To że robisz ostre zdjęcia na 200mm@1/30 nie znaczy że każdy tak zrobi. Znam osoby mające problem z utrzymaniem 50mm@1/250. A założyciel wątku niech wreszcie wyjdzie na powietrze i zrobi zdjęcia na 1/500 czy krócej, jest z tym problem?
Wersja do druku
To że robisz ostre zdjęcia na 200mm@1/30 nie znaczy że każdy tak zrobi. Znam osoby mające problem z utrzymaniem 50mm@1/250. A założyciel wątku niech wreszcie wyjdzie na powietrze i zrobi zdjęcia na 1/500 czy krócej, jest z tym problem?
Jaki statyw? Jak wyzwalałeś migawkę? Wężykiem czy spustem?
statyw mam najprostszy jaki można mieć, nie stać mnie na coś lepszego ale dobrze trzyma tele i body - nie miałem statywu podpiętego do body a pod obiektyw. migawkę wyzwalałem normalnie przez spust. zaraz wrzucę zdjęcia z dnia dzisiejszego i będziecie mogli zobaczyć w innych zupełnie warunkach jak zdjęcia wyszły.
Najprostszy statyw i dwa kilo sprzętu na nim? Do tego wyzwalanie spustem? Powodzenia. Ale Dziobolek powie że to nie ma znaczenia. No to niech powie co jest z tym obiektywem?
poprawka delikatnie ponad 3:) wiem co mam i umiem sobie z tym poradzić. Statyw nie jest gitzo ani manfrotto ale na to co mam zdecydowanie daje rade. nie mówimy o statywie tylko o zdjęciach jakie wychodzą z tego danego obiektywu na danej puszcze. Wrzuciłem kilka innych zdjęć przykładowych dla rozróżnienia że nie tylko w najgorszych warunkach tak jest ale w każdych innych również.
W zeszlym roku mialem podobny problem z takim szklem..
ostre bylo w zakresie 70-180 a od 180-200 AF nie dawal rady ustawic ostrosci na obiektach dalszych niz 15 m i zawsze bylo mydlo
reczne ustawianie tez nie dawalo efektow.
Skonczylo sie na wysylce na zytnia i problem z glowy ...