A fakt, dziękuję :)
Wersja do druku
stałka to stałka i zawsze będzie przewyższać jakościowo zoomy. Nawet zwykłe 50 1.8 daje radę wystarczy lekko domknąć, a jak ktoś ma nowsze body to włączy korektę winiety i tanim kosztem mamy jakość której nie mają nawet lepsze zoomy.
Miałem 35/2 i używałem je jako główne szkło długi czas więc trochę je poznałem. Panowie, to nie ta liga. Dokładnie tak jak ktoś napisał, Tamrony w testach może i są fajne, ale praktyka to praktyka.
Od f/2.8 35/2 jest całkiem ok, ale poniżej to miernota niestety. AF owszem celny. Ale głośny jak cholera, a jak ciemniej jest to lubi sobie przelecieć kilka razy.
Mimo wszystko, za tą cene to ja bym sie nie wahał tylko kupował. Dla mnie nie ma sensu, bo 16-35/2.8 daje mi niegorszy obrazek niz 35/2, a ma wiele innych zalet :)
50 jest fantastyczna w plastyce, bo ostrość, aberracje etc - ja się tym nie przejmuję, to nie jest najważniejsze w fotografii.
Niemniej jednak jak trafi się z GO (naprawdę miniaturowa), to jest ostro i ładnie. Z bliższych dystansów GO jest tak mała, że praktycznie mamy sam bokeh :mrgreen:.
Teścik zrobię na dniach.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pod cropa to fajna ogniskowa, ale nie jest tak uniwersalna. W zasadzie, nie jest w ogóle uniwersalna ;))
kupiłem 2/35mm od forumowego kolegi
jestem bardzo zadowolony z obrazka na który to szkiełko pozwala
nom braknie jakiegoś pośredniego szkła np 1,8/35mm USM ??
AF choć precyzyjny to trochę wolny
nigdzie nie można nabyć zamiennika osłony - poluję na tani oryginał
Osłonę przy tak mało schowanej przedniej soczewce warto posiadać