35 lux
50 nocti
75 cron
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
50 L
80 hartblei
Wersja do druku
Tak sobie porównuję 50L do luxa 1.0, mimo że nie powinienem (:mrgreen:) i ten obiektyw strasznie fajnie przechodzi z ostrości bokeh, w eLi od razu jest papka z tyłu.
Trza się wziąć do roboty i zarobić na nowe zabawki :D
Serdecznie dziękuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc. :)
Mario, Arkan - Wasze uwagi i sample są dla mnie niezwykle cenne - szukałem właśnie praktycznych opinii od ludzi którzy tego sprzętu używają na co dzień. BARDZO dziękuje.
Podjąłem decyzję co do korpusów - skłaniam się do Leica MP + Leica M7 lub 2x MP. Zależy mi na sprzęcie którym będe pracował długo w różnych warunkach klimatycznych i który w razie czego będzie bez problemu działał bez zasilania. W tej sytuacji mechaniczna MP wydaje się najwłaściwszym wyborem...
Co do tele to napewno będzie to Summicron APO 90/2 ASPH.
Jeśli chodzi o 35mm to chyba zdecyduje się jednak na Summicrona 35/2 ASPH - przemawia za nim wielkość, a 1.4 używam czasami. Chociaż przyznam że z tą 35-tką mam największy problem - z jednej strony kusi 35/1.4 summilux, a z drugiej 35/2 Summicron jest zdecydowanie mniejszy i również ma b. wysoką jakość…
Jeszcze raz bardzo dziękuje za wszystkie rady i życzę wszystkim uczestnikom Canon Board udanego Sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku :)
Tomek.
milo ze moglem choc twoche pomoc
MP to dla mnie kwintesencja analoga, nie ma nic pieknejszego
zaluje ze swojego sprzedalem, ale jakos trzeba bylo uciulac na M9
jutro cos wrzuce z zestawu MP +35cron
Jako, że szczęśliwie dotarłem do swojego kompa, to moge zapodać jakieś sample. Wszystko jest bez obróbki tzn. jpg prosto z aparatu (jeśli kolor to ustawienia standart, jeśli cz-b to ustawienia BW w aparacie). Resize i wyostrzenie.
Na początek moja ulubiona 35-ka Summicron 35/2 ver. IV (czyli non-asph)
Dalej obiektyw, którego uważam za niezastąpiony w low-light shosts Voigtlander 35/1.2 Asph
Bardzo ciekawą i dużo lżejszą alternatywą do 90/2 Asph jest Elmarit 90/2.8 . Jeśli komuś wystarcza 2.8 to polecam
Jak ktoś lubi 75mm, to fajnym (i tanim) szkłem jest Heliar 75/2.5 (te dwa zdjecia są obrabiane)
Jeśli dobrze rozumiem, to będziesz używał 2-óch korpusów - jednego z 35mm a drugiego z tele. Jeśli tak, to proponuje abyś szukał do 35ki body ze standartowym wizjerem (0.72), a do tele 0.85. Dodatkowo proponuję abyś dokupił do body z tele lupę x 1.4 - taką jak ta http://www.leicastore.pl/LEICA_VIEWF...M_14x-148.html (na ebay-u znajdziesz taniej)Cytat:
Zamieszczone przez marbudzyk
Ostrzenie jasnego tele na wizjerach poniżej 0.85 i bez lupy jest trudne.
Ja mam wersję non ASPH i nie zgodzę się, że to szkło bez wodotrysków. Ostre od pełnej dziury i ma świetny bokeh, ale nie mam jeszcze odpowiednich sampli do pokazania tylko takie byle co z dzisiejszego spaceru :
M9, 90/2, f=2, ISO 160
crop 100%
To prawda, ale w porównaniu z wersją asph widać różnicę (rozdzielczość/ostrość) Wersja non-asph jest solidnym Leicowskim "standartem", ale nie jest to unikalne czy też wyjątkowe szkło. IMO Leica popełniła kilka wybitnych szkieł, ale nie zaliczam do tej grupy 90/2 non-asph.Cytat:
Zamieszczone przez Cichy