Można i to bardzo prosto, wystarczy włączyc AF w tryb AIServo i już wspomaganie nie działa.
Wersja do druku
Idz smialo i foc :) Ja pierwszy raz w zyciu bylem ostatnio na weselu, sprobowalem swoich sil i jakos sie udalo ( fajnie ze kamerzysta wspomogl swoimi haloenami ) Fakt, ze swiatla troche brakowalo, a swoja 85-tka focilem prawie z kibla, ale jakos sie ogarnelo temat :) |Focilem szwagrowi i ze zdjec byl zadowolony, pomimo ze to bylo moje dziewicze , sakralne focenie :) Jesli bys byl chetny ,z checia pokaze Ci swoje wypociny; zerknij do moej galerii ( na dole ) :)
pozdr
Cykaj w RAWach.
Wiele z cieni w PS wyciągniesz- abyś nie przepalał!
Nawet przy F 4 z doświetleniem lampy fajne fotki wyjdą.
Inna sprawa że z 24-105 na cropie będziesz miał ciasno, tym bardziej jeśli jest ciasno przy ołtarzu.
Za to AF celny. Ja w 50 1.8 miałem loterię w celności.
Czytaj- koledzy dobrze piszą.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeśli zrobisz w RAWie balansem się za bardzo nie przejmuj- ustaw na auto.
W PS z RAW możesz dowolnie ustawić balans, temperaturę oraz tintę.
Ciasno? Całkiem niedawno na prośbę, choć normalnie nie robię tego typu rzeczy, robiłem reportaż z tzw "mszy wg starego rytu". Zrobiłem za pomocą 70-200 F2,8 na pełnej klatce i to w bardzo małym kościele, prawie kaplicy. Wszystko zależy co będziemy fotografować. Ile szerokich planów pstrykniemy w czasie mszy? Jeden, dwa? Reszta to ludzie a fotografia a'la portretowa lepiej wygląda, moim zdaniem, robiona długim szkłem. Co do oświetlenia, użyłem zastanego z dopaleniem lampą. Dobre rezultaty daje odbłyśnik. W 580-tce jest wbudowany. Wystarczy palnik 45st, wysunąć odbłyśnik, czasu tyle żeby tło wyszło ładnie naeksponowane, w praktyce okolice 1/30s.
Idź na luzaka i nie przejmuj się - to w końcu Twoi znajomi, jak coś nie wyjdzie to nie będą Cię sądzić :D
Jak zobaczysz wcześniej kościół to już sobie dobierzesz miejscówki, zobaczysz jak stoisz ze światłem itp.
Co do samego sprzętu to 50kę dałbym na 400D a ja 17-40/24-105 na 50D. W lampie (580) masz biały odbłyśnik - możesz z nim robić przy lampie ustawionej palnikiem do góry, całkiem fajne efekty z tego wychodzą.
uwielbiam takie wpisy!!!! ludzie światło 4 jest ciemne?? nie dramatyzujcie... tylko 1.2 to światło wg was?? nie szalejmy. Mam kumpla który foci standardowo na tym szkle i lampy unika jak ognia... zdjęcia ma... bardzo dobre. Większosć kościołó jest oświetlona przyzwoicie... i nawet w starej katedrze da się poszaleć.
DO autora tematu... nie bój się... masz 2 body więc w jedno zapinasz 50tkę w drugie 17-40... i do dzieła. I jeszcze najważniejsze... zdjęcia na ślubie czy błogosławieństwo rób... w RAWach... jak zwalisz coś to z RAWa prędzej uratujesz... tyle że... przelicz ile zrobisz zdjeć na kartę w formacie rav+jpg bo kart ci może braknąć. Jak masz możliwośc rób po 2/3 ujęcia i się nie denerwuj :)
i jeszcze dodam jedno... skoro para młoda Cie poprosiła to pewnie wie na co się nastawia... i uważa że sobie poradzisz... Więc... głowa do góry
nie zapomnij zapytać księdza czy się zgadza na 2 fotografów... i nie przeszkadzaj oryginalnemu... jego też zapytaj czy możesz... generalnie w mojej diecezji jest zapis że 1 ślub 1 fotograf.... chociaz nie marudzą zbytnio jak jest wiecej... ale żeby nie zrobić bydła jak cię ksiądz będzie z ambony upominał... ja miałem taką akcje na komunii... ludzie których upomniał mieli czerwone buźki ze wstydu :P a ja w końcu miałem miejsce do pracy :P
żeby focić f4 , przy ff i iso 3200 powiedzmy , kościół naprawdę musi być jasny , to jest ciemne szkło
co by nie było , pierwszy ślub robiłem 5d+25-105 , więc wiem co piszę , na weselu podstawą była lampa