może to obejść np. "instruując" nabywcę przy zakupie ;-)

Jeśli chodzi o zeskanowane polskie instrukcje dostępne w sieci - tak, niestety jest to złamanie praw autorskich, majątkowych, co kto tam chce. I firma nie ma obowiązku takich instrukcji w sieci udostępniać, co więcej nie do końca leży to w ich (Canon PL, nie Canon) interesie - ostatnio była o tym fajna dyskusja na p.r.f.c ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Sprzedawca ma obowiązek dołączyć instrukcję w języku urzędowym kraju w jakim się znajduje.. tak mniej więcej mówi prawo...

prawo prawem a realia... nie ta bajka..
    pozdrawiam
    Metus

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    SAM, jeśli dokumenty które publikujemy w niezmienionej formie (z logo producenta, oryginalną formą i treścią) nie zawierają klauzuli o zakazie publikacji i kopiowania, to nie łamiemy żadnych przepisów. Co więcej, ponieważ producent umieszcza je w dziale download na swojej stronie i umożliwia wejście w ich posiadanie wszystkim a nie tylko właścicielom sprzętu producenta, to w domyśle nie ma ograniczeń w dostepie do takich dokumenów.
    Sorry, ale ja na stronie Canon Polska nie znalazłem żadnych instrukcji w jęz. polskim do ściągnięcia, tylko broszurki reklamowe. Może nie trafiłem na odpowiednią podstronę. Jeżeli są, to proszę o link.
    Natomiast jeżeli ich nie ma (wersji polskich) to fakt otrzymania takiej instrukcji wraz ze sprzętem, nie upoważnia nikogo do jej dalszej publikacji.

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Publikowanie i udostepnianie dokumentow bez zgody autora to jest lamanaie prawa i co do tego nie ma watpliwosci. Jak kupujesz gazete w kiosku to tez nie masz nigdzie napisanej informacji o tym co mozesz z nia zrobic (i tu kojarzy mi sie WC ) ... ale sprobuj ja skopiowac i na miescie porozdawac - to samo z ksiazkami.

Pewne sfery sa chronione prawem i wcale nie musisz umieszczac klauzul o ich ochronie - to gwarantuje cie prawo.

A co do samej instrukcji to powinna byc dostarczona wersja wydrukowana i/lub elektroniczna bo nie kazdy (niestety) musi znac jeden z jezykow: angielski, niemiecki, francuski lub hiszpanski ... czyli 4 najbardziej popularne. Zreszta co tu tez ukrywac "Polacy nie gesi ..." i powinno byc tez po polsku.
    Ostatnio edytowane przez AGO ; 16-12-2005 o 10:55
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SAM
    Sorry, ale ja na stronie Canon Polska nie znalazłem żadnych instrukcji w jęz. polskim do ściągnięcia, tylko broszurki reklamowe. Może nie trafiłem na odpowiednią podstronę. Jeżeli są, to proszę o link.
    Jeśli ich tam nie ma, to problem oczywiście istnieje. Nie korzystam z działu download, pisałem w szerszym ujęciu. Choć coś mi się tłucze po głowie, że strona w USA ma manuale na stronie.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AGO
    Publikowanie i udostepnianie dokumentow bez zgody autora to jest lamanaie prawa i co do tego nie ma watpliwosci. Jak kupujesz gazete w kiosku to tez nie masz nigdzie napisanej informacji o tym co mozesz z nia zrobic (i tu kojarzy mi sie WC ) ... ale sprobuj ja skopiowac i na miescie porozdawac - to samo z ksiazkami.
    w twoim przykładzie są dwie istotne różnice w stosunku do mojej wypowiedzi.
    Po pierwsze gazety czy książki nie są za darmo, po drugie zazwyczaj posiadają jednak znaczek Copyright lub kwestię "all rights reserved". Gdyby była ona niepotrzebna, nikt by jej nie pisał.

Po drugie, napisałeś bez zgody autora, a ja napisałem, że jeśli producent udostepnia darmowy download to domyślnie wyraża zgodę na rozpowszechnianie danych treści (w niezmienionej formie of coz)

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

w twoim przykładzie są dwie istotne różnice w stosunku do mojej wypowiedzi. Po pierwsze gazety czy książki nie są za darmo,
    Zapłaciłeś za nią, osobno za jej napisanie (Canon JP), za jej przetłumaczenie (Canon PL), zostało to wliczone w cenę aparatu. Na tym świecie nie ma nic za darmo ;-)
    po drugie zazwyczaj posiadają jednak znaczek Copyright lub kwestię "all rights reserved".
    Hmm..
    Ta instrukcja jest własnością firmy canon Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Mołdawskiej 9. Instrukcja nie może być powielana, transmitowana, przetwarzana, wprowadzana do systemów informacyjnych ani tłumaczona na jakikolwiek język i w jakiejkolwiek formie bez uprzedniego pisemnego zezwolenia Canon Polska Sp. z o.o.
    Zwracam uwagę: Canon Polska, nie Canon Inc. To prawie taka sama różnica jak Canon i Nikon ;-) A na ostatniej stronie też jakiś (c) się wala.

Po drugie, napisałeś bez zgody autora, a ja napisałem, że jeśli producent udostepnia darmowy download to domyślnie wyraża zgodę na rozpowszechnianie danych treści (w niezmienionej formie of coz)
    Oczywiście - dlatego podanie linka do instrukcji w PDF umieszczonej na stronie producenta jest w 100% koszerne i cacy

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów