Uploadują się, zaraz zapodam link.
EDIT:
:arrow: http://www.sendspace.com/file/by7ln6
EOS 5D Mk I, 24/2.8 i 20/2.8, f/2.8, f/4 i f/5.6
Wersja do druku
Uploadują się, zaraz zapodam link.
EDIT:
:arrow: http://www.sendspace.com/file/by7ln6
EOS 5D Mk I, 24/2.8 i 20/2.8, f/2.8, f/4 i f/5.6
Od siebie dodam że miąłem 35/2 i jakoś mnie nie zachwyciło:/
Za to 28/1.8 spodobało się i zostało.
Pucha to crop.
Jeśli chcesz robić zdjęcia tam gdzie jest mało światła bez gadania stałki.
Dzięki MacGyver, 20/2,8 bo ta ogniskowa mnie interesuje na 5D przy f2,8 Malina:) Przymierzam się do tego szkiełka ale na razie na 50D choć kusi mnie Sigma 20/1,8 sam nie wiem. Czytam, oglądam i poluje na jakąś okazję..:)
Pozdrawiam
14mm to juz na prawde szeroko...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dzieki McGyver za sample, z calego zamieszania zapomnialem podziekowac.
budzet mi chwilowo wyszczuplal i jeszcze nie wiem co kupie bo mialem zamiar 20 2.8 i 28 1.8
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Krew by to jasna... starczy mi w tym miesiacu kasy na 20 2.8 i 28 1.8 ale zostanie 500zl to kwietnia :D do tego inne wydatki..ehhhh...
warto doplacic do 28 1.8? powiedzcie ,ze nie, powiedzcie kategorycznie, ze nie. Najdurniejsze jest to, ze mialem to szklo kupe czasu ale na cropie. Moze jakas uczynna bestia z Krakowa pozyczy na wspolnym plenerze?
Jak co komu, mi 35/2 nie podeszło a 28/1.8 już tak:)
Po przesiadce na 5D żądne zdjęcie z 28/1.8 mi się nie podobało. Szybko decyzja o sprzedaży i juz nigdy więcej tego szkła. Wczoraj kupiłem 35L i jest jakby trochę lepiej :)
Ja z przesiadką na FF jeszcze poczekam - niech mi się szklarnia rozbuja ;)
Tak poza tym, to miałem okazję testować kilka PIĄTEK. Podpięta do 28/1.8 (którego chciałem kupić) dawała dziwny obrazek taki..., no nie podobał mi się. Jednak moja 28/2.8 już o niebo lepiej wypadała na piątce. Jak na tak stare szkło jednak daje sobie dobrze radę ;)
Optycznie w testach 28 2.8 wypada lepiej niż 28 1.8, ale nie dla wszystkich właściwości optyczne są najwazniejsze. Jak ktoś się potem znęca bardzo w PS nad zdjęciem to wielu rzeczy nie widać.Są też inne argumenty za i przeciw 28 1.8.
Dla mnie było to świetne szkło i w zupełności jakość optyczna mi odpowiadała. Ostro, szybki AF i całkiem ładny bokeh. Cena - rzecz gustu - dla mnie w tej cenie nie było nic lepszego o podobnej ogniskowej. Poza tym to świetna proteza zastępująca jednocześnie 24L i 35L. 1,5tys vs 10 tys. Takiemu rozwiązaniu można wiele wybaczyć :)