a co zrobić, jeśli jest zapisywane jako RAW i JPG? Da radę jakoś tak, żeby TC "rozpoznał", że skoro są 2 takie same nazwy plików tylko z innym rozszerzeniem, żeby po zmianie nazw dalej tak samo się nazywały?
Wersja do druku
a co zrobić, jeśli jest zapisywane jako RAW i JPG? Da radę jakoś tak, żeby TC "rozpoznał", że skoro są 2 takie same nazwy plików tylko z innym rozszerzeniem, żeby po zmianie nazw dalej tak samo się nazywały?
Żeby rozpoznawał to nie... ale masz zawsze pary plików, czyli sortujesz sobie po typie (a drugim kryterium sortowania jest wtedy po nazwie) i najpierw jednym plikom, później drugim dajesz te samo kryteria zmiany nazwy. Voila :D
ale ja nie zawsze mam CR2+JPG... :P tylko czasem CR2 dochodzi :P
Nie wiem jak to jest dokładnie. ale ja mam tak uatawione że z 350d zrzucane sa fotki z nazwą 350dXXX.jpg,a z 450d zapisują sie jako 450dXXX.jpg
Ale jak to zrobiłem...nie pamietam.Na pewno w programie Canonowskim
...ja ten sam problem rozwiązałem sobie w taki sposób:
Przed sesją synchronizuję ze sobą zegarki w obu puszkach, a później po zrzuceniu plików na kompa odpalam IrfanView > FILE > BATCH CONVERSION/RENAME > zaznaczam tylko BATCH RENAME i w polu NAME PATTERN wklepuję: $T(%Y%m%d %H%M) ###
...i już... :)
Nazwy plików:
20100502 1323 005.JPG
20100502 1326 006.JPG
20100502 1329 007.JPG
20100502 1334 008.JPG
..o to biegało?
Ja robię podobnie jak AMMarshall. Po zrzuceniu fot z jednego aparatu zmieniam nazwy plików na data_czas_nazwa_zdarzenia_# (# - narastające cyfry), daty i czasy wyciągają się z Exif. Potem lecą zdjęcia z drugiego korpusu i to samo.
Problem w tym, że po kilku tygodniach od synchronizacji zegarów na aparatach (2x40D)czasy zaczynają się rozjeżdżać. Jeden aparat szybciej "tyka" od drugiego o kilka-kilkanaście sekund.
raczej liczby?
no i nazwy jeszcze dłuższe wychodzą.
ja nazwę imprezy umieszczam tylko (co najwyżej) w nazwie katalogu i to już potem, po zrzuceniu kart.
dodatkowo widzę, że taka numeracja wymaga ręcznej ingerencji za każdym razem (wpisanie nazwy imprezy).
moją ideą jest zrzucanie zdjęć (z przenumerowaniem) za pomocą 1 (jednego!) max. 2 kliknięć 8)
tak to se ne da...
bo co z RAWami, NEFami albo (obecnie) filmami? każdy ma inny format.
ja biorę pod uwagę tylko datę utworzenia pliku - na razie sprawdza się (dopóki ktoś nie zacznie edytować plików na karcie :roll:).
tu faktycznie ciężko coś wymyślić.
na szczęście dopóki ktoś nie stuka non-stop 10fps to problem jest drugorzędny, choć zależy to tez od tego jak bardzo rozjeżdżają się te zegarki.
Czy istnieje sposób aby fotografując na dwa aparaty zdjęcia posegregować później w sposób chronologiczny w takiej kolejności jakiej zostały wykonane?